Телефонна будка (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Телефонна будка
Phone Booth
Жанр Трилер
Режисер Джоел Шумахер
Продюсер Девід Цукер
Гіл Неттер
Сценарист Ларрі Коен
У головних
ролях
Колін Фаррелл
Форест Вітакер
Кеті Голмс
Рада Мітчелл
Кіфер Сазерленд
Оператор Метью Лібатік
Композитор Гаррі Греґсон-Вільямс
Кінокомпанія Fox 2000 Pictures
Zucker/Netter Productions
Дистриб'ютор 20th Century Fox
Тривалість 81 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2002
Дата виходу 11 вересня 2002 (TIFF)
4 квітня 2003 (Сполучені Штати)
Кошторис $ 13 млн.[1]
Касові збори $ 97,8 млн.[1]
IMDb ID 0183649
phoneboothmovie.com

«Телефонна будка» (англ. Phone Booth) — американський психологічний трилер 2002 року режисера Джоела Шумахера, продюсерів Девіда Цукера і Гіла Неттера, сценариста Ларрі Коена. Головні ролі зіграли Колін Фаррелл, Форест Вітакер, Кеті Голмс, Рада Мітчелл і Кіфер Сазерленд. Відповідно до сюжету таємничий снайпер-зловмисник дзвонить у телефонну будку, і коли на дзвінок відповідає молодий рекламний агент, останній швидко розуміє, що його життя під загрозою. Фільм отримав загалом позитивні відгуки від критиків і став касовим хітом, зібравши 97 мільйонів доларів у всьому світі за бюджету виробництва в 13 мільйонів.

Обмежена прем'єра відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 2002 року. Повна прем'єра була призначена на листопад 2002 року, але снайперські атаки в окрузі Колумбія в жовтні 2002-го змусили компанію 20th Century Fox відкласти випуск фільму. Прем'єру влаштували в США 4 квітня 2003 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Один телефонний дзвінок може змінити все життя людини або навіть обірвати його. Герой фільму Стью Шеферд стає полоненим телефонної будки. Що ви зробите, якщо почуєте, як в телефонній будці задзвонив телефон? Найімовірніше, інстинктивно піднімете слухавку, хоча чудово знаєте, що хтось просто помилився номером. Ось і Стью здається, що на дзвінок треба обов'язково відповісти, а як наслідок він виявляється втягнутим в жахливу гру. «Тільки поклади слухавку і ти — труп», — говорить йому невидимий співрозмовник.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж Роль
Колін Фаррелл Стюарт (Стю) Шеппард піарник (продюсер), головна жертва снайпера
Кіфер Сазерленд Снайпер серійний вбивця
Форест Вітакер капітан Реймі поліцейський Нью-Йорка
Рада Мітчелл Келлі дружина Стю
Кеті Холмс Памела Макфадден подружка Стю
Пола Паркер Фелісія повія
Бен Фостер Big Q репер

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Ларрі Коен написав сценарій фільму за один місяць.
  • Майкл Бей міг стати режисером фільму.
  • Джаред Лето виконав невелику роль, але сцена з його участю була вирізана з фільму.
  • Попри те що у фільмі Кіфер Сазерленд з'являється менш ніж на три хвилини, на постерах і в титрах його прізвище йде другим за рахунком. Проте його голос ми чуємо протягом усього фільму.
  • Дія фільму відбувається в реальному часі — він триває рівно стільки, скільки тривають описувані в ньому події, як у телесеріалі «24», в якому знімається Кіфер Сазерленд.
  • Фільм був знятий за 10 днів, ще 2 дні зайняли підготовка і дознімання.
  • Всупереч тому, що дія фільму відбувається в Нью-Йорку, він знімався в центрі Лос-Анджелеса (на 5-ій вулиці між перехрестями з Бродвей-стріт і Спрінг-стріт). Це видно на деяких кадрах, у які потрапляють міські автобуси.
  • Снайперська гвинтівка маніяка (показана на мить в кінці фільму) — «Accuracy International AE». На ній встановлений оптичний приціл «Hensholdt» із підсвічуванням перехрестя.
  • У сцені, коли снайпер розповідає Стю про його стеження за ним, можна побачити Кіфера Сазерленда, що йде за жертвою в темній вовняній шапочці.
  • За сценарієм, телефонна будка розташована на Західній 53-й вулиці поруч із 8-й авеню.
  • За словами режисера, фільм був знятий як ілюстрація того, що для хорошого кіно необов'язкові багатомільйонні бюджети й карколомні спецефекти.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Phone Booth (2003). Box Office Mojo. Процитовано 19 серпня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]