Західний Казахстан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
   Центральний Казахстан
   Північний Казахстан
   Південний Казахстан
   Східний Казахстан
   Західний Казахстан

Західний Казахстан — економіко-географічний регіон Республіки Казахстан, що знаходиться в Східній Європі та Центральній Азії. До його складу входять 4 області: Атирауська область, Західноказахстанська область[1], Актюбінська область і Мангістауська область. Регіон межує на півночі з РФ, а на півдні — з республіками Узбекистан і Туркменістан, на заході омивається каспійським морем, на сході межує з Улитауською, Костанайською та Кизилординською областями Республіки Казахстан.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Загальна площа території: 736 241 км² (приблизно територія таких держав, як Франція і Велика Британія разом узяті). Найбільший економіко-географічний регіон країни за займаною площею та один із найважливіших регіонів для економіки. Розташування: від східної околиці дельти Волги на заході до Туранського низовина на південному сході, від південних відрогів Урал і Загальний Сирт Загального Сирту на півночі до плато Устюрт і туркменських пустель на півдні. Населення Західного Казахстану - 3120433 (2022). Щільність населення — 4,24 чол/км² (найнижча країною).

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

До складу Західного Казахстану входять 4 області[2][3].

Область Адміністративний центр Площа, км² Населення, чол.(на 01.10.2022 р.)
Актюбінська область Актобе[4] 300 629 948 673
Атирауська область Атірау 118 631 700 721
Західноказахстанська область Уральськ 151 339 670 972
Мангістауська область Актау 165 642 800 200

Міста регіону за населенням[ред. | ред. код]

Економіка[ред. | ред. код]

Західний Казахстан - найбільший нафтогазовидобувний регіон країни. Найбільші в світі родовища нафти і газу — Тенгіз, Карачаганак, Кашаган.

Регіон має унікальну мінерально-сировинну базу - вуглеводневу сировину (нафту, газ і газовий конденсат), запаси хрому, нікелю, титану, фосфоритів, цинку, міді, алюмінію та вугілля.

Хімічно чисті хромові солі з урахуванням місцевого сировини виробляє Актюбинский завод хромових сполук. АТ «Феросплав» виробляє металевий хром і безвуглецевий ферохром. Крім основної продукції, випускаються карбід кальцію, рідке скло та вогнетривкі вироби. Збільшує свої потужності з виробництва бензинів різних марок, дизельного палива та інших видів продукції Атирауський нафтопереробний завод, який знаходиться у місті Жанаозен.

Продовжує розширювати своє виробництво Актюбінський лакофарбовий завод, а також хімічний комбінат міста Алга, що виробляє бор, сірчану кислоту та великий асортимент мінеральних добрив. У регіоні розвивається машинобудування (АТ «Уральський завод „Зеніт“» — кораблебудування, АТ «Актюбрентген» — виробництво рентгенобладнання), металообробка, легка та харчова промисловість. Розвинене сільське господарство (тваринництво, рослинництво, м'ясо-молочна, хлібокондитерська, рибопереробна промисловість (АТ «Атираубалик) і т.д.).

Найбільший порт в Каспійському морі «Актауський міжнародний морський торговий порт». Мережа річкових і морських портів - Атирау, Баутіно, Курик. Розвинена мережа залізниць та автомобільних доріг. 4 міжнародні аеропорти (Актобе, Атирау, Актау, Уральськ). Є аеропорти в невеликих населених пунктах регіону — Жанаозен, Емба, Шалкар і т.д. Функціонують безліч ТЕЦ та газотурбінних електростанцій (Атирауська ТЕЦ, ТЕЦ МАЕК, Уральська ТЕЦ та ін.).

Банківська система складається з мережі обласних філій республіканських банків другого рівня (АТ "Казкоммерцбанк", АТ "БТА Банк", АТ "Народний банк" і т.д.), а також філій Національного банку Республіки Казахстан.

У найближчій перспективі в регіоні планується будівництво найбільших об'єктів економіки - газопереробного заводу в Бурлінському районі Західно-Казахстанської області, будівництво газопроводу "Західно-Казахстанська область - Астана", будівництво залізничної гілки "Бейнеу - Жезказган".

Див також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. KZST.RU — Казахстан — Западный Казахстан. Архів оригіналу за 30 січня 2011. Процитовано 13 грудня 2010.
  2. Географическое положение, природные условия. Архів оригіналу за 18 травня 2013. Процитовано 19 лютого 2012.
  3. Численность населения Республики Казахстан по отдельным этносам на начало 2019 года. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 20 вересня 2019.
  4. Територіальні органи. Архів оригіналу за 5 січня 2012. Процитовано 16 березня 2023.

Література[ред. | ред. код]

  • Країни та народи. Республіки Закавказзя. Республіки Середню Азію. Казахстан. — 1984. — С. 365-380. — 180000 прим.