Зубатка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зубатка
Anarhichas lupus
Череп A. lupus демонструє сильний зубний ряд
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Скорпеноподібні (Scorpaeniformes)
Родина: Зубаткові (Anarhichadidae)
Рід: Зубатка (Anarhichas)
Linnaeus, 1758
Типовий вид
Anarhichas lupus
Linnaeus, 1758
Синоніми[1]
  • Lycichthys Gill, 1877
Вікісховище: Anarhichas

Зубатка (Anarhichas) — рід морських променеперих риб, що належать до родини зубаткових (Anarhichadidae). Ці риби водяться в Північній Атлантиці й Тихому океані.

Таксономія[ред. | ред. код]

Anarhichas вперше був запропонований як рід Карлом Ліннеєм у 10-му виданні Systema Naturae, коли він описав типовий вид A. lupus з «північного Англійського океану»[1][2]. Рід є одним із двох у родині зубаткових (Anarhichadidae), яка класифікується в ряді Scorpaeniformes у підряді Zoarcoidei 5-м виданням Риб світу[3]. Назва роду Anarhichas — це давньогрецька назва A. lupus і означає «скелелаз», у свою чергу, походить від грецького anarrhichesis, що означає «підійматися або підніматися». Це може бути натяком на стародавнє повір'я про те, що A. lupus покидали воду і піднімалися на скелі[4].

Види[ред. | ред. код]

Anarhichas має чотири види[5]:

Характеристики[ред. | ред. код]

Anarhichas мають сильно стиснуте і помірно видовжене тіло. Довгий спинний плавець починається з голови і має від 69 до 88 колючок. Анальний плавник містить від 42 до 55 м'яких променів. Хвостовий плавець відокремлений від інших серединних плавців. Є одна пара ніздрів. Луска, якщо вона є, циклоїдна, крихітна і не перекривається. На голові є добре розвинені чутливі до руху сенсорні канали, і з віком риби пори дуже розширюються. Є 1 або 2 бічні лінії, що складаються з поверхневих нейромастів[6]. Є міцні конічні зуби в передній частині щелеп і великі корінні зуби в задній частині[3]. Найдовша опублікована загальна довжина — 180 см у A. denticulatus і A. minor, тоді як найменший вид із загальною довжиною 112 см — це A. orientalis[5].

Поширення і середовище проживання[ред. | ред. код]

Anarhichas зустрічаються в північній частині Північної Атлантики та північній частині Тихого океану. Це донні риби, які мешкають у мілководних і помірно глибоких холодних морях[5].

Рибальство[ред. | ред. код]

Ловлять Anarhichas за допомогою донних тралів, ярусів і донних неводів. Використовуються в їжу, переробляються на риб'ячий жир, а шкіру можна використовувати для виготовлення шкіряних виробів[7]. Цільовими видами є в основному Anarhichas lupus і Anarhichas minor[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Eschmeyer, William N.; Fricke, Ron & van der Laan, Richard (eds.). "Genera in the family Anarhichadidae". Catalog of Fishes. California Academy of Sciences
  2. Eschmeyer, William N.; Fricke, Ron & van der Laan, Richard (eds.). "Species in the genus Anarhichas". Catalog of Fishes. California Academy of Sciences
  3. а б J. S. Nelson; T. C. Grande; M. V. H. Wilson (2016). Fishes of the World (вид. 5th). Wiley. с. 478—482. ISBN 978-1-118-34233-6. Архів оригіналу за 8 квітня 2019. Процитовано 17 вересня 2022.
  4. Christopher Scharpf; Kenneth J. Lazara, ред. (04.07.2021). Order Perciformes: Suborder Cottoidea: Infraorder Zoarcales: Families: Anarhichadidae, Neozoarcidae, Eulophias, Stichaeidae, Lumpenidae, Ophistocentridae, Pholidae, Ptilichthyidae, Zaproridae, Cryptacanthodidae, Cebidichthyidae, Scytalinidae and Bathymasteridae. The ETYFish Project Fish Name Etymology Database. Christopher Scharpf and Kenneth J. Lazara. Процитовано 24.07.2022.
  5. а б в Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2022). Species of Anarhichas in FishBase
  6. Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2022). "Anarhichadidae" in FishBase
  7. Wolffish Species overview Wolffish (Anarhichas lupus). Marine Conservation Society. Процитовано 24.07.2022.
  8. Catherine W. Mecklenburg (2003). Family Anarhichadidae Bonaparte 1846 wolffishes (PDF). Annotated Checklist of Fishes. California Academy of Sciences (10). ISSN 1545-150X.