Кабачна Алла Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Алла Кабачна
Кабачна Алла Василівна
Народилася 10 лютого 1948(1948-02-10) (76 років)
м. Кривий Ріг Дніпропетровська область, УРСР, СРСР
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українка
Діяльність провізор, науковиця
Alma mater Харківський державний фармацевтичний інститут (1971)
Галузь фармацевтика
Заклад Національний університет охорони здоров'я України імені Платона Шупика
Посада професорка кафедри організації та економіки фармації (з 2015 року)
Вчене звання доктор фармацевтичних наук (1990)
Науковий ступінь Професор (1991)
У шлюбі з Кабачний Олександр Геннадійович

Алла Василівна Кабачна (нар.. 10 лютого 1948, м. Кривий Ріг Дніпропетровська область, УРСР, СРСР) — українська науковиця, провізор, доктор фармацевтичних наук (1991), професор (1991), професорка кафедри організації та економіки фармації Національної медичної академії післядипломної освіти імені Платона Шупика (з 2015).

Життєпис[ред. | ред. код]

Алла Кабачна народилася 10 лютого 1948 року в місті Кривий Ріг на Дніпропетровщині. Після закінчення середньої школи в рідному місті вступила до Харківського державного фармацевтичного інституту, який закінчила в 1971 році. Трудову діяльність розпочала за фахом заступника завідувача рецептурно-виробничого відділу центральної районної аптеки у Харкові. У 1975 році перейшла на роботу до Харківської медичної академії післядипломної освіти асистентом. Через два роки, в 1977 році вступила до аспірантури 1-го Московського медичного інституту. Тут же, в 1980 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Вдосконалення організації виробництва лікарських форм». Після повернення в 1980 році до Харкова, працювала в медичній академії післядипломної освіти старшим викладачем. В 1984 році обійняла посаду доцента. В 1990 році захистила докторську дисертацію на тему: «Теоретичні та методичні засади підвищення ефективності виробництва лікарських засобів на фармацевтичних фабриках». Цього ж року була призначена на посаду завідувача кафедри економіки й організації фармації (обіймала цю посаду два роки) Українського інституту удосконалення лікарів. У 1992 році перейшла до Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації Української фармацевтичної академії в Харкові, де обіймала посади заступника директора та завідувача кафедри економіки й управління промислової фармації. Потім п'ять років (з 1996 по 2001 року) проживала в Києві, де працювала керівницею навчально-інформаційного центру фармацевтичної фірми «Дарниця». У 2001 році Алла Кабачна повернулася до Харкова та обійняла посаду професора кафедри менеджменту та економіки в сімейній медицині Харківської медичної академії післядипломної освіти. В 2015 році знову переїхала до столиці, де обійняла посаду професорки кафедри організації та економіки фармації Національної медичної академії післядипломної освіти імені Платона Шупика.

Також працює бізнес-тренеркою медичного та адміністративного персоналу установ системи охорони здоров'я, персоналу фармацевтичних компаній, дистриб'юторів, аптечних мереж Центру професійної гармонізації «Реформа ЗОЗ». Є експерткою фармацевтичного ринку в питаннях стандартизації лікарського забезпечення населення та лікувальних закладів, практичного впровадження формулярної системи на локальному та регіональному рівнях в Україні.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Тематика наукових дослідження
  • підвищення ефективності виробництва лікарських препаратів;
  • оптимізація системи лікарського забезпечення закладів первинної медико-санітарної допомоги — сімейної медицини;
  • впровадження формулярної системи в практику роботи лікувально-профілактичних закладів.

Наукові праці[ред. | ред. код]

Алла Кабачна — авторка понад 120 наукових і навчально-методичних праць, серед них 1 патент, підручник, навчальний посібник. Розробник та власниця свідоцтв авторського права на твір методичних матеріалів та комп'ютерної технології з формування локальних і регіональних формулярів. Підготувала 6 кандидатів наук.

Член спеціалізованої вченої ради Д 64.605.02 Національного фармацевтичного університету для захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) фармацевтичних наук[1].

Перелік публікацій
  • Совершенствование организации производства лекарственных форм (кандидатська дисертація). — Москва, 1980;
  • Теоретические и методические основы повышения эффективности производства лекарственных средств на фармацевтических фабриках (докторська дисертація) — Харків, 1990;
  • Сучасний стан промислового виробництва м'яких лікарських засобів // Фармацевтичний журнал. — 1980. — № 3 (співавт.);
  • Поліпшення якості лікарської допомоги населенню шляхом удосконалення планування раціонального розподілення і використання лікарських засобів // Фармацевтичний журнал. 1986. № 2 (у співавторстві);
  • Шляхи підвищення ефективності роботи фармацевтичних фабрик // Фармац. журн. — 1989. — № 2 (у співавторстві);
  • Маркетинг у медицині та фармації (в питаннях та відповідях): посібник. Харків, 2003 (у співавторстві);
  • Правові аспекти з питань організації лікарського забезпечення лікувально-діагностичного процесу в діяльності лікаря загальної практики сімейної медицини // Ліки України. 2004. № 9;
  • Оценка эффективности on-line коммуникации фармацевтических оптовых предприятий // Провізор. — 2007. — № 9 (співавт.);
  • Менеджмент в охороні здоров'я: Підручник. У 2-х тт. Харків, 2008 (у співавторстві);
  • Оптимізація фармакотерапії невідкладних станів на догоспітальному етапі в умовах впровадження сімейної медицини // Ліки України плюс. 2010. № 1 (у співавторстві).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]