Катакомби (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катакомби
Catacombs
Жанр фільм жахів
Режисер Томм Кокер
Девід Елліот
Продюсер Пітер Блок
Марк Берг
Чад Коул
Сценарист Томм Кокер
Девід Елліот
У головних
ролях
Шеннін Соссамон
Pink
Оператор Максим Александр
Композитор Йосікі Хаясі
Кінокомпанія Lions Gate Entertainment
Дистриб'ютор Lionsgate і Netflix
Тривалість 87 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2007
IMDb ID 0449471
catacombs.jp

«Катакомби» (англ. Catacombs) — американський фільм жахів 2007 року, головні ролі в якому зіграли Шеннін Соссамон та Алесія Мур (відоміша як співачка Pink). Спільний проект компаній «Twisted Pictures» та «Lions Gate Films».

Сюжет[ред. | ред. код]

Молода американка на ім'я Вікторія, що переживає психологічні проблеми і приймає антидепресанти, приїжджає в Париж на запрошення своєї сестри Керолін. Керолін запрошує її на вечірку в паризьких катакомбах, які, за її словами, є великою масовою могилою: 200 років тому тут було поховано декілька мільйонів мерців. На вечірці в підземеллі, де зібрались десятки людей, Жан Мішель розповідає їй страшну історію про людину з козлячою маскою, що живе в катакомбах, який був вихований сатанинською сектою.

Відірвавшись від гурту, Керолін та Вікторія заплутались в коридорі, несподівано на них хтось нападає в темряві. Включивши ліхтарик, Вікторія бачить свою сестру із перерізаним горлом та людину в масці козла, який починає за нею погоню. Із великими труднощами вона добирається до місця вечірки, в цей момент починається поліцейська облава. Вікторія втрачає свідомість, прийшовши до себе, вона бачить, що залишилась зовсім одна. Блукаючи в лабіринті, вона зустрічає Анрі, іншого відвідувача вечірки, що заблукав. П'яний Анрі провалюється в яму і ламає ногу, після безуспішних спроб витягнути попутника Вікторія залишає його в темряві. Але коли вона повернулась, Анрі вибравшись із ями, починає душити її, і їй прийшлося вдарити його у скроню.

Подальші блукання катакомбами приводять Вікторію до того, що хтось знову починає за нею погоню. Сховавшись за кутом, вона б'є переслідувача кіркою. Через декілька хвилин з'являється Керолін та її друзі, які пояснюють, що це був жарт: людиною в козлячій масці був один із них, але через поліцейську облаву вони загубили Вікторію. Компанія помічає людину, якій Вікторія завдала смертельного удару, ним виявився Жан Мішель. Керолін починає сварити свою сестру, доводячи її до сильної істерики, під час якої Вікторія вбиває всіх присутніх. Вибравшись на поверхню, Вікторія сідає в таксі та їде в аеропорт.

У ролях[ред. | ред. код]

Зйомки та прем'єра[ред. | ред. код]

Зйомки фільму проходили в Румунії[1]. У 2007 році фільм вийшов в кінотеатрах Італії, Латвії, Росії (де він зібрав близько $381 тис.) та в деяких інших країнах[2]. В США прем'єра фільму відбулась у жовтні 2007 року у video-on-demand сервісі мережі Fearnet, якою володіє Comcast, Sony Pictures TV та Lionsgate. Фільм був також доступний користувачам FEARnet.com[3]. У лютому 2008 року відбувся DVD-реліз на американському ринку[4].

Касові збори[ред. | ред. код]

Під час показу в Україні, що розпочався 30 серпня 2007 року[4], протягом перших вихідних фільм демонстрували на 10 екранах, що дозволило йому зібрати $13,491 і посісти 10 місце в кінопрокаті того тижня.[5] Загалом фільм в кінопрокаті України пробув 1 тиждень і зібрав $13,491, посівши 168 місце серед найбільш касових фільмів 2007 року.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Catacombs (trivia) [Архівовано 4 вересня 2013 у Wayback Machine.] // imdb.com
  2. Корецький В. Катакомби [Архівовано 23 жовтня 2008 у Wayback Machine.] // timeout.ru, 22 серпня 2007
  3. «Catacombs» to premiere on Fearnet [Архівовано 16 жовтня 2007 у Wayback Machine.] // variety.com, Sep. 11, 2007
  4. а б Catacombs: Release Info. imdb.com. Процитовано 6 грудня 2017. (англ.)
  5. Catacombs: Foreign Grosses. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 7 грудня 2017. Процитовано 6 грудня 2017. (англ.)
  6. 2007 Ukraine Yearly Box Office. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 6 грудня 2017. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]