Костюмер (фільм, 1983)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костюмер
англ. The Dresser
Жанр драма
Режисер Пітер Єтс[en]
Продюсер Пітер Єтс
Сценарист Рональд Гарвуд
На основі The Dresserd
У головних
ролях
Альберт Фінні
Том Кортні
Едвард Фокс
Зена Волкер
Айлін Еткінс
Майкл Гоф
Кетрін Гарісон
Оператор Кельвін Пайк
Композитор Джеймс Горнер
Кінокомпанія Columbia Pictures Corporation
Goldcrest Films International
Дистриб'ютор Columbia Pictures і Netflix
Тривалість 118 хв.
Мова англійська
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Рік 1983
Кошторис $.
Касові збори $ 5,310,748
IMDb ID 0085461
Рейтинг IMDb: 7.5/10 stars

«Костюмер» (англ. The Dresser) — британський фільм 1983 року режисера Пітера Єтса, сценарій написаний за п'єсою південноафриканського драматурга Рональда Гарвуда 1980 року, яка мала успіх у лондонському театрі «Вест-Енду» (West End theatre) та театрі «Бродвею» (Broadway) у Нью-Йорку.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається в Англії під час Другої світової війни. Молоді актори на війні й у театрі настала криза. Шекспірівський театр вирушає на гастролі, але театр — це не тільки те, що відбувається на сцені. За його кулісами теж розігруються справжні драми.

Неповноцінна трупа складається з акторів, яких не визнали придатними для військової служби. Це ті, хто дійшов до кінця своєї кар'єри, або ті, хто кар'єри так ніколи не зробив. Один з провідних акторів театру (Альберт Фінні), який має грати головну роль, переживає кризу — він більше не може грати і на сцені, і в житті. Тому режисер театру Медж (Айлін Еткінс) змушена скасувати виставу «Король Лір», на яку уже продані квитки. Однак костюмер Норман (Том Кортні), використовуючи увесь свій досвід, любов і відданість, допомагає старому акторові зібратися з силами, і блискуче зіграти останню роль у його житті — Короля Ліра.

Ролі виконують[ред. | ред. код]

Навколо фільму[ред. | ред. код]

  • Режисер Пітер Єтс[en] хотів зняти фільм, який привабливим і приємним способом показав би деякі театральні традиції, що спонукало б більше людей відвідувати театри.
  • Сценарій Рональда Гарвуда є адаптацією його власної п'єси, яка в 1980 році захоплювала глядачів на сценах Лондона та Нью-Йорка. На момент виходу фільму ця п'єса була перекладена на двадцять три мови та мала величезний успіх у всьому світі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]