Крістіна Чакі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крістіна Чакі
угор. Csáky Krisztina
Народилася 4 листопада 1654(1654-11-04) або 1654
Списький Град, Жегра, Спішска Нова Вес, Словаччина
Померла 25 квітня 1723(1723-04-25)
Текірдаг, Османська імперія
Поховання Собор Святої Єлизавети Угорської
Конфесія католицтво
Рід Чаки
Батько Іштван Чакіd[1]
Мати Margit, Baronesse Lónyay de Nagy-Lónya et Vásárosnaményd[1]
Діти Alexander Nikolaus, Graf Erdödy de Monyorókerék et Monoszlód[1]

Крістіна Чакі (угор. Krisztina Csáky; 4 листопада 1654(16541104), замок Спишский Град, Пряшівський край, Угорське королівство — 25 квітня 1723, Текірдаг, Османська імперія) — угорська графиня, учасниця Національно-визвольної війни угорського народу (1703—1711).

Походження[ред. | ред. код]

Погруддя Крістіни Чакі в Ужгородському замку
Погруддя Міклоша Берчені в Ужгородському замку

Народилася в родині державного судді, над-жупана Спишської жупи Іштвана Чакі (представника однієї з молодших гілок шляхетського роду Чак) та баронеси Маргіти Лоняї (угор. Lónyay Margit).

За історичними даними, Крістіна Чакі була дуже красива, багата та освічена, вміла не тільки читати і писати. Любила мистецтво, зокрема, музику й театр.

В перших двох шлюбах (угорський граф Шандор Ердеді (Erdődy Sándor) і хорватський аристократ Микола (Міклош) Драшкович) Чакі овдовіла.

Восени 1694 року Крістіна Чакі заручилась з графом Міклошем Берчені, державним діячем, одним з лідерів антигабсбурзької національно-визвольної війни угорського народу 1703—1711 років, генерал-майором повстанської армії князя Ференца II Ракоці. Чоловік був на 11 років молодший і мав троє дітей від першої дружини Крістіни Другет.

Для цього шлюбу Чакі переїхала з рідного Вейпа у Задунав'ї до Ужгорода під Бескидом, подолавши понад півтисячі кілометрів. Вони привезла із собою чималий багаж — 13 великих підвод з меблями, картинами, дорогим одягом, білизною, особистими речами й величезною кількістю коштовностей. Крістіну в дорозі супроводжували наречений, велика кількість придворних, слуг, музик і гусарів, які несли стяги з родовими гербами Берчені й Чакі[2]. На масницю 1695 року відгуляли помпезне весілля. Не дивлячись на різницю у віці, шлюб був сповнений палкого кохання.

Ужгородський замок[ред. | ред. код]

Оселилися в Ужгородському замку, побудованому Ренесансу (характерному для північної Угорщини), який перетворили на великосвітський центр культурного і політичного життя Закарпатського регіону кінця XVII — початку XVIII століть. Вишукані різьблені меблі з приданого Чакі стали окрасою замку, де налічувалося 136 художніх полотен, понад 600 акварелей (на пергаменті), понад 600 та ще більше гравюр[3].

За 13 років володіння Ужгородським замком Чакі з Берчені регулярно проводили бали, світські прийоми та деякі офіційні урочистості. У замку гостювала польська графиня Гелена Синявська. В замку діяла власна театральна трупа польського художника, а також музичний колектив з 8 осіб, який очолював швейцарець Емеріх Кедрон. Також була організована багата бібліотека. Замок неодноразово перебудовували, вдосконалювали. Графи жили на другому поверсі. За межами стін були розбиті шість прекрасних парків та садів:

  • сад Лугош (сучасний мікрорайон Радванка),
  • Бузковий сад,
  • Квітковий парк (теперішній Ботанічний сад; тінистими деревами, рівними стриженими алеями, барвистими квітковими клумбами став прикладом найкращих зразків паркової культури англійського типу),
  • Овочевий сад (з лівого боку вулиці Замкової (від Замкової гори), тепер Капітульної вулиці Ужгорода),
  • Звіринець (нині — парк Підградський)
  • Голубиний (район електростанції), куди на мале полювання їздили власники Ужгородського замку.

Коли після придушення визвольної війни 1703—1711 років чоловіка оголосили зрадником батьківщини і він змушений був у листопаді 1710 року тікати за кордон через Верецький перевал до Польщі, Крістіна Чакі, залишивши всі свої багатства, вирушила у вигнання за ним і розділила важке емігрантське життя. У травні 1711 року австрійські війська захопили Ужгородський замок.

Після вимушеної втечі Чакі з чоловіком певний час перебували в Польщі. Міклош розмірковував на запрошення Петра І переселитися до Московського царства, однак Ракоці відмовив їх від цієї ідеї, аби не закінчити життя в Сибіру. Після поневірянь родина разом з Ференцем Ракоці ІІ опинилися в Туреччині, де турецький султан разом із сотнями інших куруців надав їм цілу вулицю для проживання у містечку Текірдаг (або Родошто) у Малій Азії.

Померла Крістіна Чакі у квітні 1723 року в Текірдазі під час сну чоловіка, якого слуги не сміли будити, тож останнім її втішив князь Ференц Ракоці. Крістіну Чакі поховали в Стамбулі, у єзуїтській церкві, що знаходилася під патронатом французьких королів, біля знаменитої Ілони Зріні. Чоловік пережив Чакі лише на 2 роки, одружившись з Жужанною Кюсегій[4].

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • У внутрішньому дворику Ужгородського замку 8 листопада 2013 року було відкрито бюст графині Крістіні Чакі за кошти Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Бюст її чоловікові було встановлено тут же взимку 2012 року[6][7].
  • В Ужгороді на Православній набережній 4 (неподалік від Угорського посольства) завдяки співпраці товариства соціокультурного розвитку «Паннонія» та угорського консульства в Ужгороді була встановлена міні-скульптура «Крістіна Чакі та Міклош Берчені». Встановили її 14 грудня 2015 року, автором виступив скульптор Михайло Колодко[8].
  • Міні-скульптура «Крістіна Чакі та Міклош Берчені» в Ужгороді
    Міні-скульптура «Крістіна Чакі та Міклош Берчені» в Ужгороді
  • Погруддя у внутрішньому дворі Ужгородського замку
    Погруддя у внутрішньому дворі Ужгородського замку

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  2. Як Крістіна з Задунав'я стала володаркою Ужгородського замку. Архів оригіналу за 21 серпня 2016. Процитовано 17 березня 2019.
  3. Граф Берчені зробив з Ужгородського замку затишне родинне гніздо. Архів оригіналу за 12 вересня 2017. Процитовано 17 березня 2019.
  4. Крістіна Чакі й Міклош Берчені: кохання, що здолало століття. Архів оригіналу за 13 березня 2019. Процитовано 17 березня 2019.
  5. Три жінки володаря Ужгородського замку Міклоша Берчені. Архів оригіналу за 24 жовтня 2018. Процитовано 17 березня 2019.
  6. Графиня Крістіна Чакі повернулася в Ужгородський замок
  7. Графиня Крістіна Чакі повернулася в Ужгородський замок // Дзеркало Закарпаття. — 2013. — 11 листопада
  8. Шатров, Виктор (26 червня 2019). Романтична міні-скульптура "Крістіна Чакі та Міклош Берчені". Go-To.Rest ➤ Ваш путівник. Архів оригіналу за 28 липня 2020. Процитовано 28 липня 2020.