Літаючий калакукко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літаючий калакукко
Жанр кінокомедія, кримінал
Режисер Вілле Салмінен
Продюсер Toivo Särkkäd
Сценарист Рейно Хелісмаа
У головних
ролях
Еса Пакаринен
Май-Бритт Хейо
Сіірі Ангеркоскі
Куллерво Кальске
Армас Йокіо
Композитор Тойво Кяркі
Кінокомпанія Suomen Filmiteollisuus
Тривалість 66 хв.
Мова фінська
Країна Фінляндія Фінляндія
Рік 1953
IMDb ID 0045993

Літаючий калакукко (фін. Lentävä kalakukko), шведська назва — Еса «летить» в Куопіо (швед. Esa „flyger” till Kuopio) — фінський художній фільм 1953 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Розбійницька зграя — Вілле, Лееві, Калле і їх ватажок Кулаус по прізвиську «Каліка» — здійснює пограбування. Намагаючись сховатися від поліції, грабіжники вирішують поїхати на швидкому поїзді Гельсінкі — Куопіо, який називається «Літаючий калакукко». Проте, поліції стає відомо про їх плани, і вони повідомляють провідника Самули Саастамойнену, що у нього в поїзді повинні їхати грабіжники, і доручають йому виявити і упіймати їх. І хоча розбійники домовляються не вступати в розмови ні з ким з пасажирів, щоб випадково не видати себе, але веселий і простакуватий на перший погляд провідник Саастамойнен веде з пасажирами світські бесіди, жартує, співає, грає на гармошці і мандоліні, і, урешті-решт, збиває бандитів з пантелику, і вони видають себе.

В ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Саме у цьому фільмі актори Еса Пакаринен і Маса Ньємі уперше знялися разом. Пізніше їх дует став широко відомий завдяки серії фільмів Пекка і Пяткя (фін. Pekka ja Pätkä), тому в пізніших постановках цей фільм часто помилково називався «Пекка і Пяткя в ролі провідників» (фін. Pekka ja Pätkä konduktööreinä).
  • В заставці до фільму уперше в історії фінського кіно була використана анімація. У ній зображається потяг з локомотивом у вигляді голови риби з гребінцем і хвостом півня (фінське слово «kalakukko» в дослівному перекладі означає «kala» — риба і «kukko» — півень), назва фільму може бути переведена як «Літаючий рибопівень».

Посилання[ред. | ред. код]