Мальтипу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мальтіпу)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мальтипу
Характеристики
Зріст 15-35 сантиметрів
Вага 2.5-9 кілограмів
Тривалість життя 12-16 років
Пес свійський (Canis lupus familiaris)
Мальтипу в стрибку

Мальтипу (англ. Maltipoo) — помісь собачих порід мальтеза і пуделя.

Історія

[ред. | ред. код]

Це відносно нова помісь, виведена в Північній Америці в 1990-х роках[1]. Належить до так званих «дизайнерських» собак, отриманих шляхом експериментальної селекції з метою покращення характеристик порід батьків[2].

Міжнародні кінологічні асоціації, включно з Міжнародною кінологічною федерацією не визнають мальтипу породою собак[2].

Характеристики

[ред. | ред. код]

Вага мальтипу коливається від 2,5 кг до 9 кг. Висота у загривку — 15-35 см.

Колір

[ред. | ред. код]

Мальтипу можуть мати різноманітний окрас — білий, сріблястий, кремовий, персиковий, коричневий та навіть чорний. Зустрічаються також мармурові та дво- або трикольорові окраси[3].

Шерсть

[ред. | ред. код]

Шерсть може бути трьох видів[4]:

  • Шовковиста з прямими волосками, гладка. Щільність покриву може варіюватися від рідкого до дуже густого. Складного догляду не вимагає, достатньо регулярної стрижки.
  • Кучерява з пружними кучерями. Потребує регулярного догляду, оскільки схильна до утворення ковтунів.
  • Хвиляста з жорсткою структурою волосків[4].

Гібридизація

[ред. | ред. код]

Розглядають такі покоління гібридизації мальтипу[5]:

  • Покоління F1 народжуються в результаті схрещування чистокровних мальтеза і пуделя. Внаслідок гетерозису, основний ефект переваги помісі, зокрема щодо здоров'я, тривалості життя, гіпоалергенної шерсті, дружелюбності і т. д. спостерігається у цьому поколінні. Цуценята цього покоління також вважаються набагато симпатичнішими за наступні покоління.
  • Покоління F2 народжуються в результаті схрещування двох мальтипу покоління F1. Подібні схрещування можуть призводити до непередбачуваних комбінацій характеристик мальтеза і пуделя. У багатьох собак F2 спостерігається традиційне сезонне линяння, їхня шерсть не гіпоалергенна[2].
  • Покоління F3 народжуються в результаті схрещування двох мальтипу покоління F2. Представники цього та наступних поколінь часто не мають переваг якостей своїх предків і не користуються популярністю для розведення[4].

Покоління F1a і F1b виводяться шляхом схрещування мальтипу F1 і чистокровного мальтеза (а) або пуделя (b). В результаті отримується гібрид зі зсувом до мальтеза чи пуделя з властивими цій породі якостями[6].

Здоров'я

[ред. | ред. код]

Оскільки мальтипу є результатом схрещуванням пуделя та мальтеза, вона може успадковувати захворювання цих порід[7]. Хвороби, які найчастіше діагностуються у мальтипу: епілепсія, гіпоглікемія, панкреатит, портосистемний печінковий шунт, вади серця, сальний аденіт, синдром Шейкера. Також у тварин може виникати прогресуюча атрофія сітківки, що призводить до часткової чи повної втрати зору[8].

Середня тривалість життя мальтипу складає 12-16 років[9].

Догляд

[ред. | ред. код]

Мальтипу рекомендовано купати кожних 2-4 тижні[10], стригти 2-3 рази на рік[11].

Вигулювати цуценя мальтипу потрібно щодня по 3-4 рази, дорослу собаку — 2 рази, інакше тварина виростає в депривації, тобто збідненному довколишньому середовищі, що може призвести до порушень розвитку процесів вищої нервової діяльності[11].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Maltipoo: Alles wat je moet weten. Alles over honden (nl-NL) . Процитовано 8 липня 2023.
  2. а б в Ціпцюра, Дана (2 січня 2022). Мальтипу: все про собаку, фото, опис породи, характер, ціна. PetCare (укр.). Процитовано 3 серпня 2024.
  3. Українцям пропонують собак за понад 150 тисяч. Які породи найпопулярніші та чому. РБК-Украина (укр.). Процитовано 3 серпня 2024.
  4. а б в Слюсаренко, К.; Сенчук, Е. ПРОБЛЕМАТИКА ВИВЕДЕННЯ ДИЗАЙНЕРСЬКИХ ПОРІД СОБАК В УКРАЇНІ НА ПРИКЛАДІ МАЛЬТІПУ (PDF). agro.snau.edu.ua/. с. 117—118.
  5. Maltipoo Guide - Breed Temperament & Health | Canna-Pet. Canna-Pet® (амер.). Процитовано 3 серпня 2024.
  6. What Is An F1, F1b, F2 Oodle Dog, And Which One Is Right For Me? (амер.). 22 липня 2021. Процитовано 3 серпня 2024.
  7. Debutify. Alles over de Maltipoo. Snoozle.nl (нід.). Процитовано 24 липня 2023.
  8. Мальтіпу. zoobonus.ua.
  9. Schubiger, Volia. Maltipoo Lifespan: How Long Do Maltipoos Live?. https://a-z-animals.com/ (англійською) .
  10. Maltipoo Facts | Everything You Want to Know About the Maltipoo Dog. www.petmaltipoo.com. Процитовано 28 квітня 2021.
  11. а б admin (27 грудня 2022). Мальтіпу. Особливості виховання і дресирування породи мальтіпу. MaliGuards (укр.). Процитовано 3 серпня 2024.