Мальтез

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мальтез
Походження Італія Італія
Характеристики
Зріст 21-25 см (кобель)
20—23 см (суки)
Вага 3-4 кг
Класифікація МКФ:
FCI 65
Стандарти породи
FCI [9 стандарт]
Пес свійський (Canis lupus familiaris)
Цуценя мальтеза

Мальте́з (італ. Maltese — «мальтійська») — порода собак. Належить до порід бішонів (болонок).

Невеликий пухнастий собака. Породу вважають давньою і вона пов'язана з островом Млєт. Відмінною особливістю мальтеза є чисто білий колір забарвлення, хоча за стандартами Міжнародної Кінологічної Федерації допускається легкий відтінок слонової кістки. За даними тієї ж федерації мальтез — це неспортивний собака дуже давнього походження італійського і, можливо, мальтійського, за статурою це маленький собачка, довжина корпусу якого перевищує висоту в холці.

За стандартом МКФ зріст пса мальтеза від 21 см до 25 см і зріст самки від 20 до 23 см, вага в межах від 3 до 4 кг[1]. Цікавий факт, що за стандартом Американського клубу собаківництва, вага особини не повинна перевищувати 3,2 кг (7 фунтів), в ідеалі — 1,8-2,7 кг (4-6 фунтів)[2].

Опис[ред. | ред. код]

Мальтези — ніжні та чутливі невеликі собаки, їхнє тіло покриває густа, сліпучо біла шерсть з відтінком кольору слонової кістки. У мальтеза також величезні, злегка опуклі очі.

Історія породи[ред. | ред. код]

Точних відомостей про походження породи немає. Заведено вважати, що на острові Мальта ще 2000 років тому мешкали собаки, породу яких згодом стали називати Меліта (на честь острова — такою була давня назва Мальти). Судячи з усього ці собаки могли з'явитися прабатьками сучасної породи мальтез. Фахівці вважають що в процесі утворення породи, безсумнівно, брали участь маленькі спанієлі і пуделі. Як колись, так і тепер мальтеза використовують як компаньйона.

Примітки[ред. | ред. код]


Маленькі породи собак

Бівер-йоркшир тер'єр · Вест хайленд вайт тер'єр · Італійський вольпіно · Йоркшир тер'єр · Китайський чубатий собака · Лхаса апсо · Мальтез · Паґ (мопс) · Пекінез · Даксхунд · Той-тер'єр · Чихуахуа · Ші тсу