Матильда Габсбург

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Матильда Габсбург
нім. Mathilde von Habsburg
Біографічні дані
Народження 1253
Райнфельден, Швейцарія
Смерть 23 грудня 1304(1304-12-23)[1]
Мюнхен, Баварія
Поховання аббатство Фюрстенфельдd
У шлюбі з Людвіг II[2]
Діти Людовик IV[2], Агнеса Баварськаd, Рудольф I[2], Матильда Баварська[d] і Анна Баварськаd[3]
Династія Габсбурги
Батько Рудольф I[2]
Мати Гертруда Гогенберзька[2]
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Матильда або Мехильда Габсбург (нім. Mathilde von Habsburg; 1253(1253) — 23 грудня 1304, Мюнхен) — герцогиня Верхньобаварська, третя дружина герцога Людвіга II. Регент Верхньої Баварії під час неповноліття свого сина.

Життєпис[ред. | ред. код]

Матильда була старшою дочкою німецького короля Рудольфа I і його першої дружини Гертруди фон Гогенберг.

24 жовтня 1273 року вона вийшла заміж у Аахені за герцога Верхньої Баварії Людвіга II, ставши його третьою (і останньою) дружиною. У подружжя було п'ятеро дітей:

Коли в 1294 році помер її чоловік, Матильда стала регентом при синові Рудольфі I. Матильда розділила землі і стала керувати більшою частиною Верхньої Баварії, віддавши синові Інгольштадт, Нойберг, Лангенфельд і Рітберг. Через кілька років Рудольф досяг повноліття і став правити всіма землями самостійно.

Рудольф підтримував претензії на корону Німеччини свого тестя, нассауського герцога Адольфа, проти свого дядька австрійського герцога Альбрехта. Після того як в 1298 році Адольф загинув у битві, Рудольф перейшов в табір прихильників Альбрехта, але в 1301 році Альбрехт за підтримки Матильди змусив його зробити співправителем герцогства молодшого брата Людвіга, який частково виховувався при віденському дворі.

Розбіжності між Рудольфом і Матильдою досягли такої величини, що в 1302 році Рудольф заарештував свою матір і привіз її в Мюнхен, де їй довелося підписати обіцянку ніколи більше не втручатися в державні справи. Однак як тільки Матильда опинилася за межами Баварії, вона тут же оголосила угоду юридично нікчемною і отримала підтримку брата Альбрехта, сина Людвіга та інших.

Матильда померла 23 грудня 1304 року в Мюнхені. Похована в монастирі Фюрстенфельд[de].

Примітка[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Предок[ред. | ред. код]