Меритидж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вина класичного стилю Бордо, виготовлені у США

Мерити́дж (англ. Meritage) — термін, що використовується виноробами США для позначення вин стилю Бордо. Є комбінацією слів merit (заслуга) та heritage (спадок) — звідси вимова. Термін створений для запобігання вживання в назвах вин слова «Бордо», яке є назвою, контрольованою за походженням.

Вживані сорти винограду, як і у бордоських винах:

Аби мати назву Мерітедж, вино має містити принаймні два з дозволених сортів і не складатися більш ніж на 90% з одного сорту.

Історія[ред. | ред. код]

Меритидж Асоціація була заснована в 1988 році невеликою групою виноробів з округу Сонома і долини Напа, Каліфорнія, які були розчаровані правилами Бюро з контролю за алкоголем, тютюном, вогнепальною зброєю і вибуховими речовинами США, що передбачають, що вина повинні містити не менше 75% певного сорту винограду, щоб бути маркованими як сортові. Оскільки інтерес до створення вин у стилі Бордо, які за своєю змішаною природою не можуть претендувати на статус сортових, зростав, члени асоціації прагнули створити впізнавану назву для своїх змішаних вин.[1]

У 1988 році асоціація провела конкурс на створення власної назви для цих вин, отримавши понад 6 000 заявок. Меритидж було обрано, і його монета була нагороджена двома пляшками перших десяти врожаїв кожного вина, що має ліцензію на використання бренду.[2]

Першим вином, яке було позначено терміном "Meritage", стало вино 1986 року "The Poet" Мітча Косентіно (Cosentino Winery), а вино 1985 року від Dry Creek Vineyard стало найстарішим вином, випущеним під маркою "Meritage".

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Robinson, Jancis (2006). The Oxford companion to wine (вид. 3rd ed). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-860990-6. OCLC 70699042.
  2. Consumerism | Proprietary Wine Labels | Professional Friends of Wine. web.archive.org. 23 серпня 2008. Архів оригіналу за 23 серпня 2008. Процитовано 26 вересня 2022.