Мое

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мое
  Японською мовою Японська мова
Написання
Кандзі: 萌え
Хіраґана: もえ
Транслітерація
Ромадзі: Moe
Кірідзі: Мое
Тлумачення: розпускатися
Картка:Японською мовою

Мое (яп. 萌え, もえ) — японське слово жаргону отаку. Означає фетишизацію або потяг до персонажів аніме, манґи або відеоігор.

Приклад малюнку

Зараз слово використовується у ширшому сенсі і для позначення будь-якого хобі, захоплення або не сексуального фетишу, наприклад, тецудо-мое (яп. 鉄道萌え, «поїзд-мое») — пристрасний інтерес до потягів.

Вигук «Мое!» використовується серед любителів аніме при появі у будь-якому творі персонажа, якого сприйманого як «мое». Серед авторів аніме та манґи, чиї персонажі можуть бути сприйняті як «мое», склалися різні відносини до цього явища: частина авторів налаштована критично до такого сприйняття, в той час як інші активно експлуатують існуючі потреби шанувальників «мое».

Словом «мое» також може використовуватися як позначення жанру аніме та манґи, націленого на аудиторію шанувальників цього явища, зазвичай практично синонімічно з жанром «бісьодзьо», відрізняючись більшою кількістю фансервісу.

Походження[ред. | ред. код]

Походження та етимологія терміна «мое» невідомі.

Джон Опплігер знайшов кілька популярних теорій походження терміна від імен героїнь аніме та манґи (Хотару Томое, Сейлор Мун, або Мое Саґісава)[1]. Деякі дослідники вважають, що термін «мое» утворився від японського слова «горіти» (яп. 燃える моеру)[2] , тобто в ситуації його використання як «горіти від пристрасті» (чи шалено закохатися)[3]. Деякі дослідники вважають, що термін «мое» став популярним після виходу у кінці 1970-х на екрани «Замку Каліостро» Хаяо Міядзакі та появи у ньому головної героїні Кларісси.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. AnimeNation Anime News Blog "Blog Archive" Ask John: What is Moe?. Архів оригіналу за 1 грудня 2008. Процитовано 21 травня 2010.
  2. Saitou Tamaki (2007) «Otaku Sexuality», ст. 230 Robot Ghosts and Wired Dreams University of Minnesota Press ISBN 978-0-8166-4974-7
  3. Kitabayashi, Ken (2004) The Otaku Group from a Business Perspective: Revaluation of Enthusiastic Customers [Архівовано 7 травня 2012 у Wayback Machine.]