Патрік Чен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патрік Чен
Patrick Chan
Патрік Чен
Патрік Чен
Патрік Чен на «золотому» для себе турнірі «Trophée Eric Bompard» 2008 року
Персональні дані
Громадянство Канада Канада
Дата народження 31 грудня 1991(1991-12-31) (32 роки)
Місце народження Оттава, Канада
Зріст 171 см
Тренер Рави Валия
Хореограф Лорі Ніколь
Місце проживання Ванкувер, Канада
Найкращі результати за системою ІСУ
Сума: 295.27
Коротка: 102.13
Довільна: 203.99
Картка поновлювалась востаннє: 18.8.2018

Па́трік Чен (Patrick Chan *31 грудня 1991, Оттава, Канада) — канадський фігурист, що виступає в одиночному чоловічому катанні;триразовий чемпіон Канади з фігурного катання (200810, поспіль), переможець Чемпіонату Чотирьох Континентів з фігурного катання 2009 року, срібний призер першостей світу з фігурного катання серед дорослих 2009 року і серед юніорів 2007 року, на дебютній «домашній» Ванкуверській Зимовій Олімпіаді став 5-м.

Біографія[ред. | ред. код]

Патрік Чен є канадцем китайського походження. Його національне (китайське) і'мя — Чень Вейцюнь (кит. 陳偉群). Батько Патріка, Льюїс, емігрував з Гонконгу до Канади ще дитиною, а мати, Карен, переїхала також з Гонконгу в 20-річному віці. Патрік вчився у франкмовній школі, таким чином, він володіє англійською, французькою і китайською мовами.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Патрік почав кататися на ковзанах у 5-річному віці.

Першим великим успіхом юного фігуриста була перемога на Чемпіонаті Канади з фігурного катання серед дітей (англ. Novice) в 2004 році. У 2005 році він виграв уже Чемпіонат Канади з фігурного катання серед юніорів, що дало йому право виступити на Чемпіонаті світу з фігурного катання серед юніорів цього року, де він посів 7-е місце. На цьому турнірі він, 14-річний, був наймолодшим зі змагальників.

У сезоні 2005/2006 Чан дебютував на юніорському Гран-прі. Він виграв золоту медаль на етапі в Монреалі і був четвертим на етапі в Словаччині. Т.ч. він кваліфікувався до Фіналу юніорського Гран-прі, де став 5-м. В тому ж році він виступив на дорослому Чемпіонаті Канади з фігурного катання, де посів 7-е місце. На Чемпіонаті світу з фігурного катання серед юніорів він став шостим.

Попри те, що вік дозволяв йому виступати і далі на юніорському рівні, в сезоні 2006/2007 Патрік вирішив випробувати свої сили у «дорослих» етапах серії Гран-прі. На турнірі серії «Trophee Eric Bompard» він став п'ятим, а на «NHK Trophy» — сьомим.

У січні 2007 року Чен став п'ятим на Чемпіонаті Канади з фігурного катання в Галіфаксі. Це дозволило йому втретє вирушити на юніорську першість планети з фігурного катання, де Чан виборов срібло, ставши першим канадцем-одиночником з 1984 року, який виграв медаль цього турніру.

П.Чан під час виконання короткої програми на Чемпіонаті Чотирьох Континентів 2009 року

У сезоні 2007/2008 Чан став першим на етапі Гран-прі «Trophée Eric Bompard» і третім на «NHK Trophy». В Фіналі Гран-прі з фігурного катання П.Чен посів 5-у позицію. Після того він уперше в своїй спортивній кар'єрі виграв національну першість Канади з фігурного катання, ставши таким чином у 17-річному віці наймолодшим переможцем за всю історію проведення цих змагань.

У 2008 році Чен брав участь у Чемпіонаті світу з фігурного катання — відкатавшись з 7-м результатом у короткій програмі і 11-м у довільній, він зрештою посів 9-е місце.

Сезон 2008/2009 Патрік розпочав з перемоги на етапі Гран-прі «Skate Canada»-2008, потім виграв етап «Trophée Eric Bompard», кваліфікувавшись до Фіналу Гран-прі з фігурного катання сезону 2008/2009, де знову фінішував 5-м. На Чемпіонаті Канади з фігурного катання 2009 року Патрік Чен спромігся відстояти свій чемпіонський титул. Після того фігурист став переможцем Чемпіонату Чотирьох Континентів з фігурного катання 2009 року, випередивши найближчого суперника — Евана Лисачека більше ніж на 12 балів, що викликало значні суперечки серед фахівців, адже Чан дотепер не включає у свої програми престижні четверні стрибки. На Чемпіонат світу з фігурного катання 2009 року в Лос-Анджелесі фактично повторилась дуель попереднього Чемпіонату Чотирьох Континентів цього ж року — але цього разу сильнішим виявився Е. Лисачек, а Патрік Чкн виборов срібло світової першості з фігурного катання 2009 року (його перша в кар'єрі медаль цих турнірів).

У сезоні 2009/2010 Патрік Чен був заявлений для виступів у 2 етапах серії Гран-Прі — але з «Rostelecom Cup»—2009 знявся через проблеми зі здоров'ям, а на «рідному» «Skate Canada International»—2009 фінішував лише на 6-му місці. Потому в січні 2010 року виграв Національну першість Канади з фігурного катання, набравши за сумою оцінок прокатів короткої та довільної програм 268.02, встановивши, таким чином новий рекорд балів Чемпіонатів Канади з фігурного катання, і обійшовши срібного призера першості Вона Чіпера на 45.92 бали[1]. На «домашній» Ванкуверській Зимовій Олімпіаді у лютому 2010 року у змаганнях одиночників невдало відкатав коротку програму (7-й результат), виправився у довільній (4-й результат), і зрештою посів 5-е місце Олімпійських ігор (дуже високе для дебютанта).

Тренери[ред. | ред. код]

Першим тренером Патріка був Осборн Колсон, що працював з ним багато років поспіль аж до своєї смерті в липні 2006 року (Колсону було на той час 90 років). Чан перейшов до Шин Амане, продовжуючи тренування на тій же ковзанці, однак співпраця з цим фахівцем тривала тільки півроку.

У сезоні 2008/2009 Патрік тренувався у Флориді в Дон Лауса і в Торонто, де проживає постійно, в Еллен Буркі.

Стиль катання[ред. | ред. код]

Патрік Чан насамперед відомий високою майстерністю катання, зокрема, вмінням володіти коником і естетикою своїх програм. Він здатний виключно плавно ковзати по льоду, катаючись на краях лез ковзанів, а не самих лезах. Патрік відзначав, що він здатний дуже швидко набирати потрібну швидкість, і завдяки цьому йому вдається виконувати з коротким заходом навіть четверні стрибки. Інші ж спортсмени іноді змушені проїхати всю ковзанку для підготовки до виконання «четверні». Всі програми канадця рясніють сполучними елементами. Іншим фактом, що підтверджує майстерність катання Чана, є його здатність на відміну від інших фігуристів проїхати половину ковзанки на одній нозі, а також виконувати великі криві лінії. Так, на чемпіонаті світу в Москві він виконав доріжку кроків, повністю проїхавши ковзанку на одній нозі. Все це є факторами фігурного катання, які оцінюються суддями в другій оцінці.

Патрік - перш за все виконавець, а не стрибун. Він живе рухом на льоду, мабуть, тому й повернувся в спорт. Дивитися, як він катається - для тренера щастя

Патрік багато працює, щоб досягти подібного рівня катання. Спочатку він уникав включення четверні стрибків у свої програми, проте в кінці 2010 року додав до свого активу четверний тулуп і став лідером світового фігурного катання. Сам фігурист зазначив, що цей стрибок крім високої базової вартості елемента допомагає набути впевненості в собі. Проте, інший складний елемент - потрійний аксель - завжди був проблемою для Патріка, що притаманне багатьом фігуристам, які головний акцент роблять на компоненти. Наприклад, срібний призер Олімпіади в Турині швейцарець Стефан Ламб'єль часто і зовсім не виконував потрійний аксель, обмежуючись подвійним, зате у виконанні обертань йому не було рівних. Через часті помилок в стрибкових елементах Чана часто критикують його конкуренти, а також оглядачі спортивних ЗМІ: після перемоги з двома падіннями на домашньому чемпіонаті світу став використовуватися термін «Chanflation», що позначає перевагу за рахунок другої оцінки при грубих помилках в техніці. Однак інший канадський фігурист Джеффрі Баттл, який є хореографом Патрика, припустив, що такі заяви роблять неконкурентноспроможною фігуристи, а у самого Баттла від одного тільки перегляду катання Патріка Чана починають боліти ноги.

Спортивні досягнення[ред. | ред. код]

Змагання/Сезони 2003/2004 2004/2005 2005/2006 2006/2007 2007/2008 2008/2009 2009/2010
Зимові Олімпійські ігри 5
Чемпіонати світу з фігурного катання 9 2
Чемпіонати Чотирьох Континентів з фігурного катання 1
Чемпіонати світу з фігурного катання серед юніорів 7 6 2
Чемпіонати Канади з фігурного катання 1N. 1J. 7 5 1 1 1
Фінали Гран-прі з фігурного катання 5 5
Етапи Гран-прі: «Trophée Eric Bompard» 5 1 1
Етапи Гран-прі: «Skate Canada» 1 6
Етапи Гран-прі: «Skate America» 3
Етапи Гран-прі: «NHK Trophy» 7
Фінали юніорського Гран-прі 5
Етапи юніорського Гран-прі, Монреаль 1
Етапи юніорського Гран-прі, Словаччина 4
  • N = дитячий рявень; J = юніорський рівень

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]