Поцілунками витри кров з моїх рук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поцілунками витри кров з моїх рук
Kiss the Blood Off My Hands
Жанр фільм-нуар, трилер, драма, кримінальний фільм
Режисер Норман Фостер
Продюсер Річард Вернон
Норман Демінг
Гарольд Гект
Сценарист Леонардо Берковічі
Бен Меддоу
Волтер Бернстін
На основі Kiss the Blood Off My Handsd
У головних
ролях
Оператор Расселл Метті
Композитор Міклош Рожа
Монтаж Мілтон Керрат
Художник Бернард Герзбрун
Кінокомпанія Norma Productions Inc.
Дистриб'ютор Universal Pictures
Тривалість 79 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1948
Кошторис $1 100 000
IMDb ID 0040512

Поцілунками витри кров з моїх рук (англ. Kiss the Blood Off My Hands) — американський фільм-нуар режисера Нормана Фостера 1948 року. Фільм поставлений за однойменним романом 1946 року британського письменника Джеральда Батлера.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в Лондоні незабаром після закінчення Другої світової війни. Міцний і здоровий хлопець Білл Сондерс народився в Канаді, виріс в Детройті і, щоб порвати зі своїм важким дитинством, пішов служити на флот. Під час війни він провів два роки в німецькому полоні, після чого став страждати вибуховими спалахами агресії. Не в змозі більше терпіти муки війни, у Лондоні він дезертирував з корабля.

Одного разу в пабі господар просить Білла покинути заклад у зв'язку з його закриттям. Це призводить Білла в стан люті, він сильно б'є господаря пабу, в результаті чого той падає і, судячи з криків, вмирає. Не чекаючи розв'язки, Білл стрімко тікає вуличками, намагаючись втекти від переслідування поліції. Зрештою, Білл забирається у відкрите вікно однієї з квартир на другому поверсі небагатого пансіону, де живе мила і добра медсестра Джейн Вортон. Джейн обіцяє, що не буде повідомляти в поліцію про незаконне проникнення Білла, якщо він дозволить вранці піти їй на роботу, а в її відсутність протягом дня залишить квартиру.

Білл весь наступний день ховається в її квартирі, а ввечері виходить на вулицю і забирає гаманець у заможного перехожого. На здобуті кошти він купує собі новий одяг і, не в силах забути про Джейн, чекає її біля воріт клініки. Спочатку вона не бажає продовжувати з ним спілкування, тим не менш, Білл проявляє наполегливість. Він слідує за нею в зоопарк, де вони захоплюються спостереженням за тваринами, заспокоюються і навіть сміються. Однак при вигляді розлючених хижаків в клітках у Білла мало не трапляється черговий напад. Джейн веде його із зоопарку, а він, прийшовши в себе, запрошує її на скачки в найближчу суботу.

Роблячи ставки на скачках, Білл стикається з Гаррі Картером, підпільним ділком, який був свідком того, як Білл вдарив господаря пабу. За допомогою шантажу Гаррі намагається втягнути Білла в свій брудний бізнес, однак Білл відмовляється з ним розмовляти.

В поїзді по дорозі в Лондон Білл намагається обіграти в карти сусіда по купе, і приходить у лють, коли той відмовляється продовжувати гру. Білл накидається на пасажира і жорстоко б'є його. Починається метушня, поїзд зупиняється, Білл і Джейн зістрибують з поїзда і тікають. Обурена Джейн каже, що не хоче мати з ним нічого спільного і йде. Після цього Білл б'є поліцейського і намагається втекти. Його ловлять, заарештовують, і суд засуджує його до шести місяців тюремних робіт і вісімнадцяти ударів батогом.

Відразу після виходу з в'язниці Білл знову стикається з Гаррі, який пропонує йому взяти участь у великому пограбуванні, але Білл не дає однозначної відповіді. Потім він прямує до Джейн, яка, як видно, вже полюбила його і безуспішно намагалася відвідати його у в'язниці. Вона каже, що може влаштувати його в клініку водієм вантажівки, який розвозить ліки, на що Білл з радістю погоджується. Білл чесно працює, і незабаром у нього з Джейн починається роман.

Проте Гаррі вистежує Білла і вимагає, щоб той допоміг йому вкрасти з клініки пеніцилін, щоб продати його на чорному ринку. Білл погоджується за умови, що це буде єдиним незаконною справою, в якому він братиме участь. У ніч пограбування, Джейн несподівано висловлює бажання поїхати на машині разом з Біллом, так як у неї з'явилася нічна робота в тій клініці, куди їде і він. По дорозі Білл зупиняє машину в обумовленому місці і йде на зустріч з Гаррі, щоб скасувати пограбування, але той відмовляється, кажучи, що його покупець відпливає цієї ночі, і товар йому потрібен сьогодні. Білл кулаками дає відсіч Гаррі і двом його спільникам, після чого повертається в машину до Джейн і їде.

Наступним ввечері Гаррі направляється до Джейн, щоб показати їй, що Білл знаходиться у нього на гачку. На підтвердження своїх слів Гаррі намагається показати свою владу над Джейн. Коли він загрозливо хапає її за плечі, вона б'є його в бік ножицями, після чого тікає до Білла. Вислухавши її історію, Білл приїжджає на квартиру Джейн, де бачить, що Гаррі живий. Він піднімає Гаррі і відвозить того додому, де той невдовзі помирає.

Білл вирішує, що в сформованих обставинах найкращим виходом для нього і Джейн буде втеча на кораблі, на якому Гаррі збирався переправити контрабанду, і їде до капітана. Але той погоджується перевезти його і Джейн тільки в обмін на партію пеніциліну. Білл повертається до Джейн і каже їй, що Гаррі в її квартирі не було, значить, він живий, і переконує її, бігти разом з ним у Лісабон, а звідти — в Америку. Вона каже, що готова піти з ним куди завгодно. Поки вони їдуть у вантажівці в порт, Джейн виявляє в кишені пальто Білла закривавлені ножиці, після чого вирішує, що найкращим виходом буде піти в поліцію і про все розповісти. Білл намагається переконати її, але, врешті-решт, погоджується. Вони виходять з машини і йдуть разом в поліцію.

У ролях[ред. | ред. код]

Реакція критиків[ред. | ред. код]

Після прем'єри фільму журнал «Variety» написав: «Фільм „Поцілунками витри кров з моїх рук“ за романом Джеральда Батлера про жорстокість і падіння моралі після війни — це напружена і похмура мелодрама… Хоча фільм і заснований на передбачуваному сюжеті, він піднімається над іншими звичайними роботами завдяки видатній режисурі Нормана Фостера. Ланкастер дає переконливий і співчутливий портрет крутого хлопця, який не може подолати наслідки своїх помилок. Фонтейн виконує свою відповідальну роль з чуттєвістю і щирістю. Як бандит Ньютон належним чином слизький і огидний»[1].

Газета «Нью-Йорк Таймс» у 1948 році написала про фільм: "Незважаючи на свою страшну назву, «Поцілунками витри кров з моїх рук» — це не зловісна кримінальна картина. Скоріше це серйозна і сумна драма про пару, яка народилася під нещасливою зіркою, і їх боротьба за щастя. Це традиційна драма, але напрочуд цікава, яка послідовно нагнітає напруженість аж до кульмінації в третьому акті. Норман Фостер поставив фільм з глибоким розумінням емоційного змісту історії, а сцени насилля виглядають з дивовижною гостротою. Довга гонитва на самому початку фільму, де Ланкастер відчайдушно несеться звивистими вуличками і провулками лондонського порту, перескакуючи через паркани і піднімаючись на дахи, задає напружене збудження. Гра містера Ланкастера хороша, але йому непогано б скинути трохи скутості і додати гнучкості. Роберт Ньютон в ролі інтригана і шантажиста привертає увагу своєю яскравою грою, створюючи ефективний спосіб[2].

Кінокритик Денніс Шварц у 2004 році написав про фільм: «Норман Фостер ставить романтичну кримінальну мелодраму з видатною назвою, до рівня якого явно не дотягує. Це байдужий фільм-нуар, дія якого відбувається в кам'яних руїнах Лондона після Другої світової війни, розповідає про муки двох протилежностей, які закохуються один в одного. Дія знятого оператором Расселлом Метті фільму майже повністю відбувається на похмурих задвірках Лондона, де Ланкастер бродить колами, як пантера у клітці, намагаючись знайти притулок від свого нещасливого життя в любові, яку він відчуває в хорошій дівчині Фонтейн. Вона, чуйно відчуває чужу біду дівчини, яка закохалася в нього, незважаючи на підозри щодо його буйної натури. Зрештою, закохані безвідповідально розбираються з питаннями моралі і правди. Любовна мильна опера, яка здається настільки ж брехливою, як і сцени в лондонських доках»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kiss the Blood Off My Hands | Variety
  2. Movie Review — Kiss the Blood off My Hands — Lancaster Fights the World Again — NYTimes.com
  3. kissthebloodoffmyhands. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 6 жовтня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]