Поцілунок перед смертю (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поцілунок перед смертю
англ. A Kiss Before Dying
Жанр Кримінальний фільм
трилер
Режисер Джеймс Дірден
Продюсер Ерік Феллнер
Сценарист Джеймс Дірден
Айра Левін
На основі A Kiss Before Dyingd
У головних
ролях
Метт Діллон
Шон Янґ
Макс фон Сюдов
Даян Ледд
Оператор Майк Саутон
Композитор Говард Шор
Кінокомпанія Universal Pictures
Initial Pictures
Kellgate Limited
Дистриб'ютор Universal Pictures
Тривалість 95 хвилин
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
США США
Рік 1991
IMDb ID 0102220
CMNS: Поцілунок перед смертю у Вікісховищі

Поцілунок перед смертю (англ. A Kiss Before Dying) — американський еротичний трилер 1991 року режисера Джеймса Дірдена, заснований на однойменному романі Айри Левіна 1953 року, який отримав премію Едгара По 1954 року за найкращий перший роман. У драмі задіяні Метт Діллон, Шон Янґ, Макс фон Сюдов та Даян Ледд[1]. Історія була раніше екранізована під тією ж назвою в 1956 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Молода людина, Джонатан, дізнається, що його дівчина, Дороті (Шон Янг), перебуває у поганих стосунках з батьком Тором Карлссоном (Макс фон Сюдов), дуже багатою та впливовою людиною в Нью-Йорку, і спадщина їй не світить. Наречений розчарований перспективою прожити життя у злиднях і чинить холоднокровне вбивство вагітної дівчини, щоб потім зайнятися її сестрою.

Тор та його дочка Еллен (яку також грає Шон Янг), близнюк Дороті, вражені, дізнавшись, що Дороті була вагітна, і читають її передсмертну записку, відправлену поштою в день її смерті. Еллен не може повірити, що її сестра наклала на себе руки. Еллен розслідує смерть Дороті разом із детективом Деном Кореллі (Джеймс Руссо). Еллен вирушає до університетського містечка. Еллен знаходить колишнього хлопця Дороті Томмі Руссела (Бен Браудер), який мав показати фотографію хлопця, з яким зустрічалася Дороті. Щоб правда не розкрилася, Джонатан вбиває Томмі, а Еллен залишається переконаною, що Томмі вбив Дороті.

Еллен повертається додому до Нью-Йорка, і приїжджає її хлопець — Джонатан, який прийняв особу Джея Фарадея. Потім він вбиває Патрицію, оскільки вона згадала зовнішність хлопця Дороті.

У результаті Еллен дістається істини. Джонатан визнає їй, що вбив Фарадея і видавав себе за нього. Він планував одружитися з нащадком Карлссонов, але незапланована вагітність Дороті означала, що вона буде позбавлена ​​спадщини. Джонатан готується задушити Еллен, яка тікає з дому на залізничну колію. Кинувшись у погоню, Джонатан потрапляє під поїзд Карлссона, на тому самому місці, де він у дитинстві спостерігав за поїздами.

У ролях[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Золота малина[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. AFI|Catalog. catalog.afi.com. Процитовано 11 липня 2021.