Рене Барр'єнтос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рене Барр'єнтос
René Barrientos Ortuño
Прапор
Прапор
Президент Болівії
5 листопада 1964 — 2 січня 1966 року
Попередник: Віктор Пас Естенсоро
Наступник: Альфредо Овандо Кандіа
Прапор
Прапор
Президент Болівії
6 серпня 1966 — 27 квітня 1969 року
Попередник: Альфредо Овандо Кандіа
Наступник: Луїс Адольфо Сілес Салінас
 
Народження: 30 травня 1919(1919-05-30)[1][2][…]
Taratad, Tarata Cantond, Tarata Municipalityd, Esteban Arce Provinced, Кочабамба, Болівія
Смерть: 27 квітня 1969(1969-04-27)[1][2][…] (49 років)
Кочабамба, Болівія
Поховання: Cochabamba Cemeteryd
Національність: Болівієць
Країна: Болівія
Партія: Popular Christian Movementd
Автограф:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Рене Барр'єнтос Ортуньйо (ісп. René Barrientos Ortuño; 30 травня 1919 — 27 квітня 1969) — болівійський політичний діяч, двічі президент країни у 19641969 роках.

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

Генерал Барр'єнтос прийшов до влади, скинувши уряд соціальних реформістів Віктора Паса. За п'ять років правління Барр'єнтоса за допомогою армії придушувався усілякий опір його консервативному режиму, в тому числі й заколот Че Гевари 1967 року.

Посилення ролі президента в житті країни означало збільшення кількості неприємних інцидентів для Барр'єнтоса. Наприклад, його правління увійшло до історії також завдяки такій події, як «Різня у ніч святого Хуана» («Día de San Juan») 24 червня 1967 року, коли солдати відкрили вогонь у шахтарів та вбили близько 30 чоловіків і жінок. Окрім того, великий скандал спалахнув 1968 року, коли відданий друг Барр'єнтоса й тогочасний міністр внутрішніх справ Антоніо Аргедас зник разом зі щоденниками Че Гевари і невдовзі з'явився в Гавані. Після цього Аргедас зізнався, що був таємним прибічником марксизму, а також критикував Барр'єнтоса та багатьох з його соратників.

Внаслідок серії політичних убивств та кампанії боротьби з повстанцями Барр'єнтоса багато хто розглядав як жорстокого диктатора на службі іноземних інтересів, що переховувався під маскою демократа. Прагнучи відновити повагу болівійських селян, він подорожував країною, щоб викласти свою позицію навіть у найменших та найвіддаленіших болівійських селах. Це була тактика, яка давала йому гарні результати в минулому, і Барр'єнтос сподівався відновити свій політичний капітал.

Після прильоту в Арке (Кочабамба) він загинув 27 квітня 1969 року внаслідок аварії вертольота. Донині циркулює інформація, що гелікоптер президента, імовірно, був збитий, однак усі дослідження дійшли висновку, що це був нещасний випадок.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вольский, В.В. (1979). Латинская Америка. Москва: Советская Энциклопедия. с. 313.