Рудольф Гвальтер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудольф Гвальтер
Народився2 жовтня 1519
Цюрих, Швейцарія[1]
Помер25 грудня 1586(1586-12-25)[1][2][3] (67 років)
Цюрих, Швейцарія[1]
КраїнаШвейцарія
Діяльністьбогослов, письменник
Знання мовлатина[4][5]
ПосадаAntistesd
Конфесіяпротестантизм
У шлюбі зRegula Gwalther-Zwinglid і Anna Blarerd
ДітиAnna Gwaltherd, Magdalena Gwaltherd і Rudolf Gwaltherd
Рудольф Гвальтер (1580)

Рудольф Гвальтер (нім. Rudolf Gwalther)[6]; 1519—1586, реформатський пастор і протестантський реформатор, який змінив Генріха Буллінгера на посаді антистаЦюрихської Цюрихської церкви.

Біографія

[ред. | ред. код]

Гвальтер народився в сім'ї тесляра, який помер, коли він був ще дитиною. Генріх Буллінгер взяв на себе відповідальність за виховання Гвальтера. Він відвідував школи в Каппелі, Базелі, Страсбурзі, Лозанні та Марбурзі, вивчав математику та поезію на додаток до теології. У Лозанні він вивчив французьку та італійську мови. Ландграф Філіпп Гессенський взяв обдарованого студента з собою на Регенсбурзький колоквіум у 1541 році. Повернувшись до Цюриха, він отримав пасторство в церкві Святого Петра замість Лео Юда. Він одружився з Регулою (1524—1565) донькою Ульдіха Цвінглі.

Він був надихаючим і популярним проповідником. Його проповіді та коментарі до Біблії часто друкували та широко читалися. Будучи зятем Цвінглі, він прагнув зберегти спадщину великого реформатора і залишався вірним своїй теологічній орієнтації. Латинські переклади творів Цвінглі, зроблені Гвальтером, допомогли поширити його думки в романському мовному світі.

Дружина Гвальтера Регула та донька Анна, картина Ганса Аспера

Для Генріха Буллінгера він був цінним пастором в управлінні церквою в Цюриху та в допомозі його широко розгалуженої мережі листування. Окрім історичних оповідань, він зробив численні переклади, а також складав латинські вірші та духовні пісні. За бажанням Буллінгера, Гвальтер був обраний у 1575 році його наступником на посаді антіста в Гроссмюнстері. Він обіймав цю нелегку посаду до 1585 року, коли погіршення психічного стану змусило його піти у відставку. Його наступником на посаді глави Цюрихської церкви став його давній колега Людвіг Лаватер.

Значення

[ред. | ред. код]

Він контактував з англійськими кальвіністами через Джона Паркхерста, який перебував у вигнанні в Цюриху в 1550-х роках. Його твори стали одним з факторів впливу на англійську дискусію про одяг 1560-х років, а його проповіді були перекладені Робертом Нортоном з Іпсвіча в 1570-х роках. Його син, Рудольф Гвальтер-молодший (1552-77), також посилив свій вплив в Англії, коли навчався в Оксфорді на початку 1570-х років. Гвальтер регулярно спілкувався з англійськими єпископами. Разом з Цвінглі, Буллінгером, Вольфгангом Мускулусом і Томасом Ерастом Гвальтер був головним прихильником швейцарсько-німецької односферної моделі державно-церковних відносин і мав значний вплив на еволюцію етатистської моделі церковної організації в Англіканській Церкві.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г Deutsche Nationalbibliothek Record #11854392X // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Theaterlexikon der Schweiz / Hrsg.: A. Kotte
  3. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  5. CONOR.Sl
  6. Also Rudolph, Rodolph, Rodolphus; Walther, Gualter, Gualterus, Gualtherus. VIAF ID:89586887 (Person)

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Дж. Вейн Бейкер (1996) «Рудольф Ґвалтер», у Ганса Дж. Гіллербранда, ред., Оксфордська енциклопедія Реформації, том 2, 203.ISBN 0-19-506493-3

Посилання

[ред. | ред. код]