Румунська комуністична партія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Румунська комуністична партія

рум. Partidul Comunist Român
Країна  Румунія
Голова партії Ніколае Чаушеску
Дата заснування 8 травня 1921
Дата розпуску 22 грудня 1989
Румунська комуністична партія (2010)
Штаб-квартира Бухарест, Румунія
Ідеологія марксизм
націонал-комунізм
Членство в міжнародних організаціях Комінтерн
Друкований орган Скинтея

Румунська комуністична партія чи РКП (рум. Partidul Comunist Român) — румунська комуністична політична партія, яка була продовжувачкою більшовицького крила Румунської соціалістичної партії. Спочатку ідеологією партії була підготовка комуністичної революції і відмова від націоналістичного проекту Велика Румунія, за Ніколае Чаушеску в ній наростали націоналістичні прагнення.

РКП у міжвоєнний період була невеликим нелегальним угрупованням, що перебувало під прямим контролем Комінтерну. У 1930-ті роки більшість активістів перебували в ув'язненні або втекли до СРСР.

Комуністична партія вийшла на передній план румунській політиці в серпні 1944 року, коли комуністи взяли участь у палацовому перевороті і поваленні про-нацистського уряду Іона Антонеску. За допомогою радянських окупаційних сил РКП відправила короля Міхая I у вигнання і встановила однопартійний режим в 1948 році, що тривав аж до Румунської революції 1989 року. Наступницею «історичної» РКП вважає себе Румунська комуністична партія (2010).

Джерело[ред. | ред. код]