Сайрус Ітон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сайрус Ітон
англ. Cyrus Stephen Eaton
Ім'я при народженні англ. Cyrus Stephen Eaton
Народився 27 грудня 1883(1883-12-27)[2][3]
Pugwashd, Камберленд, Нова Шотландія, Канада
Помер 9 травня 1979(1979-05-09)[1][2][3] (95 років)
Клівленд, Огайо, США
Країна  Канада
 США
Діяльність підприємець
Alma mater Університет Макмастер і Колгейтський університетd
Членство Американська академія мистецтв і наук
Нагороди
Міжнародна Ленінська премія «За зміцнення миру між народами»

Член Американської академії мистецтв і наук[d]

Са́йрус І́тон — (англ. Cyrus Stephen Eaton; 27 грудня 1883 — 9 травня 1979) канадець за походженням, інвестиційний банкір, бізнесмен і меценат у Сполучених Штатах, кар'єра якого тривала сімдесят років, переважно як громадського діяча в США.

Протягом десятиліть однією з найвпливовіших в категорії фінансистів на американському Середньому Заході, фігура Сайруса Ітона була барвистою і часто суперечливою фігурою. Він був в переважно відомий за його тривалу діяльність в сфері бізнесу, за свою незгоду з домінуванням східних фінансистів в Америці того часу, за його іноді безжальні фінансові маніпуляції, а також за його відкриту критику холодної війни в Америці та балансування на межі війни. Він профінансував і допоміг організувати першу Пагвошську конференцію за мир у всьому світі, в 1955 році.

Молоді роки[ред. | ред. код]

Сайрус Ітон народився на фермі поблизу села Пагвош в окрузі Камберленд, Нова Шотландія, Канада, в 1883 році. Коріння сім'ї Сайруса Ітона може бути простеженим до Джона Ітона, фермера англійського пуританина, який покинув Ворикшир, Велика Британія, і прибув у колонію Массачусетс близько 1640. Девід Ітон, прямий нащадок Джона, покинув Коннектикут в 1761 році і приєднатися до так званих плантаторів Нової Англії, які відповіли на виклик повторного заповнення сільгоспугідь в англійській колонії Нова Шотландія незаселених з моменту вигнання Акадських французів. З боку матері Сайрус був нащадком Макферсонсів, які були лоялістами Сполученого Королівства, і вирішили залишити Нову Англію після американської революції на користь невизначеного майбутнього в боротьбі за північні колонії.

Сайрус був народжений на хуторі біля села Пагвош, Нова Шотландія, де його батько, Джозеф Хоув Ітон, мав пиломатеріальний холдинг та невеликий бакалійний магазин.

Освіта і юне життя[ред. | ред. код]

Сайрус Ітон полишив Нову Шотландію у шістнадцять років для навчання у Вудстоку в коледжі, що в провінції Онтаріо, перед цим пройшовши підготовчу школа для навчання в Макмастерському університеті, який потім був розташований у Торонто. Маючи намір слідувати амбіціям своєї матері, він став баптистським проповідником і вступив до МакМастеру в 1901 році, де зосередився на філософії і фінансах, і отримав ступінь бакалавра мистецтв у 1905 році.

Підприємницька діяльність[ред. | ред. код]

У 1913 прийняв громадянство США, почав активну підприємницьку діяльність. Після 2-ї світової війни 1939-45 рр. був одним із впливових керівників Клівлендської фінансової групи. На початку 1950-х рр. став брати діяльну участь у громадському житті країни. Неодноразово виступав за розрядку міжнародної напруженості і здійснення принципів мирного співіснування.

Ініціатор скликання так званої Пагвошської конференції видатних учених і громадських діячів світу. Лауреат Міжнародної Ленінської премії «За зміцнення миру між народами» (1960).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #131640410 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б в Munzinger Personen

Джерела[ред. | ред. код]