Салафіти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Салафіти — адепти релігійного спрямування салафізму. Напрямок салафізму є радикальною течією ісламу. Їх називають мусульманськими пуританами.

Основні принципи[ред. | ред. код]

Ультраконсервативний напрям в ісламі представляють салафіти і відхиляють будь-які спроби модернізації релігії. Вони закликають мусульман очистити іслам від будь-яких нововведень, привнесених різними народами та викликаних контактами із Заходом тобто повернутися «до чистої віри прабатьків».

Салафія[ред. | ред. код]

Салафія (від арабського «предки») сповідує «істинно правильний» спосіб життя та ідеали мусульманської общини, яка живе за законами шаріату, не визнає рівноправ'я між чоловіком та жінкою[1].Термін «салафія» перекладається приблизно як «попередник». Салафізм можна назвати спрощеним, гранично прямим варіантом мусульманських догм, звільнених від туманних алегоричних тлумачень Корану і західних віянь, в різний час просочилися в ісламський світ. В даний час всередині салафізм йде поділ на радикалів: помірних і справжніх. Крім того, є напрямки, які самі салафіти називають відпалими. Вони часто йдуть шляхами вахабізму, тому їх розглядають як ідентичні фракції.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]