Соломирецький Богдан Богданович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдан Соломирецький
Народився1589(1589)
Кричів, Чериковський повітd, Російська імперія[1]
Помер1630(1630)
с. Барколабово
ГромадянствоРіч Посполита
Діяльністьполітик
Титулкнязь
Посадастароста Кричівський
Термін1620—1630
ПопередникФридерик Богданович Лукомський
НаступникКриштоф Веселовський
Конфесіяправославний
РідСоломирецькі
БатькоБогдан Іванович Соломирецький
МатиЄва Корсак
У шлюбі зКатерина Сапіга
Діти (0[2])1 син та 4 доньки
Герб
Герб

Соломирецький Богдан Богданович (1589 —1630) — білоруський князь та магнат гербу Равич, один з найбільш послідовних захисників православної віри у Речі Посполитій.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з впливового князівського роду Соломирецьких. Син князя Богдана Івановича Соломирецького та Єви Корсак. Точне місце народження невідомо, це один з маєтків родини під Мінськом. Виховувався у дусі вірності православ'ю. Наприкінці 1590-х років батько запросив відомого вчителя та проповідника Мелетія Смотрицького, під орудою якого молодий Соломирецький проходив навчання. Згодом вони разом виїхали на навчання до Західної Європи. Соломирецький студіював в університетах Бреслау, Нюрнбергу, Лейпцигу, Віттенбергу.

По поверненню у 1604 році одружується на представниці роду Сапіг, водночас він продовжив справу батька щодо підтримки православ'я у Литві та Білорусі. Разом із князем Богданом Огинським Богдан Соломирецький підтримував діяльність Віленського і Мінського братств. У 1620 році він стає кричевським старостою. У 1626 році вирішив у своєму маєтку Барколабово заснувати Свято-Духівський монастир для протидії унії з РКЦ. Втім цей план не встиг втілити, внаслідок раптової смерті у 1630 році. Його справу завершила донька Олена.

Родина

[ред. | ред. код]

Дружина — Катерина, донька Лева Сапіги. Діти:

Джерела

[ред. | ред. код]


  1. Сліж Н. Сямейныя адносіны і шлюбныя стратэгіі Саламярэцкіх у 16 – першай палове 17 ст. // Гістарычны альманах — 2005. — вип. 11. — С. 105.
  2. Сліж Н. Сямейныя адносіны і шлюбныя стратэгіі Саламярэцкіх у 16 – першай палове 17 ст. // Гістарычны альманах — 2005. — вип. 11. — С. 113.