Спаське (Конотопський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Спаське
Герб Прапор
Алея письменників на території школи
Алея письменників на території школи
Алея письменників на території школи
Країна Україна Україна
Область Сумська область
Район Конотопський район
Громада Кролевецька міська громада
Облікова картка Спаське 
Основні дані
Населення 785
Поштовий індекс 41354
Телефонний код +380 5453
Географічні дані
Географічні координати 51°26′36″ пн. ш. 33°18′21″ сх. д. / 51.44333° пн. ш. 33.30583° сх. д. / 51.44333; 33.30583Координати: 51°26′36″ пн. ш. 33°18′21″ сх. д. / 51.44333° пн. ш. 33.30583° сх. д. / 51.44333; 33.30583
Середня висота
над рівнем моря
175 м
Місцева влада
Адреса ради 41300, Сумська обл., Конотопський р-н, м. Кролевець, площа Миру, буд. 1
Карта
Спаське. Карта розташування: Україна
Спаське
Спаське
Спаське. Карта розташування: Сумська область
Спаське
Спаське
Мапа
Мапа

CMNS: Спаське у Вікісховищі

Спаське (в XVI—XVII ст. — Спаське поле, з XVII ст. по 1922 р. — Спаське, з 1922 по 2016 р. — Ленінське) — село в Україні, у Кролевецькій міській громаді Конотопського району Сумської області. Населення 785 осіб. До 2020 орган місцевого самоврядування — Спаська сільська рада, якій також були підпорядковані села Лапшине та Любитове.

Географія[ред. | ред. код]

Село Спаське, розташоване на острогах Середньоросійської височини, яка переходить у Дніпровську низовину, по якій протікає річка Сейм. З півночі села за 12 км знаходиться адміністративний центр територіальної громади м. Кролевець, на заході на відстані 6 км — Алтинівка, де розташована залізнична станція «Алтинівка» Південно-західної залізниці. За межами села проходить міжнародна траса М02 E101. Через село проходить міжміська автомобільна дорога сполученням Конотоп- Кролевець. На території села знаходиться ціла мережа ставків (Ниподів, Новий, Бакаї).

Середньоросійська височина
Середньоросійська височина

Символіка[ред. | ред. код]

На гербі зображений православний хрест, який символізує першу на Кролевеччині церкву Спас Луговий, і вказує на назву села (герб є напівпромовистим). Дві перехрещенні шаблі символізують козацтво, а два перехрещені колоски - сільське господарство села.

Назва[ред. | ред. код]

Село Спаське дістало назву від першої православної церкви Спас Луговий (Преображенська) яка була збудована на лузі переселенцями з Правобережної України, мала свого священика і була світською. Назва села має релігійне походження.

Історія[ред. | ред. код]

Заселення людей на території села більш досліджене періоду бронзи і ранньої залізної доби. На південній околиці села на височині знаходиться городище — Лобанова гора. Виявлені уламки ліпного посуду (7-4 ст. до н. е.), уламки гончарного посуду епохи Київської держави (12-13 ст.). На заході села, давньоруське городище — Тарілка. Виявлені уламки гончарного посуду (12-13 ст.).

Виникло в XVI ст. як село Спаське Поле. Першими поселенцями були вихідці з Правобережної України, які тікали від панського гніту. Перше заселення села розпочалося з південно-східної території і дістало назву Хворостянка (зараз вулиця Т. Шевченка). Скоріше за все, назва пішла від російського слова «хворост». Так називали гілки верби, з яких плели приміщення для худоби, обгороджували своє місце проживання. Збудовані приміщення обмазували глиною, обставляли очеретом. З гілок верби заможні селяни будували так звані клуні для зберігання сіна, яке потім взимку звозили у своє господарство.[2]

Після Деулінського перемир'я польський король передав село у володіння Новгород-Сіверському старості А. Пісочинському. У центрі села за старою кам’яною школою було побудоване його дворище з житловим будинком, в якому іноді проживав Пісочинський. Оскільки дворище було огороджено, а по краях був глибокий яр, то це місце дістало назву «замок».

Після Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького стало вільним козацьким поселенням. Пізніше село стало володінням Батуринського Крупицького монастиря.

У XVIII ст. перейменовано в село Спаське. У 1779 році, Преображенська церква з присеймівського лугу була перенесена в село. Крім того в селі була дерев'яна Успенська церква. У 1882 році було закладено будівництво нової церкви. У 1936 році, церкви були зруйновані. Переселенці з села, у Приморському краї у 1886 році, заснували поселення Спаське, яке з 1926 року стало містом Спаськ-Дальній. У січні 1919 року в селі була встановлена радянська влада. 22 січня 1922 року, село перейменоване на Ленінське Під час колективізації, чимало селян зазнало репресій. На даний час, масовий голодомор 1932—1933 років, архівними документами не підтверджений.

В роки Другої світової війни, село Ленінське було окуповане 6 вересня 1941 року, звільнене 3 вересня 1943 року. В період окупації було розстріляно 15 активістів села і більше 30 чол. циганської національності які осіло проживали в селі. Після звільнення, в селі працювали сім військово-польових госпіталів. Померло від ран до двохсот військовослужбовців. Перепоховані в Братській могилі. На фронтах воювали близько 1170 односельчан, 706 з яких загинули.

Уродженець і випускник школи, Василь Трохимович Рубан, льотчик-розвідник Північного Флоту СРСР, став кавалером трьох орденів Червоного Прапора. В мирний час, випускник школи Віктор Іларіонович Дзюба, військовий лікар, поет, став членом Спілки письменників України. Механізатор, Микола Павлович Герасимець нагороджений трьома трудовими орденами. З розпадом колгоспу, на території села працюють два інвестори: ТОВ «Кролевецький комбікормовий завод» та ПП «Агроспаське». У 2016 році, село отримало історичну назву — Спаське. На території села є загальноосвітня школа, дитячий садок, Будинок культури, Успенська церква УПЦ КП, чотири приватні магазини, пам'ятник загиблим односельчанам в роки війни, пам'ятник на Братській могилі, пам'ятний знак (православний хрест) на місці першої православної церкви, яка дала історичну назву селу, стадіон, сільська лікарняна амбулаторія, відділення поштового зв'язку (м. Конотоп). У 2010 році, село газифіковане. У 2012 році, побудований водогін.

Після ліквідації Кролевецького району 19 липня 2020 року село увійшло до Конотопського району[3].

Економіка[ред. | ред. код]

  • Молочно-товарна ферма.
  • ПП «Агроспаське».

Об'єкти соціальної сфери[ред. | ред. код]

  • Школа.
  • Дитячий садок.
  • Будинок культури.

Персоналії[ред. | ред. код]

За описом О. Лазаревського, у село Спаське Ніжинського полку Глухівської сотні переселився Іван Огієвський, нащадок дворян Київського воєводства, зі своїм старшим братом Павлом. Через деякий час Павло виїздить до Харкова, Іван ще деякий час проживає в Спаському, а потім переїжджає в Кролевець, де старшого сина Кіндрата одружує на дочці Кролевецького сотника Василя Дейнеки. Через деякий час Кіндрата Огієвського обирають Кролевецьким сотником. Так у Кролевці був започаткований родовід Огієвських. Місцевість за церковним дворищем, а нині за школою, де проживали Огієвські, дістає назву Огіївка.

В поселенні народився:

  • Лупенко Сергій Анатолійович (* 1975) — український інформатик.
  • Мацак Олександр Володимирович — старший солдат, навідник кулеметного взводу механізованого батальйону Збройних сил України, учасник російсько-української війни, загинув у ході російського вторгнення в Україну.
  • Сокольник Опанас Іванович (18.01.1892 —після 1920) — підполковнику армії УНР.[4]

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Зруйнована церква в селі Спаське

У селі наявна геологічна пам'ятка природи «Спаські валуни», а також ботанічна пам'ятка природи «Алея письменників». Алея, присвячена пам'яті видатних російських і українських письменників, створена з дерев, завезених з місць їх тривалого перебування.

На захід від села Спаське знаходиться ботанічний заказник місцевого значення «Ставище».

На будинку культури розміщена цікава мозаїка.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Електронна версія книги про історію села Спаське (Ленінське) Кролевецького району Сумської області. Архів оригіналу за 25 грудня 2021. Процитовано 29 березня 2022.
  2. Електронна версія книги про історію села Спаське
  3. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»
  4. У Спаському відкрили меморіальну дошку відомому земляку. Архів оригіналу за 24 січня 2022. Процитовано 24 січня 2022.
  5. Мозаїка будинку культури у Спаському зацікавила поціновувачів мозаїки, барельєфів та інших настінних зображень

Джерела[ред. | ред. код]

  • Цикунов В. М. Спаське (Ленінське). Історико-краєзнавчий нарис. — Х.: Фактор, 2016. Електронна версія spaske.sm.ua

Посилання[ред. | ред. код]