Арканум (езотеризм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Арканум (лат. arcanum, таємне) — термін, що в релігійній практиці давніх римлян означав секретні справи, про які не можна було говорити, наприклад містерії або таємні вчення жерців, абсолютно закриті та недоступні для людей, які в них не посвячені [1].

У середньовічній алхімії так називали різні препарати, що нібито мали особливу дію, і склад яких тримали у великій таємниці[1].

Звідси арканіст — власник таємних засобів або посвячений у таємне мистецтво, наприклад складних ремесел[2].

Середньовічна алхімія[ред. | ред. код]

У середньовічній алхімії крім різних препаратів, що нібито мали особливу дію, і склад яких тримали у великій таємниці, арканумами називали також найвищі прагнення алхіміків — «еліксир молодості» та «філософський камінь»[1].

У пізній містико-спекулятивній алхімії під арканумом розуміли щось приховане, безтілесне й безсмертне[1].

Медицина[ред. | ред. код]

У медицині використовували «таємні» або «секретні» засоби (лат. arcana/arqana) — лікувальні препарати, що були дуже поширені, і склад яких тримали у великій таємниці; їх відкидала наукова медицина, вони часто були шкідливі або марні[3][4].

Християнське богослов'я[ред. | ред. код]

Докладніше: Арканське вчення

«Арканум» в значенні того, що недоступне для непосвячених, перейшов у християнське богослов'я й від XVII століття означав, що церква не повинна була допускати присутність оголошених під час деяких богослужінь і таїнств, головним чином, під час прийняття святих таємниць, таїнства хрещення, таїнства священства, читання молитви господньої та миропомазання[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Арканум // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. Арканист // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  3. Тайные средства // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  4. Arqana // Малый энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 4 томах. — СПб., 1907—1909.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]