Рафах (місто)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Рафах
رفح

Координати 31°17′19″ пн. ш. 34°15′07″ сх. д.H G O

Країна Палестина
Провінція Рафах
Голова Issa Khalil al-Nashard[2]
Перша згадка 1303 до н. е.
Населення (оцінка) 126 305[1]  (2005)
Міста-побратими Пезаро
Часовий пояс UTC+2
GeoNames 281102
OSM 4731201 ·R (Рафах)
Рафах. Карта розташування: Палестинська держава
Рафах
Рафах
Рафах (Палестинська держава)
Мапа

Рафах (араб. رفح‎, івр. רפיח‎ — Рафіах, у давнину Рафія) — місто у Секторі Гази (Палестинська національна адміністрація — ПНА) на кордоні з Єгиптом.

Частина міста розташована на території Єгипту. Населення — 91 931 особа (1997)[1]. Густота населення приблизно відповідає рівню Берліна.

Міжнародний аеропорт ім. Ясіра Арафата (що нині не діє).

На південь від міста розташований єдиний аеропорт ПНА — Міжнародний аеропорт імені Ясіра Арафата (Yasser Arafat International Airport[en]). Побудований спільно Японією, Єгиптом, Саудівською Аравією, Іспанією та Німеччиною 1998 року. Зруйнований Ізраїлем 2001 року після початку «Інтифади Аль-Акси».

Також у південній частині міста розташований прикордонний перехід Єгипет — ПНА. До захоплення влади у секторі Гази ХАМАСом 2007 року перехід контролювався Ізраїлем та Євросоюзом. Паралельний перехід — у Керем-Шалом.

Географія[ред. | ред. код]

Рафах розташований на півночі пустелі Негев на Синайському півострові.

Історія[ред. | ред. код]

Перша письмова згадка — 1303 до н. е. (фараон Сеті I). Під час 4-ї Сирійської війни при Рафії Птолемей IV розбив Антіоха III і захопив Південну Сирію.

Елліністичний та римський періоди[ред. | ред. код]

У 217 р. до н.е. відбулася битва при Рафії між переможцем Птолемеєм IV та Антіохом III[3]. Вважається, що це була одна з найбільших битв, коли-небудь проведених на Леванті, в якій брали участь понад сто тисяч солдатів і сотні слонів.

Місто було завойоване Александром Яннаєм і утримувалося хасмонеями, поки не було відбудоване за часів Помпея і Габінія; останній, імовірно, провів основну роботу з реставрації, оскільки епоха міста датується 57 роком до нашої ери. Рафах згадується у Страбона (16, 2, 31), в «Ітинерарії Антоніна» і зображений на карті Мадаби[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б World Gazetteer: Palestine — largest cities (per geographical entity). Архів оригіналу за 5 січня 2013. Процитовано 5 січня 2013.
  2. http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/671/442.html
  3. а б Raphia – (Rafah) Studium Biblicum Franciscanum – Jerusalem.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]