Іраклій II: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м r2.7.2) (Робот: замінив en:Erekle II на en:Heraclius II of Georgia
Рядок 26: Рядок 26:
[[ca:Irakli II de Kartli i Kakhètia]]
[[ca:Irakli II de Kartli i Kakhètia]]
[[de:Erekle II.]]
[[de:Erekle II.]]
[[en:Erekle II]]
[[en:Heraclius II of Georgia]]
[[eo:Irakli la 2-a]]
[[eo:Irakli la 2-a]]
[[fi:Erekle II]]
[[fi:Erekle II]]

Версія за 14:20, 5 березня 2013

Файл:Kakheti-Irakli II.jpg
Іраклій ІІ

Іраклій II (*1720, Телаві — †1798) — грузинський цар, державний діяч і полководець.

З 1744 цар Кахетії, з 1762 Картлійсько-Кахетинського царства (Східна Грузія). З династії кахетинських Багратіоні.

Прагнув до об'єднання розрізнених грузинських володінь в централізовану державу, вільну від ірано-турецького панування, і до розширення впливу Грузії у Закавказзі. Уклав Георгіївський трактат 1783 року, що встановив протекторат Росії над Східною Грузією.

Внутрішня політика Іраклія II була направлена на підняття продуктивних сил країни і зміцнення оборони. Для цього він, зокрема, заснував в 1773 постійне військо.

Намагався обмежити свавілля феодалів відносно кріпосних селян, заохочував заселення порожніх земель. Заснував державні школи і семінарії в Тбілісі (1756), Телаві (1782).

Обширна програма відродження Грузії не була виконана через відсутність матеріальних засобів і внутрішньої єдності в країні.

У 1795 році іранські війська Ага Мохаммед-хана знов вторглися до Закавказзі, захопивши і розграбувавши Тбілісі. Виконуючи зобов'язання по Георгіївському трактату, Росія направила до Ірану Каспійський корпус, проте у грудні 1796 війська були відкликані у зв'язку зі вступом на російський престол Павла I і зміною курсу зовнішньої політики.

Після смерті Іраклія II трон дістався його синові, Георгію XII Багратіоні. Георгій XII став останнім грузинським царем. Не маючи сил для боротьби з агресією Ірану і з домаганнями братів на престол, Георгій XII попросив Павла I про ухвалення Грузії в підданство Росії. 22 грудня 1800 Павло I підписав маніфест про приєднання Грузії до Росії, обнародуваний вже після смерті Георгія XII.