Рудницька Мілена Іванівна: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Бучач-Львів (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Бучач-Львів (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
[[Файл:Milena Rudnycka.jpg|185px|thumb|Міле́на Іва́нівна Рудни́цька]]
[[Файл:Milena Rudnycka.jpg|185px|thumb|Міле́на Іва́нівна Рудни́цька]]
{{Othernames|Рудницька}}
{{Othernames|Рудницька}}
'''Міле́на Іва́нівна Рудни́цька''', у заміжжі ''Лмсяк'' (*[[15 липня]] [[1892]], [[Зборів]] — †[[29 березня]] [[1976]], [[Мюнхен]]) — українська громадсько-політична діячка, [[журналістка]], [[письменниця]], учителька середніх шкіл. Голова центральної управи [[Союз Українок|Союзу Українок]].
Д-р '''Міле́на Іва́нівна Рудни́цька''', у заміжжі ''Лисяк'' (*[[15 липня]] [[1892]], [[Зборів]]&nbsp;— †[[29 березня]] [[1976]], [[Мюнхен]])&nbsp;— українська громадсько-політична діячка, [[журналістка]], [[письменниця]], учителька середніх шкіл. Голова центральної управи [[Союз Українок|Союзу Українок]]. Доктор філософії (1917).<ref>Мельничук Б., Щербак Л. Рудницька Мілена Іванівна…&nbsp;— С. 206.</ref>


== Біографія ==
== Біографія ==
Рядок 46: Рядок 46:
[[Категорія:Українські педагоги]]
[[Категорія:Українські педагоги]]
[[Категорія:Українські громадські діячі]]
[[Категорія:Українські громадські діячі]]
[[Категорія:Посли до Польського сейму]]
[[Категорія:Діячі УНДО]]
[[Категорія:Діячі УНДО]]
[[Категорія:Членкині «Союзу українок»]]
[[Категорія:Членкині «Союзу українок»]]
[[Категорія:Український фемінізм]]
[[Категорія:Український фемінізм]]
[[Категорія:Феміністки]]
[[Категорія:Феміністки]]
[[Категорія:Доктори філософії]]
[[Категорія:Уродженці Зборова]]
[[Категорія:Уродженці Зборова]]
[[Категорія:Посли до Польського сейму]]
[[Категорія:Народились 15 липня]]
[[Категорія:Народились 15 липня]]
[[Категорія:Народились 1892]]
[[Категорія:Народились 1892]]

Версія за 12:19, 4 лютого 2016

Міле́на Іва́нівна Рудни́цька

Д-р Міле́на Іва́нівна Рудни́цька, у заміжжі Лисяк (*15 липня 1892, Зборів — †29 березня 1976, Мюнхен) — українська громадсько-політична діячка, журналістка, письменниця, учителька середніх шкіл. Голова центральної управи Союзу Українок. Доктор філософії (1917).[1]

Біографія

Викладач на Вищих Педагогічних Курсах у Львові (1921—1928), одна з ідеологів українського жіночого руху Західної України та його провідних діячок у 1920—1930-х pp.

Голова центральної управи Союзу Українок (за її головування він розрісся у сильну всенародну організацію), Українського жіночого конгресу в Станиславові (1934), Світового Союзу Українок[2], політичної жіночої організації «Дружина Княгині Ольги»; редактор двотижневика «Жінка» (1935—1939); учасниця і репрезентантка українського жіноцтва на міжнародних жіночих з'їздах. Активна діячка УНДО, посол до польського сейму (1928—1935, працювала у його комісіях — освітній і закордонних справ).

Як делегатка Української Парламентарної Репрезентації захищала в Лізі Націй українські петиції, зокрема в справі т. зв. пацифікації і голоду в Радянській Україні, мала контакти з урядовими і громадськими колами Західної Європи і виступала з доповідями на міжнародних з'їздах.

У 1936—1939 — член президії Українського Координаційного Комітету у Львові. З 1939 — на еміграції: Краків, Берлін, Прага, Женева (де у 1945—1950 була директором Українського Допомогового Комітету[3]), Нью-Йорк і Мюнхен).

Значна частини її діяльності присвячена журналістиці. У 1918 вона була членом редакції тижневика «Наша мета» (Львів), у 1922—1925 редагувала щотижневу сторінку у газеті «Діло», була редактором двотижневика «Жінка» (ідеологічний орган Союзу українок) у 1935—1939. З 1919 виступала зі сторінок у пресі на політичні, феміністичні й виховні теми.

Окремі книжки: «Українська дійсність і завдання жінки» (1934), «Західна Україна під більшовиками» (1958), «Дон Боско. Людина, педагог, святий» (1963), «Невидимі стигмати» (1970).

Вшанування пам'яті

На честь неї названо 56 курінь УПЮ імені Мілени Рудницької, який у 2015 році став найкращим куренем року у станиці Івано-Франківськ

Примітки

  1. Мельничук Б., Щербак Л. Рудницька Мілена Іванівна… — С. 206.
  2. «Світовий союз українок» був створений на з'їзді у Львові 1937 року, але через подальші воєнні події Другої Світової війни розгорнути працю не вдалося.
  3. В 1947 році у Швейцарії був заснований Український Допомоговий Комітет для допомоги українським біжинцям в Швейцарії, Австрії та Німеччині, а також для допомоги студентам, які навчалися у Швайцарії. На той час їх було 21 особа і вони згуртувалися в студентьку громаду при бернському університеті. На жаль, діяльність цих орґанізацій не була тривалою. Через несприятливі обставини та брак фінансової помочі значна частина українських студентів залишила Швайцарію, так само як і ті, що вже отримали освіту, та не мали перспектив одержати дозвіл на працю за професією. Побачивши базнадійність своїх зусиль, покинула Швайцарію і пані Мілєна Рудницька — уже відома в швайцарських колах як член парламентської групи в польскому сеймі та ініціатор різних програм стосовно допомоги українцям. В швайцарському Червоному Хресті, наприклад, їй відповіли, що вони допомагають людям лише в тих державах, з якими Швайцарія має дипломатичні зв'язки.

Джерела

Посилання