Чечельницький Павло Георгійович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
правопис
Рядок 41: Рядок 41:
У 2001 році був обраний членом-кореспондентом, а у 2009 році — дійсним членом [[Академія архітектури України|Академії архітектури України]].
У 2001 році був обраний членом-кореспондентом, а у 2009 році — дійсним членом [[Академія архітектури України|Академії архітектури України]].


Піддавався критиці з боку місцевої громади, зокрема за недбале ставлення до історичних будівель Харкова та фальсифікаціях конкурсів на нові об'єкти в місті. Найгучнішим був скандалу із новим пам'ятником замість [[Пам'ятник Леніну (Харків)|Леніну]] на [[Майдан Свободи (Харків)|майдані Свободи]], в результати якого суд відмінив конкурс<ref>https://zn.ua/UKRAINE/sud-zablokiroval-stroitelstvo-odorobla-v-harkove-243861_.html Суд заблокировал строительство "одоробла" в Харькове</ref><ref>http://www.segodnya.ua/regions/kharkov/skandal-v-harkove-gorozhane-trebuyut-uvolit-glavnogo-arhitektora-901453.html Скандал в Харькове: горожане требуют уволить главного архитектора</ref>. На початку червня 2017 року був затриманий [[ГПУ]] із звинуваченнями у корупції та розтраті державних коштів, 9 червня Печерський суд відсторонив його від посади головного архітектора Харкова<ref>http://www.mediaport.ua/sud-otstranil-ot-raboty-glavnogo-arhitektora-harkova-sergeya-chechelnickogo Суд отстранил от работы главного архитектора Харькова Сергея Чечельницкого</ref>.
Піддавався критиці з боку місцевої громади, зокрема за недбале ставлення до історичних будівель Харкова та фальсифікації конкурсів на нові об'єкти в місті. Найгучнішим був скандал із новим пам'ятником замість [[Пам'ятник Леніну (Харків)|Леніна]] на [[Майдан Свободи (Харків)|майдані Свободи]], зрештою суд відмінив конкурс<ref>https://zn.ua/UKRAINE/sud-zablokiroval-stroitelstvo-odorobla-v-harkove-243861_.html Суд заблокировал строительство "одоробла" в Харькове</ref><ref>http://www.segodnya.ua/regions/kharkov/skandal-v-harkove-gorozhane-trebuyut-uvolit-glavnogo-arhitektora-901453.html Скандал в Харькове: горожане требуют уволить главного архитектора</ref>. На початку червня 2017 року був затриманий [[ГПУ]] за звинуваченнями у корупції та розтраті державних коштів, 9 червня Печерський суд відсторонив його з посади головного архітектора Харкова<ref>http://www.mediaport.ua/sud-otstranil-ot-raboty-glavnogo-arhitektora-harkova-sergeya-chechelnickogo Суд отстранил от работы главного архитектора Харькова Сергея Чечельницкого</ref>.


== Відзнаки, нагороди ==
== Відзнаки, нагороди ==

Версія за 00:33, 19 червня 2017

Павло Георгійович Чечельницький
Народження 2 березня 1942(1942-03-02) (82 роки)
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Навчання Харківського інженерно-будівельного інституту
Діяльність архітектор
Праця в містах Харків, Дніпро, Єкатеринбург, Волгоград, Кривий Ріг
Членство Національна спілка архітекторів України
Нагороди
Заслужений архітектор України
Заслужений архітектор України

Павло Георгійович Чечельницький (2 березня 1942(19420302), Ашгабат) — український архітектор, головний архітектор Українського державного проектного інституту «Укрміськбудпроект»[1]. Заслужений архітектор України, дійсний член Української академії архітектури.

Біографія

Народився у 1942 році у місті Ашхабад, Туркменська РСР, в родині будівельників. У 1947 році з батьками переїхав до Харкова. У 1966 році закінчив архітектурне відділення Харківського інженерно-будівельного інституту. З 1970 року — член Спілки архітекторів України.

Працюючи у проектних організаціях («Харківпроект», «Харків-метропроект», «Харківархпроект», «Укрміськбудпроект»), виконав проекти багатьох житлових та громадських будівель. За сумісництвом працював у творчій майстерні «Ю. Шкодовський» і компанії «Ароф». Він є автором:

У 2001 році був обраний членом-кореспондентом, а у 2009 році — дійсним членом Академії архітектури України.

Піддавався критиці з боку місцевої громади, зокрема за недбале ставлення до історичних будівель Харкова та фальсифікації конкурсів на нові об'єкти в місті. Найгучнішим був скандал із новим пам'ятником замість Леніна на майдані Свободи, зрештою суд відмінив конкурс[2][3]. На початку червня 2017 року був затриманий ГПУ за звинуваченнями у корупції та розтраті державних коштів, 9 червня Печерський суд відсторонив його з посади головного архітектора Харкова[4].

Відзнаки, нагороди

  • Лауреат премії Ради Міністрів СРСР (1986)
  • Медаль Всесоюзного Фонду Миру (1992)
  • Отримав звання Заслужений архітектор України (1995)
  • Двічі лауреат Творчої премії Харківського міськвиконкому (2000, 2005)
  • Одержав Гран-прі у міжнародному конкурсі «Сучасне храмобудівництво» (Чернігів, 2005)

Примітки

  1. Сайт «Укрміськбудпроекту»
  2. https://zn.ua/UKRAINE/sud-zablokiroval-stroitelstvo-odorobla-v-harkove-243861_.html Суд заблокировал строительство "одоробла" в Харькове
  3. http://www.segodnya.ua/regions/kharkov/skandal-v-harkove-gorozhane-trebuyut-uvolit-glavnogo-arhitektora-901453.html Скандал в Харькове: горожане требуют уволить главного архитектора
  4. http://www.mediaport.ua/sud-otstranil-ot-raboty-glavnogo-arhitektora-harkova-sergeya-chechelnickogo Суд отстранил от работы главного архитектора Харькова Сергея Чечельницкого

Джерела