Nanocar: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 25: Рядок 25:


== Електрично-спрямований рух чотириколісної молекули металевою поверхнею ==
== Електрично-спрямований рух чотириколісної молекули металевою поверхнею ==
Kudernac та ін. змалював спеціально розроблену молекулу з чотирма моторизованими «колесами». Шляхом осадження молекул на поверхню [[Мідь|міді]] та забезпечення їх достатньою енергією від [[Електрон|електронів]] сканувального тунельного мікроскопа, вчені змогли просувати деякі молекули у певному напрямку, подібно до автомобіля. Ця молекула стала першою одиночною, здатною продовжувати рух [[Поверхня|поверхнею]], в одному і тому-ж напрямку. Нееластичне [[тунелювання]] електронів, індукує [[Конформаційний ефект|конформаційні зміни]] у [[Ротор (техніка)|роторах]] і просуває молекулу поверхнею міді. Зміненням напрямку [[обертання]] окремих рушійних вузлів, вільнорухома молекулярна «чотириколісна» [[структура]], може слідувати за випадковими або, переважно, лінійними [[Траєкторія|траєкторіями]]. Ця будова забезпечує вихідну точку для дослідження більш складних молекулярно-механічних систем, можливо, з повним контролем напрямків їх руху. Цей електронодонорний нанокар, було побудовано під наглядом [[Хімік|хіміка]] [[Гронінгенський університет|Гронінгенського Університету,]] Бернара Л. Ферінги, який разом з Жан-П'єром Соважем і Дж. Фрейзером Стодартом, за їх новаторську роботу над наномоторами, 2016 року, був удостоєний Нобелівської премії з хімії.
Kudernac та ін. змалював спеціально розроблену молекулу з чотирма моторизованими «колесами». Шляхом осадження молекул на поверхню [[Мідь|міді]] та забезпечення їх достатньою енергією від [[Електрон|електронів]] сканувального тунельного мікроскопа, вчені змогли просувати деякі молекули у певному напрямку, подібно до автомобіля. Ця молекула стала першою одиночною, здатною продовжувати рух [[Поверхня|поверхнею]], в одному і тому-ж напрямку. Нееластичне [[тунелювання]] електронів, індукує [[Конформаційний ефект|конформаційні зміни]] у [[Ротор (техніка)|роторах]] і просуває молекулу поверхнею міді. Зміненням напрямку [[обертання]] окремих рушійних вузлів, вільнорухома молекулярна «чотириколісна» [[структура]], може слідувати за випадковими або, переважно, лінійними [[Траєкторія|траєкторіями]]. Ця будова забезпечує вихідну точку для дослідження більш складних молекулярно-механічних систем, можливо, з повним контролем напрямків їх руху. Цей електроно-донорний нанокар, було побудовано під наглядом [[Хімік|хіміка]] [[Гронінгенський університет|Гронінгенського Університету,]] Бернара Л. Ферінги, який разом з Жан-П'єром Соважем і Дж. Фрейзером Стодартом, за їх новаторську роботу над нанодвигунами, 2016 року, був удостоєний Нобелівської премії з хімії.


== Моторний нанокар ==
== Моторний нанокар ==
Нанокар майбутнього, з синтетичним молекулярним двигуном, було розроблено Жан-Франсуа Моріном та іншими. Він оснащений карборановими колесами та легким [[Силікони|силіконовим]] синтетичним молекулярним двигуном. Хоча моторний фрагмент показував односпрямоване обертання у [[Розчин|розчині]], рух [[Світло|світла]] на поверхні ще не спостерігався. [[Моторика]] у [[Вода|воді]] та інших рідинах, також може бути реалізована у майбутньому, молекулярним гвинтом.
Нанокар майбутнього, з синтетичним молекулярним двигуном, було розроблено Жан-Франсуа Моріном та іншими. Він оснащений карборановими колесами та легким [[Силікони|силіконовим]] синтетичним молекулярним рушієм. Хоча моторний фрагмент показував односпрямоване обертання у [[Розчин|розчині]], рух [[Світло|світла]] на поверхні, ще не спостерігався. [[Моторика|Моторику]] у [[Вода|воді]] та інших рідинах, також може бути втілено у майбутньому, молекулярним гвинтом.


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 16:43, 9 лютого 2018

Nanocar

Nanocar — це молекула, розроблена 2005 року в Університеті Райса групою, очолюваною професором Джеймсом Туром. Попри назву, оригінальний нанокар насправді не містить молекулярного двигуна, отже, це не справжній автомобіль. Швидше, його було розроблено, щоби відповісти на питання про те, як фулерени пересуваються на металевих поверхнях, зокрема, чи будуть вони котитися, або ковзати (вони котяться).

Молекула складається з H-подібного «шасі» з групами фулеренів, прикріпленими до чотирьох кутів, щоби діяти як колеса.

Якщо молекули розсіяти на поверхні золота, то вони приєднуються до неї через власні групи фулеренів і виявляються за допомогою сканувальної тунельної мікроскопії (STM). Можна визначити їхню орієнтацію, оскільки їх довжина (довжина шасі нанокару) трохи коротша за їхню ширину.

Під час нагрівання поверхні до 200 °C, молекули рухаються вперед і назад, коли вони котяться на своїх фулеренових «колесах». Нанокар може прокотитися, тому що фулеренове колесо встановлено на алкіновій «осі» через вуглець-вуглецевий одинарний зв'язок. Водень на сусідньому вуглеці не є великою перешкодою для вільного обертання. Коли температура досить висока, чотири вуглець-вуглецеві зв'язки обертаються, і автомобіль рухається. Іноді напрямок руху змінюється, коли молекула повертається. Те, що вони котяться, було підтверджено професором Кевіном Келлі, також з університету Райса, коли він потягнув молекулу щупом тунельного мікроскопа.

Незалежний ранній концептуальний внесок

Концепція нанокара, побудована з молекулярних «tinkertoys», вперше була висунута на п'ятій конференції Foresight з молекулярної нанотехнології (листопад 1997)[1]. Згодом розширену версію було опубліковано в Annals of Improbable Research[2]. Ці роботи не могли бути настільки серйозним внеском до фундаментальної дискусії, про межі висхідної дрекслерівської нанотехнології і концептуальні межі того, наскільки далеко можна провести механістичні аналогії Еріка Дрекслера. Важливою особливістю цієї концепції нанокарів, насамперед, було те, що всі молекулярні компонентні тінкерти — були відомі і синтезовані молекули (на жаль, деякі, дуже екзотичні і лише нещодавно виявлені, наприклад, стаффани, а особливо - колесо тривалентного заліза, 1995), на відміну від деяких дрекслерівських алмазоїдних структур, які було лише постульовано і ніколи не було синтезовано; і система приводу, яку було вбудовано у колесо тривалентного заліза та керування нею неоднорідним (залежним від часу), магнітним полем підкладки — концепція «двигун у колесі».

Бернард Ферінга, разом з Жаном-П'єром Соважем та Фрезером Стоддартом, які синтезували нанокар, отримали Нобелівську премію з хімії 2016 року.

Nanodragster

Nanodragster, який дістав назву найменшого hot roadster (гарячого родстера) у світі, являє собою молекулярний нанокар[3][4].

Нанодрагстер

Конструкція покращує попередні нанокарові пристрої і є кроком вперед на шляху до створення молекулярних машин. Назва походить від подібності нанокарів до драгстерів, оскільки у нього коротша вісь з меншими колесами спереду і більша вісь з великими колесами ззаду.

Нанокар було розроблено у науково-технічному інституті ім. Річарда Е. Смоллі в Університеті Райса командою Джеймса Тура, Кевіна Келлі та інших колег, які беруть участь у його дослідженнях[5][6]. Раніше розроблений нанокар, який був трохи товстіший за нитку ДНК та, приблизно у 20 000 разів тонший від людської волосини, був завтовшки від 3 до 4 нанометрів[7]. Ці нанокари були побудовані з вуглецевими бакіболами для їхніх чотирьох коліс, що вимагало 400 ° F (200 ° C), щоби змусити їх рухатися. З іншого боку, нанокар, який використовував p-карборанові колеса, рухається як на льоду[8]. Такі спостереження привели до виробництва нанокарів, які мали обидва види колеса.

Нанодрагстер у 50 000 разів тонший за людську волосину і має максимальну швидкість 0,014 міліметра на годину[9][10]. Задні колеса являють собою сферичні молекули фулерену, або бакіболи, що складаються з шістдесяти атомів вуглецю кожен, які притягуються до волокнистої прокладки, що складається з дуже тонкого шару золота. Ця конструкція також, дозволила команді Tура, працювати з пристроєм за нижчих температур.

Нанодрагстер та інші нано-машини, призначено для транспортування предметів. Цю технологію можна використовувати під час виготовлення комп'ютерних схем і електронних компонентів, або у поєднанні з фармацевтичними препаратами всередині людського організму. Тур також, припустив, що знання, отримані у підсумку досліджень нанокарів, допоможуть побудувати ефективні каталітичні системи у майбутньому.

Електрично-спрямований рух чотириколісної молекули металевою поверхнею

Kudernac та ін. змалював спеціально розроблену молекулу з чотирма моторизованими «колесами». Шляхом осадження молекул на поверхню міді та забезпечення їх достатньою енергією від електронів сканувального тунельного мікроскопа, вчені змогли просувати деякі молекули у певному напрямку, подібно до автомобіля. Ця молекула стала першою одиночною, здатною продовжувати рух поверхнею, в одному і тому-ж напрямку. Нееластичне тунелювання електронів, індукує конформаційні зміни у роторах і просуває молекулу поверхнею міді. Зміненням напрямку обертання окремих рушійних вузлів, вільнорухома молекулярна «чотириколісна» структура, може слідувати за випадковими або, переважно, лінійними траєкторіями. Ця будова забезпечує вихідну точку для дослідження більш складних молекулярно-механічних систем, можливо, з повним контролем напрямків їх руху. Цей електроно-донорний нанокар, було побудовано під наглядом хіміка Гронінгенського Університету, Бернара Л. Ферінги, який разом з Жан-П'єром Соважем і Дж. Фрейзером Стодартом, за їх новаторську роботу над нанодвигунами, 2016 року, був удостоєний Нобелівської премії з хімії.

Моторний нанокар

Нанокар майбутнього, з синтетичним молекулярним двигуном, було розроблено Жан-Франсуа Моріном та іншими. Він оснащений карборановими колесами та легким силіконовим синтетичним молекулярним рушієм. Хоча моторний фрагмент показував односпрямоване обертання у розчині, рух світла на поверхні, ще не спостерігався. Моторику у воді та інших рідинах, також може бути втілено у майбутньому, молекулярним гвинтом.

Див. також

Примітки

  1. M T Michalewicz Nano-cars: Feynman's dream fulfilled or the ultimate challenge to Automotive Industry. Publication abstract. The Fifth Foresight Conference on Molecular Nanotechnology, Palo Alto (1997 November 5–8)
  2. M.T. Michalewicz Nano-cars: Enabling Technology for building Buckyball Pyramids, Annals of Improbable Research, Vol. IV, No. 3 March/April 1998
  3. Shirai, Y. та ін. (2005). Directional Control in Thermally Driven Single-Molecule Nanocars. Nano Lett. 5 (11): 2330—34. Bibcode:2005NanoL...5.2330S. doi:10.1021/nl051915k. PMID 16277478.
  4. Hadhazy, Adam (Jan 19, 2010). World's tiniest hot rod spurs nanotechnologies. MSNBC. Процитовано 20 January 2010.
  5. Texas scientists develop 'nanodragster'. Nano Tech Now. Процитовано 19 січня 2010.
  6. Shirai, Y. та ін. (2005). Directional Control in Thermally Driven Single-Molecule Nanocars. Nano Lett. 5 (11): 2330—34. Bibcode:2005NanoL...5.2330S. doi:10.1021/nl051915k. PMID 16277478.
  7. Previous Nanocar Specifications. The Future of Things. Процитовано 20 січня 2010.
  8. World's Smallest Hot Rod Made Using Nanotechnology.
  9. 'Nanodragster' Races Toward the Future of Molecular Machines. Science Daily. Процитовано 19 січня 2010.
  10. 'Nanodragster' races toward the future of molecular machines. Nano Techwire. Процитовано 20 січня 2010.

Посилання