Чесно: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 32: Рядок 32:


Незалежний міжнародний фінансовий та змістовний аудит підтвердив<ref>[http://www.chesno.org/media/files/Compas_Report_Chesno.pdf Аудиторський звіт про результати аудиторської перевірки фінансової звітності цільового використання грошових надходжень отриманих для втілення кампанії «Фільтруй Раду!» громадського руху «Чесно»]</ref><ref>[http://www.chesno.org/media/files/REPORT_CHESNO_150113_UA.pdf Незалежна експертна оцінка доброчесності руху ЧЕСНО, Україна]</ref> ефективність кампанії.
Незалежний міжнародний фінансовий та змістовний аудит підтвердив<ref>[http://www.chesno.org/media/files/Compas_Report_Chesno.pdf Аудиторський звіт про результати аудиторської перевірки фінансової звітності цільового використання грошових надходжень отриманих для втілення кампанії «Фільтруй Раду!» громадського руху «Чесно»]</ref><ref>[http://www.chesno.org/media/files/REPORT_CHESNO_150113_UA.pdf Незалежна експертна оцінка доброчесності руху ЧЕСНО, Україна]</ref> ефективність кампанії.

== Проекти руху ==
* ПолітHub&nbsp;— онлайн-ресурс про політиків України, які хоча би один на були кандидатами на посади місцевих голів та депутатів місцевих рад. Він містить інформацію про понад 100 тис. політиків, понад 300 політичних партій, а для народних депутатів наявні функції щодо аналізу декларацій, відвідування засідань, «кнопкодавства», «гречкосійства» тощо.<ref>{{cite web |url=https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2661970-100-tisac-imen-aktivisti-stvorili-enciklopediu-ukrainskoi-politiki.html |назва=100 тисяч імен: активісти створили енциклопедію української політики |автор= |дата=18 березня 2019 |веб-сайт=Укрінформ |видавець= |url-архіву= |дата-архіву= |мертвий-url= |дата-доступу=27 квітня 2019}}</ref>


== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 08:03, 27 квітня 2019

«Чесно» — громадський рух, започаткований групою активістів спільно з представниками партнерства «Новий громадянин». Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції «Фільтруємо парламент за 24 години» — рівно за рік до парламентських виборі 2012 року. Публічна презентація громадського руху «Чесно» відбулась 9 грудня 2011 року.

Рух має на меті «стимулювати прозорість, підзвітність та відкритість представників влади та запит на якісну політику серед громадян». Символом руху обрано часник, як засіб дезінфекції та боротьби з «нечистою силою» у політиці.[1]

Учасники руху

Рух починався як коаліція 12 громадських організацій. Наразі у русі залишилися дві організації — це «Центр UA» та «Центр демократії та верховенства права».[2]

Критерії доброчесності

Учасники руху розробили[1] для кандидатів у депутати 6 громадських критеріїв доброчесності:

  • відсутність фактів порушень прав і свобод людини;
  • незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;
  • непричетність до корупційних дій;
  • прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;
  • особисте голосування в парламенті;
  • участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

Кампанії руху

«Фільтруй Раду!»

9 грудня 2011 року рух «Чесно» ініціював кампанію «Фільтруй Раду!», датою закінчення якої назвав 1 грудня 2012 року. В рамках цієї кампанії учасники руху спільно з журналістами та з громадськими активістами перевіряли чинних депутатів на відповідність критеріям доброчесності руху.

Аналітична команда руху «Чесно» перевірила спочатку 450 чинних народних депутатів, а потім — понад 2500 кандидатів до наступного парламенту. Рух виявив понад 900 недоброчесних кандидатів у народні депутати. Паралельно учасники руху створили окремий інструмент вимірювання доброчесності політиків — «Чеснометр».

23 липня 2012 року рух «Чесно» оприлюднив результати свого моніторингу, згідно з яким усім критеріям доброчесності відповідали тільки три депутати чинної Верховної Ради: Микола Томенко, Олександр Гудима та Володимир Лановий. Також моніторинг виявив, що 17 депутатів за свою каденцію порушили тільки один з 6 критеріїв — щодо особистого голосування.[3]

За результатами кампанії деякі кандидати не потрапили[4] у партійні списки партії УДАР, а об'єднана опозиція взяла[5] на себе зобов'язання щодо дотримання критеріїв «Чесно» у парламенті.

Незалежний міжнародний фінансовий та змістовний аудит підтвердив[6][7] ефективність кампанії.

Проекти руху

  • ПолітHub — онлайн-ресурс про політиків України, які хоча би один на були кандидатами на посади місцевих голів та депутатів місцевих рад. Він містить інформацію про понад 100 тис. політиків, понад 300 політичних партій, а для народних депутатів наявні функції щодо аналізу декларацій, відвідування засідань, «кнопкодавства», «гречкосійства» тощо.[8]

Примітки

  1. а б ІСТОРІЯ РУХУ ЧЕСНО
  2. ЧЕСНО
  3. Лише троє з 450 депутатів пройшли тест на чесність
  4. Партія «УДАР» виключила деяких кандидатів, які не пройшли критерії «Чесно»
  5. Об'єднана опозиція взяла зобов'зання перед рухом ЧЕСНО
  6. Аудиторський звіт про результати аудиторської перевірки фінансової звітності цільового використання грошових надходжень отриманих для втілення кампанії «Фільтруй Раду!» громадського руху «Чесно»
  7. Незалежна експертна оцінка доброчесності руху ЧЕСНО, Україна
  8. 100 тисяч імен: активісти створили енциклопедію української політики. Укрінформ. 18 березня 2019. Процитовано 27 квітня 2019.

Посилання