Степфордські дружини (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Степфордські дружини
The Stepford Wives
Жанр Трилер, Сатира
Форма роман
Автор Айра Левін
Мова англійська
Написано 1972
Опубліковано 1972
Країна  США
Видавництво Random House
ISBN-13: 978-0-394-48199-9
ISBN-10: 0-394-48199-2

«Степфордські дружини» (англ. The Stepford Wives) — фантастичний роман відомого письменника Айри Левіна, написаний у 1972 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Степфорд - невелике містечко, яке має одну дивну особливість - там жінки з ранку до вечора займаються домашнім господарством і дітьми, завжди гарно виглядають і слухаються своїх чоловіків. При цьому у них немає ніяких інтересів у житті, немає спілкування з друзями і вони не бажають розвиватись. Туди переїжджає з чоловіком і дітьми головна героїня роману, Джоанна, що стоїть за рівноправність статей, бажає брати активну участь у суспільному житті і займатися своїм хобі - фото. Поступово Джоанна починає помічати, що з цим містом щось недобре, вона зауважує, що Степфордські дружини поводяться якось неприродньо, і замислюється про те, хто їх так змінив. Степфордські дружини більше схожі на роботів, завчено твердять про необхідність бути хорошими господинями. Вони навіть продукти у візок складають за якоюсь вивіреною системою. Тільки нова подруга Джоани - Боббі поділяє її погляди, і знайомить її з іще однією дамою, яка не одержима домашнім господарством і відкрито заявляє, що їй набрид чоловік. І раптом, після вікенду, проведеного наодинці з чоловіком, ця дама разюче змінюється – вона говорить про любов до чоловіка, відчайдушно начищає свій будинок і відмовляється від спілкування з подругами. Ця метаморфоза спантеличує Боббі і Джоанну, і вони починають власне розслідування. Адже поки дружини проводять дні і вечори біля плити, доводячи умови побуту до досконалості, чоловіки Степфорда щовечора проводять в таємничій Чоловічий Асоціації. Яким же було здивування Джоани, коли зі старих газет вона дізналася, що раніше в Степфорді була Жіноча Асоціація, а велика частина місцевих домогосподарок були її активістками з феміністичними поглядами. Коли ж, нарешті, зміни зачіпають і Боббі, яка поступово стаэ стриманою і витонченою леді, Джоанна вирішує, що потрібно терміново переїжджати з Степфорда, поки вона сама не змінилася до невпізнання.

Екранізації[ред. | ред. код]

Роман двічі екранізувався в Голлівуді — перша версія Степфордські дружини (фільм, 1975)[en] вийшла у 1975 році, а у 2004 році була знята комедійна версія Степфордські дружини (фільм, 2004) з Ніколь Кідман у головній ролі.

Крім того, успіх книги і екранізації 1975 року, породив 3 теле - і видеопродолжения, сюжет яких ґрунтувався на ідеї оригінального роману:

Фразеологізм[ред. | ред. код]

Термін „Степфордські дружини“ (англ. Stepford wives) стало в англомовному світі синонімом ідеальної, завжди добре загартованої, покірної жінки, яка прагне стати ідеальною домогосподаркою, ставлячи інтереси сім'ї вище своїх. [1]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]