Сім каменів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Сім каменів»
Оригінальна обкладинка 2015 року
АвторОлексій Шеїн
Назва мовою оригіналуСем камянёў
КраїнаБілорусь
Мовабілоруська
Жанрдитяче фентезі
Видавництво«Позитив-центр»
Видано2015
Сторінок416

Сім каменів (біл. Сем камянёў) — фентезійний роман білоруського письменника Олексія Шеїна. Твір побачив світ 2015 року у видавництві «Позитив-центр». Станом на 2017 рік книга перекладена російською та чеською мовами.[1]

Сюжет

[ред. | ред. код]

Головний персонаж книги, хлопець на ім'я Ясь, опинився у дивокраї Еферія. Щоб врятувати життя своїй подрузі, він мусить розгадати загадку кристалів, таємниця яких захована у віках. Про прихід героя, яким стане сам Ясь, говориться у стародавніх літописах, які нарікають його «Достойним». Лише він один зможе розкрити таємницю Семи Каменів.[2].

У чарівній країні Еферії, Ясю доводиться змагатися за життя своєї невиліковно хворої подруги Мірки. Випадково почувши, що у цьому краї колись знаходилося джерело з живою водою, хлопець вирушає на його пошуки. Але щоб відшукати потрібне йому джерело, Ясю спочатку потрібно знайти сім каменів, які зрештою й підкажуть йому правильну дорогу.

Сама ж країна знаходиться під гнітом самозванця, який узурпував владу і несправедливо керує народом. Тому паралельно головний персонаж бореться й за повернення свободи для країни Еферії.[3].

Сприйняття

[ред. | ред. код]

Білоруська літературна критикиня Ганна Янкута так висловилася щодо книги:«Цей роман про дива, які, хоч і відбуваються в чарівному світі, покликані підкреслити, що у дивах немає нічого надзвичайного. А ще — про пригоди, пережити які таємно марить чи не кожний захоплений читач. Підозрюю, що це не залежить від віку».

Журналістка та один із авторів Velvet.by Ганна Севяринець сказала, що "Роман — вельми цікавий. Недосвідчений читач знайде у ньому особливий світ, захопливий сюжет та цікавих персонажів, досвідчений же — виявить глибоке християнське підґрунтя. Сім частин роману, сім чарівних каменів, сім днів створення світу, персонажі, в яких так раптово відгадуються персонажі, відомі нам із зовсім інших історій... На мою думку, у білоруській літературі нічого схожого досі ще не було. Зовсім. А ось з'являється.[2].

Нагороди

[ред. | ред. код]
  • 2016 — номінація на літературну премію Тітки (засновники премії — Беларуский ПЕН-центр], фонд «Повернення», Союз білоруських письменників) у категорії «Найкраща книга для дітей та підлітків»;[4]
  • 2016 — номінація на Літературну премію імені Єжи Ґедройца;
  • 2016 — номінація на літературну премію «Книга року»;
  • 2017 — лауреат міжнародної премії Європейського товариства наукової фантастики (англ. European Science Fiction Society) за найкращий літературний дебют.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Офіційний вебсайт. Архів оригіналу за 14 вересня 2017. Процитовано 30 жовтня 2017.
  2. а б Шэін Аляксей. Сем камянёў. Prastora.by. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 24 чэрвеня 2015.
  3. Аляксей Шэін кінуў выклік Толкіену і Льюісу — напісаў першае беларускае фэнтэзі. Беларуская служба Радыё «Свабода». 18 красавіка 2015. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 24 чэрвеня 2015.
  4. Назван полный список Литературной премии Тетки. Наша Ніва. 9 сакавіка 2016. Архів оригіналу за 2 вересня 2017. Процитовано 16 сакавіка 2016.

Посилання

[ред. | ред. код]