Українське фізіологічне товариство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українське фізіологічне товариство ім. П.Г. Костюка
(УФТ)
Дата заснування 1959
Тип науково-громадська
Голова Олег Кришталь
Члени більше 700 членів
Адреса Київ, вулиця Богомольця, 4,
Інститут фізіології імені О. О. Богомольця НАН України
Офіційний сайт сторінка на сайті Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України

Українське фізіологічне товариство ім. П.Г. Костюка — добровільна і самоврядна науково-громадська організація громадян України, яка проводить дослідницьку та/або викладацьку роботу у царині комплексу наукових дисциплін, які об'єднуються під терміном «фізіологія»

Історія[ред. | ред. код]

У липні 1928 року за ініціативи і при безпосередній участі академіка Олександра Палладіна у Києві було утворено Українське товариство біохіміків. Зважаючи на те, що до його складу увійшли не тільки біохіміки, але також фізіологи і фармакологи, Товариство було перейменоване в «Українське товариство фізіологів, біохіміків і фармакологів», і в такому вигляді воно існувало до 1959 року.

В 1959 році відбувся розподіл цього товариства на три самостійні — Українське біохімічне товариство, Українське товариство фармакологів і Українське товариство фізіологів.

В 1959 році Українське фізіологічне товариство увійшло до складу Всесоюзного фізіологічного товариства ім. І. П. Павлова як національне товариство і в такому вигляді існувало до 1991 року. У 1968 році Українське товариство фізіологів очолив академік Платон Костюк, який залишався його головою до 2010 року.

У 1994 році делегатами 14-го з'їзду Українського фізіологічного товариства було прийнято рішення про новий статус Товариства як самостійної організацї.

У 2010 році товариству було присвоєно ім'я Платона Костюка.

Діяльність[ред. | ред. код]

Українське фізіологічне товариство налічує понад 700 членів, які працюють у складі 19 відділень Товариства практично у всіх регіонах України.

За час існування з 1959 до 2015 проведено 19 з'їздів Українського товариства фізіологів. З'їзди проводяться що-чотири роки.

Керівництво[ред. | ред. код]

Президентом Українського фізіологічного товариства з 2010 року є доктор біологічних наук, академік НАН України, член Європейської академії, член-кореспондент РАН Олег Кришталь.

Секретарем товариства є професор, доктор біологічних наук О.О. Лук'янець.

Членство у міжнародних організаціях[ред. | ред. код]

УФТ є колективним членом таких міжнародних спілок:

  • Міжнародна спілка фізіологічних наук (англ. International Union of Physiological Sciences, IUPS), з 1986 року
  • Федерація Європейських Фізіологічних Спілок (англ. Federation of European Physiological Societies, FEPS), з 1995 року
  • Спілка фізіологічних товариств країн СНД, з 2003 року

Джерело[ред. | ред. код]