Френк Андервуд (Картковий будинок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Френк Андервуд
Frank Underwood
Кевін Спейсі в ролі Френка Андервуда
Кевін Спейсі в ролі Френка Андервуда
Кевін Спейсі в ролі Френка Андервуда
Поява «Глава 1[en]»
Інформація
Стать чоловіча
Рід занять Доктор юридичних наук[en]
Звання Член Палати представників США від 5-го виборчого округу Південної Кароліни[en]
(Сезон 1)
Партійний організатор більшості[en]
(Сезон 1)
Віце-президент США
(Сезон 2)
Президент США
(Сезон 2, 3)
Дружина Клер Андервуд
Прототип Френсіс Уркхарт[en]
Автор Бо Віллімон
Виконавець ролі Кевін Спейсі

Френсіс Дж. «Френк» Андервуд (англ. Francis Joseph "Frank" Underwood) — вигаданий персонаж і протагоніст американського вебтелесеріалу «Картковий будинок» компанії Netflix, зіграний Кевіном Спейсі. Його прототитом є Френсіс Уркхарт[en], протагоніст британських роману і телесеріалу «Картковий будинок[en]», за якими й знята американська версія. Він одружений з Клер Андервуд (Робін Райт), але незважаючи на це мав сексуальні стосунки з журналісткою Зої Барнс (Кейт Мара) в першому сезоні[en]. Френк вперше з'явився в серіалі у пілотному епізоді під назвою «Глава 1[en]».

Андервуд родом з Південної Кароліни, з містечка Гаффні.

Персонаж описаний як маніпулятивний, безсердечний, таким, що нехтує нормами моралі, і навіть огидним, але при цьому критики зі схваленням назвали його одним із найкращих телевізійних антигероїв 21 століття. Кевін Спейсі є одним із трьох акторів вебтелебачення (Netflix), які грали головну роль, що отримали номінацію на прайм-тайм премію «Еммі». Спейсі отримав дві номінації на премію «Золотий глобус», з яких виграв в одній, і три номінації на премію Гільдії кіноакторів США, включаючи одну номінацію за найкращий акторський склад, з яких він також виграв в одній за свою гру.

Біографія[ред. | ред. код]

Сезон 1[ред. | ред. код]

Сезон 2[ред. | ред. код]

Сезон 3[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

На 3-ій церемонії вручення премії Вибору телевізійних критиків Кевін Спейсі був номінований як найкращий актор драматичного серіалу за роль Френка Андервуда.[1]

18 липня 2013 року Netflix отримала перші номінації на 65-ій церемонії вручення прайм-тайм премії «Еммі» за свої власні вебтелесеріали. Таких було три: «Уповільнений розвиток», «Гемлокова Штольня» та «Картковий будинок».[2] Вперше три номінації на премію «Еммі» за найкращу головну роль були від вебтелесеріалів: номінацію за найкращу чоловічу роль у драматичному телесеріалі отримав Кевін Спейсі за виконная ролі Френка Андервуда, номінацію за найкращу жіночу роль у драматичному телесеріалі отримала Робін Райт за виконная ролі Клер Андервуд та номінацію за найкращу чоловічу роль у комедійному телесеріалі отримав Джейсон Бейтман за виконная ролі Майкла Блата у «Уповільненому розвитку».[2] Спейсі також отримав номінації на «Золотий глобус» та премію Гільдії кіноакторів США за найкращу чоловічу роль у драматичному телесеріалі.[3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Big Bang, Horror Story, Parks & Rec, Good Wife, The Americans Lead Critics Choice Nominations. TVLine. 22 травня 2013. Процитовано 22 травня 2013.
  2. а б Stelter, Brian (18 липня 2013). Netflix Does Well in 2013 Primetime Emmy Nominations. The New York Times. Процитовано 18 липня 2013.
  3. SAG nominations 2014: The complete list of nominees. Los Angeles Times. 11 грудня 2013. Процитовано 12 грудня 2013.
  4. Farley, Christopher John (12 грудня 2013). Golden Globes Nominations 2014: ’12 Years a Slave,’ ‘American Hustle’ Lead Field. The Wall Street Journal. Процитовано 12 грудня 2013.