Хріниця крупкова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хріниця крупкова
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Капустяні (Brassicaceae)
Рід: Хріниця (Lepidium)
Вид:
Хріниця крупкова (L. draba)
Біноміальна назва
Lepidium draba

Хріниця крупкова (Lepidium draba) — вид рослин з роду хріниця родини капустяні. Інші назви «турецька хріниця», «кардарія», «перцевик крупковий».

Опис[ред. | ред. код]

Багаторічна трав'яниста рослина становить від 10 до 80 см, в середньому заввишки 50 см. Стебло запушене короткими м'якими волосками, пряме, одиночне або розгалужене, вгорі гіллясте. Листя овальне або довгасто-ланцетне, розташовано почергово, цільно-крайні або зубчасті. Нижнє листя черешкове, довгасте, краями виїмчасто-зубчасте, верхні сидячі, довгасто-ланцетні, охоплюють стебло. Листя віночка десь вдвічі довші за чашолистки, мають колір від жовто-зеленого до білуватого забарвлення.

Білі дрібні пахучі квіти зібрані в пухкі кисті утворюють щиткоподібні суцвіття на верхівці стебла. Плід у вигляді серцеподібно-овального стручка з двома гніздами та довгим стовпчиком у виїмці. Одна рослина має від 1200 до 4800 шт. насіння.

Трава містить алкалоїди, глікозид, відщеплюється при ферментативному гідролізі гірчичної олії, в складі якої є сірка. У насінні до 12—19 % жирної олії. У молодій весняній рослині можлива наявність синильної кислоти.

Екологія[ред. | ред. код]

Рослина посухостійка. Зростає уздовж доріг, у лісосмугах, на полях і пасовищах, засмічує сади, городи і виноградники. Також зустрічається в передгір'ях і в пустелі, на полях біля доріг, ариків, в заплавах річок.

Розмножується насінням і кореневими пагонами від бічних коренів з підрядними бруньками. Квітне у травні-червні. Наділена потужною регенеративною здатністю.

Використання[ред. | ред. код]

З лікувальною метою використовуються верхівки рослини з плодами і плоди. У народній медицині відвар плодів застосовується при лихоманки, головних болях. Відвар верхівок стебел з плодами вживається для обмивань і компресів при лікуванні доброякісних пухлин. Товчене насіння разом з іншими лікарськими речовинами рекомендуються при загальній слабкості організму, неврастенії, неврозах. Внутрішнє застосування цієї хріниці як отруйної рослини вимагає обережності.

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Балканський півострів, Україна, Росія, Молдова, Кавказ, Мала Азія, Іран, Близький Схід. З часом поширилася на південну, центральну та західну Європу, Північну та Південну Америку, Південну Азію, південну Африку, Австралію, Нову Зеландію.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Agriculture Research Service (1970) «Cardaria draba (L.) Deav.» Selected Weeds of the United States Agriculture Research Service United States Department of Agriculture, Washington, DC, p. 200
  • Ardath Francis, Suzanne I. Warwick: The biology of Canadian weeds. 3. Lepidium draba L., L. chalepense L., L. appelianum Al-Shehbaz (updated). In: Canadian Journal of Plant Sciences. Band 88, Nr. 2, 2008, S. 379—401