Цар зла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цар зла
англ. Rawhead Rex
Жанрфільм жахів
РежисерGeorge Pavloud
ПродюсерКевін Еттью
Аль Бургесс
Грехем Форд
СценаристКлайв Баркер
На основіRawhead Rexd
У головних
ролях
Девід Дюксd, Niall Tóibínd, Cora Venus Lunnyd, Donal McCannd і Клайв Баркер
ОператорДжон Меткалф
КомпозиторКолін Таунс
Дистриб'юторEmpire International Picturesd
Тривалість89 хв
Моваанглійська
КраїнаВелика Британія
Ірландія
Рік1986
IMDbID 0091829

«Цар зла» (Rawhead Rex; також відомий під назвою «Страшила») — фільм жахів режисера Джорджа Павлова. Прем'єра фільму відбулася 14 жовтня 1986 року. Фільм знімав у справжньому ірландському мелі.[1] Сценаристом фільму виступив відомий митець літератури жахів Клайв Баркер, адаптуючи своюю особисту розповідь «Голий мозок» / «Rawhead Rex» з збірника «Книга крові 3» (1986)

"Я написав сценарій, нехай це була робота, далека від досконалості, всього лише мій другий сценарій у житті, але все-таки мені здається, він набагато кращий за фільм.

Я керувався сюжетом оповідання. Дія в моєму сценарії відбувалася в Англії, в розпал літа, що дозволяло в повній мірі відчути драматизм ситуації: в Кенті, в приємному селі, яка знемагає від літньої спеки, з'являється дивне, темне, що пожирає дітей чудовисько. Мені подзвонили і сказали: «Ми збираємося зробити з цього фільм, але знімати будемо в Ірландії і час дії перенесемо на лютий». Так що контрапункт спекотного англійської літа і скаженого монстра вилетів в кватирку.

Крім того, кіношники не стали витрачати великі гроші на спецефекти і задовольнялися гумовою маскою. Я зовсім не критикую роботу художника, який створював образ монстра, — чудовисько вийшло зовсім непогано, але щодо самої картини у мене є сумніви: щось спробували передати, але це вдалося далеко не в повній мірі … "

Сюжет

[ред. | ред. код]

Письменник Говард Халленбек зі своєю сім'єю у складі жінки Елайн і двох маленький дітей приїжджає з США у Ірландію з ціллю написати нову книгу про священні таємні місця. У ту пору, як Говард відвідував одне з сіл, у котрому розташована церква з майстерно виконаним вітражем, на котрім зображений повержений демон.

Якийсь фермер, намагаючись викорчувати з землі кам'яний стовп, ненароком звільнив заточеного під цим стовпом демона, котрий у давнину тримав у страху всю округу. Звільнений демон даремно час не втрачає, відчувши свободу, він починає вбивати місцевих жителів, серед яких у незабаром опиняється і син письменника. Бажаючи помститися, Горвард шукає способи можливого вбивства демона.

Він з'ясовує, що у старий церкві зберігається древній артефакт у вигляді неолітичної Венери, однак при спробі його використання терпить невдачу. Але письменнику на допомогу приходить його жінка, котра активує сили, приховані у статуетці, і валить демона у могилу.

У ролях

[ред. | ред. код]
  • Девід Дьюкс — Говард Халленбек
  • Келлі Пайпер — Елайн Халленбек
  • Хью О'Конор — Роббі Халленбек
  • Кора Ланні — Мінті Халленбек
  • Ронан Уілмот — диякон О'Брайен
  • Ніал Тойбін — преподобний Кут
  • Ніал О'Брайен — детектив Айзек Гіссінг
  • Хайнріх тло Шеллендорф — демон

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Рецензия на фильм. Архів оригіналу за 2 січня 2009. Процитовано 14 грудня 2008.

Посилання

[ред. | ред. код]