Щербаков Олександр Олександрович (військовик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Щербаков
Олександр Олександрович Щербаков
 Капітан
Загальна інформація
Народження 25 лютого 1996(1996-02-25)
Дніпро, Україна
Смерть 24 лютого 2022(2022-02-24) (25 років)
Херсонська область, Україна
(Невдале катапультування після збиття літака)
Громадянство Україна Україна
Alma Mater Дніпровський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою , ХНУПС.
Військова служба
Роки служби 2019-2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Повітряні сили
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна) — 2022

Олександр Олександрович Щербаков — капітан Збройних сил України, учасник російсько-української війни, що загинув у ході російського вторгнення в Україну у 2022 році.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 25 лютого 1997 році в місті Дніпро.

З дитинства мріяв стати військовим. Після закінчення школи вступив до Військового ліцею при університеті митної справи та фінансів. У 2014 після ліцею вступив до Харківського національного університету Повітряних сил України імені Івана Кожедуба.

Закінчив навчання у 2019 році потім по розподілу проходив службу у 299 бригада тактичної авіації імені генерала лейтена Василя Нікіфоров. Три роки він служив і зустрів початок вторгнення в російської українській війні.

24 лютого 2022 року інженерно-саперний батальйон російських військ в Херсонській області намагався доставити обладнання для переправи до річки Дніпро. Пара українських штурмовиків Су-25М1, один з яких пілотував Олександр Щербаков другий — підполковник Ростислав Лазаренко, вирушила на завдання з метою знищення техніки окупантів[1].

Виявивши колону, літаки стали в «коло», по черзі пікіруючи на ціль та застосовуючи для знищення техніки некеровані реактивні снаряди (НАРи). Після кількох атак штурмовик Щербакова був підбитий. Льотчик, не маючи запасу висоти, вирішив направити літак на ворожу колону. В останній момент на висоті близько 50 метрів він зміг катапультуватись, проте становище літака в момент виходу крісла з кабіни не дало шансів на успішне приземлення. Разом зі своїм напарником зумів знищити велику кількість військової техніки росіян[2]. Похований 13 березня 2023 році в місті Дніпрі. У нього залишилися батьки, і сестра.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • орден «Богдана Хмельницького» III ступеня ( 25 березня 2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.
  • 25 лютого 2022 року на будівлі було встановлено у Військовому Ліцеї митної справи та фінансів м. Дніпро меморіальна дошка капітана першого випускника ліцею Олександра. Щебракова.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Від влучання перших ракет по російській колоні відбулася детонація машин з боєкомплектом — командир ескадрильї Ростислав Лазаренко. Крила. 30 березня 2023.
  2. Герой Украины: летчик украинского штурмовика направил свой подбитый самолет на вражескую колонну [Архівовано 8 квітня 2022 у Wayback Machine.] (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]