Я – четвертий (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Я – четвертий
англ. I Am Number Four
Жанр наукова фантастика, підліткова література
Форма роман
Автор Піттакус Лор (Джеймс Фрая, Джобі Х'юз)
Мова англійська
Опубліковано 3 серпня 2010
Країна  США
Видавництво HarperCollins
Цикл Спадщина Лоріен
Наступний твір The Power of Sixd
Сайт iamnumberfour.co.uk(англ.)

Я — четвертий (англ. I Am Number Four) — науково-фантастичний роман Спадщини Лоріен Джеймса Фрая і Джобі Х'юза, які пишуть під псевдонімом Піттакус Лор видавництва HarperCollins Publishers. Роман «Я – Четвертий» сім тижнів протримався під першим номером на The New York Times bestseller list у розділі «Найкращі дитячо-юнацькі бестселери».[1][2]

У червні 2009 DreamWorks Pictures придбала права на екранізацію книги, прем'єра відбулася 18 лютого 2011. Проект став першою спільною роботою DreamWorks з Disney's Touchstone Pictures. Спочатку планувалося, що фільм стане першою екранізацією в циклі Спадщини Лорієн.[3]

Сюжет[ред. | ред. код]

Книга оповідає про історію Джона Сміта, 15-річного підлітка з планети Лорієн, і Генрі, його Чепана (наставника і охоронця), які змушені ховатися на Землі від інопланетної раси могадорців, які полюють за Джоном та іншими вісьмома лорієнськими Гвардійцями, розкиданими по всій Землі. Джон і вісім прибульців, що залишилися – члени Гвардії, група підлітків, яких планета Лорієн наділила індивідуальними надприродними здібностями, або «Спадщиною». Чепани, також мешканці Лорієн, не мають Спадщини, під час захоплення Лорієну їх послали на Землю разом з Гвардійцями на космічному кораблі, щоб вони захищали і навчали Гвардійців. Ті в свою чергу захищені сильним закляттям, яке дозволяє могадорцям вбивати їх тільки за порядком їх номерів. Перших трьох вже вбили, Джон – четвертий.
Після невдачі у Флориді Джон і Генрі переселяються в Парадайз, штат Огайо. Тут Джон закохується в земну дівчину Сару Харт, заводить ворога в особі Марка Джеймса, колишнього хлопця Сари (пізніше, вони знайдуть спільну мову), обзаводиться першим кращим другом в особі Сема Гуда, любителя теорій змов і прибульців, і знаходить бездомного пса, якого вирішує залишити у себе і називає Берні Корсаром.
Пізніше Сем дізнається про таємницю Джона, але не видає товариша і стає на його бік. Джон розвиває свої здібності і в міру своїх сил відкриває в собі нові Спадщини: у нього з'являється телекінез, неймовірна сила і витривалість, він виявляється стійкий до вогню і спеки. Одного разу на вечірці в будинку у Марка розгорається страшна пожежа і Джону доводиться рятувати Сару і двох собак з палаючого будинку, ризикуючи видати свою таємницю. Люди все ж помічають дивну поведінку Джона, і це відразу виводить могадорців на його слід. Ближче до кінця книги могадорці знаходять Джона, і на порожній шкільній території в Парадайзі відбувається фінальна битва. На стороні Джона б'ються Генрі, Сара, Сем, Марк і Берні Косар, який виявляється лориенською химерою, здатною приймати вигляд будь-якої тварини. Несподівано на допомогу Джону приходить сильна лорієнська дівчина, Шоста. Вона володіє могутньою силою і двома потужними Спадщинами – здатністю бути невидимою і підпорядковувати собі елементи стихії (вогонь, повітря і т. д). Могадорці програють сутичку, але Генрі вмирає, сказавши наостанок Джону, що найважливіше заховано у його Скриньці. Наступного дня всі, хто брав участь у битві, їдуть в сусіднє місто. Джон тепер знову змушений ховатися від могадорців, яких на Землі залишилося ще дуже багато.
В кінці книги Джон з Шостою вирішують відшукати інших членів Гвардії і відправляються в подорож разом з Берні Косаром і Семом, який просить їх взяти його з собою, щоб він зміг знайти свого безвісти зниклого батька. Наостанок Джон говорить Сарі, що дуже любить її і повернеться за нею. Джон, Шоста, Сем і Берні Косар відправляються на пошуки решти Номерів, щоб разом знищити всіх могадорців і відновити життя на своїй рідній планеті Лорієн.

Критика і кіноадаптація[ред. | ред. код]

Основна стаття: Я номер чотири
Книга увійшла до числа бестселерів за версією Нью-Йорк Таймс. Компанія DreamWorks Pictures придбала права на екранізацію роману «Я – Четвертий» у червні 2009 року; реліз фільму в США пройшов 18 лютого 2011 року. Картина отримала в основному негативні відгуки критиків. Тим не менш, шанувальники її підтримали. Бюджет фільму склав $50 млн,[4] збори у світовому прокаті – $145,982,797. Збори перших тижнів прокату склали $28,086,805.[5]

Список персонажів роману та циклу в цілому[ред. | ред. код]

  • Джон Сміт / Четвертий – оповідач першої книги, а також половини другої, третьої, четвертої, п'ятої та шостої. Номер Чотири лоріенскої Гвардії.
  • Шоста – оповідач половини третьої книги і п'ятою. Номер Шість лоріенської Гвардії. У другій книзі поєднується з Джоном і скрізь супроводжує його в дорозі. Стає його другим романтичним інтересом.
  • Сара Харт – людина, дівчина Джона з Парадайза, його перша любов. Викрадена Сетракусом Ра в другій книзі, визволена з полону в третій.
  • Генрі / Брендон – опікун Джона. Він гине в першій книзі під час битви в школі Парадайз.
  • Сем Гуд – людина, кращий друг Джона і інший романтичний інтерес Шостої. В кінці книги "Помста Сьомої" отримує телекінез.
  • Берні Косар – інакше, Хедлі. Химера з Лоріена, здатна набувати форму будь-якої тварини. Посланий на Землю, щоб захищати Джона. Зазвичай має вигляд собаки породи бігль.
  • Марина / Сьома – оповідач половини другої книги, а також частини п'ятої книги. Номер Сім лоріенської Гвардії. В кінці другої книги зустрічає Шосту. Її любовний інтерес - Восьмий.
  • Аделіна – Чепан Маріні. Вона гине при битві в монастирі, захищаючи Марину від могадорця.
  • Елла / Десята – краща подруга Марини. Номер Десять лоріенської Гвардії, здатна змінювати свій вік.
  • Крейтон – неофіційний Чепан Еллі (десята була дуже маленькою, щоб мати офіційного Чепана). Гине у третій книзі.
  • Гектор Рікардо – єдиний друг-чоловік Марини. Гине в кінці другої книги при битві біля озера.
  • Дев'ятий – номер Дев'ять лоріенської Гвардії. Спочатку викрадений могадорцями і звільнений з полону Джоном Смітом в кінці другої книги.
  • Сетракус Ра – головний лиходій картини (ватажок могадорців).У другій частині постав в образі Сари Харт, а потім Шостий.
  • Восьмий – гвардієць, який живе в Індії. З'явився в третій частині, згідно з пророцтвом повинен був загинути, але Марина врятувала його від Сетракуса Ра. Був убитий П'ятим в кінці четвертої книги. Номер Вісім лоріенскої Гвардії.
  • Адамус — син могадорського воєначальника. Володіє спадщиною Першої, яка віддала її добровільно. Перейшов на бік Гвардії. Оповідач і головний герой у «Пропущені матеріали: Спадщина Полеглих», а так само в «Пропущені матеріали: У пошуках Сема» і «Пропущені матеріали: Забуті».
  • П'ятий - гвардієць, вихований могадорцями і відданий Сетракусу Ра. Вперше з'являється в четвертій книзі.

Критика і кіноадаптація[ред. | ред. код]

Основна стаття: Я номер чотири
Книга увійшла до числа бестселерів за версією Нью-Йорк Таймс. Компанія DreamWorks Pictures придбала права на екранізацію роману «Я – Четвертий» у червні 2009 року; реліз фільму в США пройшов 18 лютого 2011 року. Картина отримала в основному негативні відгуки критиків. Тим не менш, шанувальники її підтримали. Бюджет фільму склав $50 млн,[4] збори у світовому прокаті – $145,982,797. Збори перших тижнів прокату склали $28,086,805.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rich, Motoko James Frey and Co-Writer Sell Series to HarperCollins. New York Times
  2. Best Sellers (January 30, 2011)
  3. Rich, Mokoto. James Frey Collaborating on a Novel for Young Adults, First in a Series (June 26, 2009).
  4. а б Fritz, Ben. Movie Projector: 'I Am Number Four' to be No. 1 at holiday weekend box office [Updated], Los Angeles Times, Tribune Company (February 17, 2011)
  5. а б Overseas Total Box Office. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 25 листопада 2017.

Посилання[ред. | ред. код]