Яструб новокаледонський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Яструб новокаледонський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Яструбоподібні (Accipitriformes)
Родина: Яструбові (Accipitridae)
Рід: Яструб (Accipiter)
Вид:
Яструб новокаледонський (A. haplochrous)
Біноміальна назва
Accipiter haplochrous

Яструб новокаледонський[2] (Accipiter haplochrous) — хижий птах роду яструбів родини яструбових ряду яструбоподібних. Ендемік Нової Каледонії.[3][4]

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха 32–40 см, розмах крил 58–74 см. Виду притаманний статевий диморфізм, самки важать 227–281 г, тоді як самці 152–218 г.

Це птахи середнього розміру з міцним дзьобом і коротким хвостом. Кінці крил виступають на кілька сантиметрів за кінчик хвоста. Вид має дві морфи. Зазвичай птахи майже повністю темно-сірого кольору, темнішого на спині і світлішого на горлі і верхній частині грудей. На грудях часто трапляються світлі плямки або смужки. Решта тіла, а саме живіт і стегна білосніжні й сильно контрастують з верхньою частиною тіла. Іноді трапляються птахи, в яких груди й горло також повністю білі, але таких птахів меншість.

Крім новокаледонського яструба на Новій Каледонії мешкає ще бурий яструб, однак сплутати ці два види неможливо, оскільки вони сильно різняться забарвленням.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид птахів є ендеміком Нової Каледонії. Він населяє мангрові і тропічні ліси на висоті від 0 до 1300 м над рівнем моря. У порівнянні з бурим яструбом, новокаледонський яструб віддає перевагу густішим лісам.

Раціон[ред. | ред. код]

Птах харчується ящірками, комахами, невеликими гризунами (наприклад, полінезійськими щурами), іноді птахами.

Розмноження[ред. | ред. код]

Сезон гніздування триває з вересня по грудень. Зазвичай в кладці 3 яйця. Тривалість інкубації і швидкість зростання пташенят невідома.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП вважає стан цього виду близьким до загрозливого. Основну небезпеку становить знищення середовища проживання птаха. Популяцію нараховують в 1500–7000 птахів і їх число зменшується.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Accipiter haplochrous. Архів оригіналу за 29 липня 2014. Процитовано 26 листопада 2013.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. New Caledonia Sparrowhawk (Accipiter haplochrous) (англ.). IBC: The Internet Bird Collection. Архів оригіналу за 17 березня 2016.
  4. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.). Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors (англ.). IOC World Bird List (v10.2). Процитовано 22 жовтня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]