Ілля Малінін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілля Малінін
англ. Ilia Malinin
Загальна інформація
Громадянство  США
Народження 2 грудня 2004(2004-12-02) (19 років)
Ферфакс, Вірджинія, США[1]
Зріст 174 см[1]
Alma mater старша школа Джорджа К. Маршалаd
Батько Роман Скорняков
Мати Тетяна Малініна
Спорт
Країна  США[1]
Вид спорту фігурне катання
Дисципліна чоловіче одиночне катання
Тренери Тетяна Малініна
Роман Скорняков
Рафаель Арутюнян
Участь і здобутки
CMNS: Ілля Малінін у Вікісховищі

Ілля Малінін (англ. Ilia Malinin; нар. 2 грудня 2004, Ферфакс, Вірджинія, США) — американський фігурист, що виступає в чоловічому одиночному катанні. Чемпіон (2024) та бронзовий призер (2023) Чемпіонату світу. Чемпіон (2023—2024) та бронзовий призер (2022—2023) Фіналу Гран-прі. Переможець Skate America 2022, чемпіон Гран-прі Еспоо 2022, чемпіон CS US Classic 2022, бронзовий призер CS Cup of Australia 2021. Дворазовий чемпіон (2023, 2024) і срібний призер (2022) Чемпіонату США.

Малінін є першим і єдиним фігуристом, який чисто виконав четверний аксель, що вважається найважчим стрибком у фігурному катанні. За це його було внесено до Книги Рекордів Гіннеса.

У вересні 2022 року був включений до списку Time100 Next List журналу Time.

Станом на 27 листопада 2023 року посідає 1-е місце в рейтингу Міжнародного союзу ковзанярів[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 2 грудня 2004 року у Ферфаксі, штат Вірджинія, США, у родині фігуристів Тетяни Малініної і Романа Скорнякова[3]. У нього є молодша сестра Ліза, яка народилася у 2014 році. Він взяв прізвище своєї матері, оскільки його батьки вирішили, що прізвище батька буде складно вимовити.

Малінін відвідує середню школу ім. Джорджа К. Маршалла, його улюблений предмет — фізика[4]. Він вільно володіє англійською та російською мовами. Захоплюється катанням свої матері, Натана Чена, Євгена Плющенко, Михайла Коляди, Юдзуру Ханю[5].

Спортивна кар'єра[ред. | ред. код]

Початок[ред. | ред. код]

Малінін почав кататися на ковзанах у віці 6 років під опікою батьків. В дитинстві він віддавав перевагу грі в футбол, ніж фігурному катанню[6]. Малінін став національним чемпіоном США серед юнаків 2016, національним чемпіоном США середнього рівня 2017 та бронзовим призером США серед новачків 2019. На просунутому рівні новачків Малінін є чемпіоном Asian Open Trophy 2018 і срібним призером Golden Bear 2018.

Серед юніорів[ред. | ред. код]

Сезон 2019—2020[ред. | ред. код]

Малінін виступає на Junior Grand Prix United States

Малінін дебютував на міжнародному турнірі серед юніорів на Philadelphia Summer International, вигравши золото. На юніорських етапах Гран-прі він посів четверте місце на Junior Grand Prix United States і сьоме на Junior Grand Prix Italy. Малінін не зміг взяти участь у Чемпіонаті США 2020 через травму, але отримав путівку на Чемпіонат світу серед юніорів 2020 за попередніми результатами. На Чемпіонаті світу серед юніорів він був тринадцятим у короткій програмі та вісімнадцятим у довільній. У загальному заліку фінішував шістнадцятим[7].

Сезон 2020—2021[ред. | ред. код]

Через пандемію COVID-19 юніорський Гран-прі 2020-2021, де мав брати участь Малінін, було скасовано. Натомість його запросили на Skate America 2020 після того, як серію Гран-прі перетворили на напівдомашні змагання. Малінін посів п’яте місце на Skate America після того, як виконав два четверних стрибків – тулуп і сальхов, які він вивчив під час карантину[7][8].

Малінін не зміг взяти участь у Чемпіонаті США 2021 після пропуску кваліфікаційних змагань через травму щиколотки.

Сезон 2021—2022[ред. | ред. код]

Після відновлення етапів Гран-прі серед юніорів, Малінін повернувся до міжнародних змагань на першому етапі Junior Grand Prix France 2021 у Куршавелі, вигравши золоту медаль[7], незважаючи на помилки під час четверних стрибків в довільній програмі. На своєму другому етапі Гран-прі — Junior Grand Prix Austria 2021 у Лінці, Малінін був одним із фаворитів на золоту медаль і переміг із новими особистими рекордами[7]. З двома золотими медалями він пройшов у Фінал Гран-прі серед юніорів. Однак пізніше Фінал було скасовано через обмеження на подорожі, яке було введено через поширення штаму коронавірусної інфекції «омікрон»[9].

На CS Cup of Austria 2021 посів тринадцяте місце в короткій програмі і друге в довільній, а за підсумками двох програм завоював бронзову медаль[7]. Змагаючись на Чемпіонаті США 2022, Малінін посів третє місце в короткій програмі і друге в довільній. В результаті фігурист виграв срібну медаль[7].

Напередодні Чемпіонату світу 2022 Малініна відправили на International Challenge Cup, щоб набрати необхідний технічний мінімум балів. Йому це вдалося, завоювавши золоту медаль[7]. Під час змагань на Чемпіонаті світу в Монпельє Малінін фінішував четвертим у короткій програмі з особистим рекордом 100,16 балів, перевищивши свій попередній найкращий міжнародний результат майже на двадцять балів. Він відстав лише на 0,96 бала від Кадзукі Томоно, який посів третє місце[10]. У довільній програмі він припустився помилок у двох четверних стрибках та став дев’ятим у загальному заліку[7].

Малінін завершив сезон на Чемпіонаті світу серед юніорів 2022. У короткій програмі він катався чисто і встановив новий юніорський світовий рекорд: 88,99 балів. Він також виграв довільну програму, встановивши юніорський світовий рекорд у цьому сегменті та за загальним заліком, взявши золоту медаль[7].

Серед дорослих[ред. | ред. код]

Сезон 2022—2023[ред. | ред. код]

Малінін відкрив сезон на 2022 CS US Classic. Після короткої програми він посів шосте місце. Його довільна програма складалася з п’яти четверних стрибків та четверного акселя, що зробило його першим фігуристом, який виконав цей стрибок на міжнародних змаганнях[11][12]. Він посів перше місце у довільній програмі, набравши 257,28 бала, і став першим в загальному заліку[7].

На Japan Open у складі команди Північної Америки Малінін посів перше місце у чоловічому катанні, заробивши 193,80 балів, тоді як його команда посіла друге місце після Японії.

На Skate America 2022 у Норвуді, Массачусетс, США, Малінін посів четверте місце в короткій програмі. Під час довільної програми він виконав п'ять четверних стрибків: четверний аксель, четверний тулуп, четверний лутц, четверний сальхов, каскад четверний лутц-ойлер-потрійний сальхов (з падінням). В результаті він став першим і в довільній програмі, і в загальному заліку[7]. Малінін є наймолодшим чемпіоном Skate America серед чоловіків в історії змагань.

На своєму другому етапі Гран-прі — Гран-прі Еспоо 2022, Малінін недокрутив два свої стрибки та спіткнувся зі свого потрійного акселя в короткій програмі, в результаті посівши друге місце в цьому сегменті. Виграв довільну програму, посів перше місце в загальному заліку та завоював свою другу золоту медаль на етапах Гран-прі[7]. Ці результати кваліфікували його до Фіналу Гран-прі.

На змаганні Малінін посів п’яте місце в короткій програмі з результатом 80,10 бала. Він фінішував другим в довільній програмі і виграв бронзову медаль у загальному заліку[7].

Малінін виступав на Чемпіонаті США 2023 року як фаворит на золоту медаль. Він посів перше місце в короткій програмі. Планував зробити шість четверних стрибків у довільній програмі, але впав на одному та подвоїв два інших. Він посів друге місце в цьому сегменті, і виграв золоту медаль в загальному заліку[7].

На Чемпіонаті світу 2023 в Сайтамі Малінін посів друге місце в короткій програмі з результатом 100,38 бала, поступившись Сьомі Уно[13]. Він поставив шість четверних стрибків в довільну програму: четверний аксель, четверний фліп, четверний лутц, четверний сальхов, четверний лутц в каскаді з потрійним сальховом через ойлер, четверний тулуп в каскаді з потрійним тулупом, але помилився під час фліпа і лутца. В результаті він посів третє місце в цьому сегменті[14]. В загальному заліку також став третім[15].

На Командному чемпіонаті світу в Токіо посів перше місце в короткій програмі, набравши 105,90 бала[16]. У довільній програмі став п'ятим, впавши з четверного акселя і четверного лутца[17]. У результаті змагань збірна США виграла золоту медаль[18].

Сезон 2023—2024[ред. | ред. код]

Малінін на Чемпіонаті світу 2024 року

Малінін розпочав сезон 2023—2024 з виступу на CS Autumn Classic International, де виграв золоту медаль, набравши 100,87 балів[7]. Його запросили взяти участь у Japan Open, де він посів перше місце серед чоловіків, тоді як команда стала другою у загальному заліку.

Ілля був призначений на етапи Гран-прі Skate America та Grand Prix de France. На Skate America 2023 фігурист виграв коротку і довільну програми. На цьому етапі він встановив нові особисті рекорди за результатами довільної програми (206,41 балів) і за сумою балів за обидві програми (310,47 балів)[19], вигравши золото[7]. Малінін виграв срібну медаль на своєму другому етапі Гран-прі, Grand Prix de France 2023[7], і кваліфікувався до Фіналу Гран-прі в Пекіні.

Під час короткої програми на Фіналі Гран-прі Ілля чисто виконав четверний аксель, що є першим в історії випадком, коли фігурист виконує цей стрибок у короткій програмі[20]. На попередніх змаганнях Малінін успішно виконував четверний аксель, але лише під час довільної програми. Також він виконав потрійний аксель та касакад четверний лутц-потрійний тулуп. За результатами короткої програми посів перше місце[21]. Під час довільної програми Малінін впав з четверного акселя, але чисто виконав четверний лутц, четверний рітбергер, четверний сальхов, каскади четверний лутц-ойлер-потрійний сальхов, четвертий лутц-потрійний тулуп та потрійний лутц-потрійний аксель[22]. За результатами довільної програми також посів перше місце, в результаті вигравши золоту медаль[7]. Крім того, Малінін став першим фігуристом у світі, який виконав усі четверні стрибки; також він встановив світовий рекорд за базовою вартістю елементів у довільній програмі, оновив свої особисті рекорди за кількістю балів за коротку та довільну програми, а також за сумою балів за обидві програми, і став першим за 6 років американським фігуристом, який виграв Фінал Гран-прі (після Натана Чена у 2017 році)[23]. Того ж року переміг на Чемпіонаті США[24].

На Чемпіонаті світу 2024 в Монреалі, Канада, посів третє місце в короткій програмі, набравши 105,97 балів, поступившись Сьомі Уно та Юмі Кагіямі[25]. Під час довільної програми Малінін чисто виконав сім надскладних стрибків (четверний аксель, четверний лутц, четверний рітбергер, четверний сальхов, каскад четверний лутц-ойлер-потрійний фліп, каскад четверний тулуп-потрійний тулуп, каскад потрійний лутц-потрійний аксель), набрав 227,79 балів і став першим у цьому сегменті, встановивши світовий рекорд за кількістю балів у довільній програмі[26]. За сумою двох програм фігурист набрав 333,76 балів і став першим у загальному заліку, вигравши золоту медаль[26].

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

  • Потрапив до Книги Рекордів Гіннеса як перший і єдиний фігурист в історії, виконавший четверний аксель[27].
  • Внесений до списку Time100 Next List журналу Time[28].
  • Удостоєний резолюції Окружної наглядової ради Ферфакса[29].
  • Нагорода в номінації «За особливі досягнення» на премії ISU Awards[30].

Програми[ред. | ред. код]

Сезон Коротка програма Довільна програма Показові виступи
2023—2024
  • «Малаґенья»
    (у виконанні Роні Бенісе).
    Хореографиня-постановниця: Ше-Лінн Бурн
  • «Нащадки»
    (саундтрек з телесеріалу)
    Ніколас Брітелл.
    Хореографиня-постановниця: Ше-Лінн Бурн
2022—2023
  • «I Put a Spell on You»
    (у виконанні Гару).
    Хореографія: Юрій Разгуляєв
  • «The Search»
    NF

2021—2022
  • «Billie Jean»
    (у виконанні Девіда Кука).
    Хореографія: Ірина Романова
  • «Nobody Knows»
    Autograf
  • «Golden Age»
    Woodkid.
    Хореографія: Віктор Пфайфер
2020—2021
  • «Billie Jean»
    (у виконанні Девіда Кука).
    Хореографія: Ірина Романова
  • «Nobody Knows»
    Autograf
  • «Golden Age»
    Woodkid.
    Хореографія: Віктор Пфайфер
2019—2020
  • «Make It Rain»
    (з серіалу «Сини Анархії»;
    у виконанні Еда Ширана).
    Хореографія: Тетяна Малініна

Спортивні досягнення[ред. | ред. код]

Змагання 18/19 19/20 20/21 21/22 22/23 23/24
Міжнародні індивідуальні
Чемпіонат світу 9 3 1
Фінал Гран-прі 3 1
Етап Гран-прі. Skate America 5 1 1
Етап Гран-прі. Grand Prix de France 2
Етап Гран-прі. Фінляндія 1
Челленджер. U.S. Classic 1
Челленджер. Autumn Classic International 1
Челленджер. Ice Challenge 3
Challenge Cup 1
Міжнародні командні
Japan Open 2 2
Міжнародні юніорські
Чемпіонат світу серед юніорів 16 1
Фінал юніорського Гран-прі
Етап юніорського Гран-прі. Австрія 1
Етап юніорського Гран-прі. Франція 1
Етап юніорського Гран-прі. Італія 7
Етап юніорського Гран-прі. США 4
Philadelphia Summer 1
Міжнародні серед новачків
Asian Open 1
Золотий Ведмідь Загреба 2
Національні
Чемпіонат США 3 N 2 1 1
Eastern Sect. 1 N 2 J
South Atlantic 2 N
N = рівень новачків; J = рівень юніорів

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в http://www.isuresults.com/bios/isufs00108049.htm
  2. ISU World Standings 2023/2024 — Men. International Skating Union (англ.).
  3. Ilia Malinin, the “quadg0d,” seems heaven-sent for U.S. figure skating. NBC Sports (англ.). 21 березня 2022.
  4. Meet the Vienna Teen Who’s Changing the Figure Skating World. Northern Virginia Magazine (англ.). 9 січня 2023.
  5. Ilia Malinin height: How tall is Ilia Malinin?. Vimbuzz.com (англ.). 24 жовтня 2022.
  6. Ilia Malinin’s Journey To A Figure Skating World Championships Medal. Team USA (англ.). 25 березня 2023.
  7. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф Competition Results — Ilia Malinin (USA). International Skating Union (англ.).
  8. Inside The Las Vegas Bubble: What We Learned From Skate America. Team USA (англ.). 26 жовтня 2020.
  9. Figure skating Grand Prix Final cancelled over travel rules (англ.). 2 грудня 2021.
  10. Shoma leand men at Worlds in possible Japanese sweep. Golden Skate (англ.). 24 березня 2022.
  11. U.S. figure skater Ilia Malinin lands first quad axel in competition. The Washington Post (англ.). 14 вересня 2022.
  12. 2022 US International Classic Play by Play results: Men's Free Skate (англ.). 14 вересня 2022.
  13. Men - Short Program Results. International Skating Union (англ.).
  14. Men - Free Skating Results. International Skating Union (англ.).
  15. Men - Final Results. International Skating Union (англ.).
  16. Men - Short Program Results. ISU Results (англ.).
  17. Men - Free Skating Results. ISU Results (англ.).
  18. World Team Trophy 2023. Team Standing. ISU Results (англ.).
  19. Ilia Malinin (USA) breaks 300-point barrier for runaway victory at Skate America. International Skating Union (англ.). 22 жовтня 2023.
  20. US figure skater Ilia Malinin lands quad axel to take lead at Grand Prix Finals in Beijing. AP News (англ.). 7 грудня 2023.
  21. Grand Prix Final 2023/2024. Men — Short Program Results. ISU Results (англ.).
  22. Ilia MALININ (USA) | Men Free Skating | GP Final 2023. Skating ISU (англ.). YouTube. 9 грудня 2023.
  23. Grand Prix Final 2023: Ilia Malinin roars to victory, beating two-time world champ Uno Shoma for the first time. Olympics (англ.). 9 грудня 2023.
  24. Malinin Repeats as Champion in Dominating Fashion. U.S. Figure Skating Fan Zone (англ.). 28 січня 2024. Процитовано 21 березня 2024.
  25. World Figure Skating Championships: Uno Shoma leads after men's short program, Kagiyama Yuma and Ilia Malinin sit 2-3. Olympics (англ.). 21 березня 2024.
  26. а б Ilia Malinin takes figure skating to new heights with world championships skate for the ages. NBC Sports (амер.). 24 березня 2024.
  27. Figure skater Malinin entered the Guinness Book of World Records for the quadruple axel. Athletistic (англ.). 18 вересня 2022.
  28. Ilia Malinin. Time (англ.). 28 вересня 2022.
  29. Figure Skater Ilia Malinin Recognized By Fairfax County Board. Patch (англ.). 7 березня 2023.
  30. The ISU Skating Awards 2023. International Skating Union (англ.).

Посилання[ред. | ред. код]