Індокитайська область

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніпа
Подокарпус

Індокитайська область належить до Палеотропічного флористичного царства Індо-Малезійського підцарства. У цю область входять велика частина Ассаму, п-ов Індокитай, Андаманські і Нікобарські острови, тропічні райони Південного Китаю, о. Хайнань. Ендемічні родини відсутні, але більше 250 ендемічних родів.

Природна рослинність Індокитайської області збереглася краще і значно багатша, ніж рослинність Індійської області. Досить великі площі займають тропічні дощові ліси, в яких дуже помітну роль відіграють різні представники родини діптерокарпових.

У горах тропічний дощовий ліс поступово переходить в ліси субтропічного типу (так звані моховаті ліси), для яких характерні вічнозелені представники родини дубових і лаврових, великі деревоподібні рододендрони і інші вересові, магнолієві, чайні та ін. На стовбурах і гілках дерев моховатого лісу ростуть численні епіфіти (папороті, орхідні та ін.); особливо велику роль серед епіфітів відіграють мохи і печіночники, що густо покривають гілки дерев. Місцями, особливо вище в горах, значну роль відіграють хвойні, у тому числі подокарпуси.

У районах з ясно вираженим посушливим сезоном поширені напівлистопадні і листопадні сезонні ліси, що займають дуже великі площі у Центральній Бірмі, Таїланді і в сухих внутрішніх районах Лаосу. Домінуючою породою в цих лісах нерідко є тік (особливо в Північній Бірмі і в Північному Таїланді) або ж низькорослі і листопадні види діптерокарпових. У відносно сухих місцях життя, починаючи з рівня моря, зустрічаються соснові ліси.

На місці знищених сезонних лісів з'являються вторинні савани, рідколісся, кущі і зарості бамбука. На морських узбережжях і в дельтах місцями поширена мангрова рослинність і зарості ніпи (Nypa fruticans).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Тахтаджян А. Л. Флористические области Земли. — Л., 1978.
  • Воронов А. Г., Дроздов Н. Н., Мяло Е. Г. Биогеография мира. — М.: Высш. шк., 1982.
  • Второв П. П., Дроздов Н. Н. Биогеография. — М.: Просвещение, 1978.
  • Толмачев А. И. Введение в географию растений. — Л., 1974.
  • Шмитхюзен И. Общая география растительности. — М., 1986.