Ієронім Кок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ієронім Кок
нід. Wellens de Cock
Ієронім Кок, посмертний портрет, гравюра Ієроніма Вірекса
Народився 1518[2][3] або 1518[1][3]
Антверпен, Антверпенська марка, Брабант, Габсбурзькі Нідерланди[4][1]
Помер 20 жовтня 1570 або 3 жовтня 1570[1]
Антверпен, Брабант, Габсбурзькі Нідерланди[4][1]
Країна Південні Нідерланди
Діяльність художник, гравер, видавець
Галузь малярство
Відомі учні Пітер Брейгель Старший[1]
Знання мов нідерландська
Членство Антверпенська гільдія святого Луки[d]
Роки активності з 1545
Напрямок Відродження
Жанр пейзаж[1]
Батько Ян Велленс де Кок
Брати, сестри Matthys Cockd[5]
У шлюбі з Вольсхен Дірх (Volcxken Diercx)

Ієронім Велленс де Кок (нід. Wellens de Cock; Антверпен ; 1518 — 10 жовтня 1570 ; Антверпен) — фламандський художник, гравер і видавець; найвідоміший видавець гравюр у Північній Європі другої половини XVI століття.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ієронім Кок народився в Антверпені у 1518 році в родині відомого художника Яна Велленса де Кока. Його брат Маттейс також був художником[6].

З 1545 року — член Гільдії Святого Луки в Антверпені. У 1546—1548 рр. відвідав Італію та Рим. Після повернення до Антверпена заснував свій видавничий дім «На чотирьох вітрах». Його перше видання вийшло друком 1548 року.

Видавництво Кока відігравало важливу роль у поширенні в Північній Європі ідей італійського Високого ренесансу — Кок видавав гравюри Джорджо Гізі, Дірка Волькертсена Корнгерта і Корнеліса Корта, виконані за роботами таких італійських художників, як Рафаель, Приматіччо і дель Сарто. В Італії копії багатьох гравюр Кока випустив Скамоцці.

Кок також видавав гравюри за малюнками фламандських художників, зокрема Флоріса, Брейгеля, Гемскерка і Босха. Багато робіт Брейгеля були виконані на замовлення Кока. Кок також співпрацював з іспанським картографом Дієго Гутьєрресом. 1562 року він видав мапу Америки, створену Гутьєресом[7].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Florian Köhler: Hieronymus Cocks Serie der römischen Ruinen. Diplomarbeit Historisch-Kulturwissenschaftliche Fakultät der Universität Wien (PDF; 57 MB).