Автомат (зброя)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перший в світі автомат (штурмова гвинтівка) — німецький StG44

Автомат (в англомовних країнах — штурмова гвинтівка (англ. assault rifle), також інколи автоматична гвинтівка[1], автоматичний карабін[1][2]) — ручна особиста автоматична вогнепальна зброя під проміжний набій, призначена для ураження живої сили супротивника в ближньому бою і здатна створювати велику щільність вогню[3]. Від автоматичних гвинтівок і пістолетів-кулеметів, які також здатні весті автоматичний вогонь, автомат відрізняється типом набою — в автоматичних гвинтівках використовується гвинтівковий набій, в пістолетах-кулеметах — пістолетний.

У країнах ОВД поняття автоматичний карабин і автоматична гвинтівка поєднували терміном «автомат», що є, за думкою деяких експертів, помилкою. Головною відмінністю карабінів є вкорочена довжина їх ствола до 40-50 калібрів у порівнянні з 70 і більше калібрами для стволів гвинтівок[4]. Таке обмеження довжини ствола призвело до появи схеми компонування елементів зброї — «буллпап».

У СРСР терміном «автомат» позначали різні за класом види автоматичної зброї Калашникова, що, за думкою деяких експертів, технічно безграмотно. З врахуванням калібру і довжини ствола, 7,62мм АК-47/АКМ є автоматичним карабіном, а 5,45мм АК-74 належить до класу автоматичних гвинтівок.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Автоматическое оружие // Советская военная энциклопедия : у 8 т. — М. : Воениздат, 1976. — Т. 1.