Альфред Роллер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альфред Роллер
нім. Alfred Roller

Народження 2 жовтня 1864(1864-10-02)[1][2][…]
Брно, Землі Богемської Корони, Австрійська імперія[1][4][5]
Смерть 21 червня 1935(1935-06-21)[1][6][…] (70 років) або 12 червня 1935(1935-06-12)[8] (70 років)
  Відень, Федеративна держава Австрія[1][5]
Поховання Віденський центральний цвинтар
Країна  Австрія[9]
Навчання Академія образотворчих мистецтв (Відень)
Діяльність художник, педагог, літограф, дизайнер, fashion figure artist, сценограф, графік, педагог, ілюстратор
Відомі учні Emmy Rothziegeld
У шлюбі з Mileva Rollerd
Брати, сестри Paul Rollerd
Родичі Raoul Stojsavljevicd
Роботи в колекції галерея Бельведер, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[10] і Міський музей (Амстердам)[11]

CMNS: Альфред Роллер у Вікісховищі

Альфред Роллер (нім. Alfred Roller; 2 жовтня 1864, Брно — 21 червня 1935, Відень) — австрійський художник, ілюстратор, театральний декоратор, сценограф, дизайнер, графік і педагог. Один із основоположників модерну в австрійському живописі.

Біографія[ред. | ред. код]

Альфред Роллер вивчав архітектуру та живопис у Віденській академії образотворчих мистецтв, був учнем Християна Гріпенкерля та Едуарда Пейтнера фон Ліхтенфельса.

1897 року разом із Густавом Клімтом, Йозефом Ольбріхом, Коломаном Мозером, Йозефом Хофманом став одним із засновників, а з 1902 — президентом групи художників Австрії — Віденська сецесія. З 1899 був професором за класом малюнка Віденської художньо-промислової школи (Kunstgewerbeschule), а потім став її директором.

У 1903 році композитор і диригент Густав Малер запросив Роллера у Віденську Придвору оперу на посаду головного художника, що виявилася вакантною після відходу Генріха Лефлера. Його робота з Малер принесла революційні зміни в оперний театр.

Невдовзі після відходу Малера Роллер залишив Придворну оперу; з 1909 року був директором Віденської художньо-промислової школи. У 1911 році він повернувся до роботи в театрі, оформляв спектаклі в Дрездені та на Зальцбурзькому фестивалі, останніми роками знову працював у Віденській опері.

Творчість[ред. | ред. код]

На початку своєї творчої кар'єри Роллер активно займався в галузі графічного дизайну та графіки. Створив численні обкладинки та віньєтки для періодичних видань, а також плакати до четвертої, чотирнадцятої та шістнадцятої виставок Сецесіону. Він також спроектував макет самих виставок та був їх учасником.

Разом з іншими митцями-модерністами створив журнал «Ver Sacrum», який займався широким поширенням їхніх ідей.

Автор цілого ряду плакатів, екслібрисів, ілюстрацій та картин. Розробив оригінальний сецесійний шрифт.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]