Аміната Савадого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аміната Савадого
Основна інформація
Дата народження 9 січня 1993(1993-01-09)[1] (31 рік)
Місце народження Рига, Латвія
Роки активності 2008 — тепер. час
Громадянство Латвія
Професії співачка, модель, авторка пісень, музична продюсерка
Освіта Латвійський університет
Інструменти флейта і вокал[d]
Жанри сучасний ритм-енд-блюз
CMNS: Файли у Вікісховищі

Аміната Савадого (нар. 9 січня 1993, Рига, Латвія) — латвійська співачка, авторка пісень, учасниця музичного конкурсу «Євробачення-2015», де посіла 6-е місце.

Життєпис[ред. | ред. код]

Мама Амінати має латиські та російські корені, а тато родом з Буркіна-Фасо.Він приїхав навчатися до Латвії і там познайомився з мамою. Сама Аміната відчуває себе більш латишкою. «У мені намішана Африка, бо мій тато з Буркіна-Фасо і у мого дідуся було п'ять дружин, значить, у мене багато родичів, я мрію туди з'їздити і познайомитися з усіма[2][3]». Бабуся Амінати родом із села неподалік російського Орла, тому кожен рік у неї традиція збирати врожай і тижнями займатися солінням.

Аміната навчалася в латиському класі. Також вона закінчила музичну школу по класу флейти. У дитинстві вона піддавалася булінгу: «у 12 років мене побили трохи, — згадувала дівчина, я прийшла на рок-концерт, де хотіла співати пісні, але мене зловили два скинхедки, які були старші за мене, і вдарили в око. В якийсь момент я навіть закрилася в собі, мені було страшно, але це минуло. Цих дівчат не знайшли, але нічого страшного.»

Першим серйозним проектом став концерт «У шинку у Паулса», де Аміната виступала у 15 років. Її помітили на кастингу до «Нової хвилі». У 20-річному віці дівчина перемогла на латиському аналогові «Фабрику зірок».

Після перших успіхів Аміната Савадого почала писати пісні: «У мене був, так би мовити, любовний досвід і розбите серце, що надихало мене. Ні, з цього не почалося, спочатку просто надихнулася пісню написати, але потім щось звалилося, і я цілий альбом написала». У 2016 році Аміната написала пісню співакові Юстсу Сірмайсу, з яким вона представляла Латвію на «Євробаченні 2016» у Стокгольмі.[4]

Конкурс пісні Євробачення 2014[ред. | ред. код]

Аміната брала участь у національному латвійському відборі на Євробачення 2014 з піснею «I Can Breathe». Співачка не виграла у фіналі, і на Євробачення вирушила група Aarzemnieki піснею «Cake to bake».

Конкурс пісні Євробачення 2015[ред. | ред. код]

У 2015 році Аміната знову брала участь у національному відборі, на цей раз із піснею «Love Injected». У національному фіналі, який відбувся 22 лютого 2015 року, вона була оголошена переможцем і представником Латвії на Євробаченні 2015[5].

21 травня 2015 року відбувся другий півфінал пісенного конкурсу Євробачення, на якому Аміната посіла друге місце та пройшла до фіналу, перервавши ланцюжок невдалих виступів Латвії на Євробаченні. Співаки з цієї країни 7 років не виходила до фіналу. У фіналі співачка виступала під 19-м номером і в підсумку посіла 6-е місце з 27, заробивши в цілому 186 очок. Три країни (Ірландія, Литва, Сан-Марино) віддали Латвії максимально можливий бал. Результат Амінати став найкращим для Латвії, починаючи з 2005 року.

«У той момент, коли я там стояла, я відчувала, що ось вона, моя мрія, і вона збувається. Я намагалася все це увібрати в себе. По мені йшли мурашки, мені дуже подобалося, звук був дуже гарний, і ось ця вся атмосфера, енергетика, коли ти стоїш, внизу все таке чорне і ти не бачиш людей, тому що зал такий величезний і темний. Так дуже красиво, до мурашок. Я, в принципі, пам'ятаю тільки після того, як я заспівала, а все інше в мене як наче чорна діра. Я навіть розплакалася, мені не хотілося йти».

Шоу «Голос»[ред. | ред. код]

Після Євробачення-2015 Аміната вирішила спробувати себе в російському конкурсі «Голос», як це вдалося Інтарсу Бусулісу. З першого разу відбірковий тур Аміната не пройшла, але вже коли вона повернулася до Риги, їй зателефонували з Москви і сказали, що змінили думку.

Під час виступу на «Голосі» до Амінати повернулися Поліна Гагаріна та Діма Білан; співачка обрала команду Гагаріної. У поєдинках змагалася з Чарлі Армстронгом, де виграла і пройшла до наступного етапу. Під час «Нокаутів» Аміната виступила недостатньо переконливо. На цьому участь Амінати Савадого у проекті «Голос» завершилася.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discogs — 2000.
  2. Skaties. Aminata: man tautība pasē nav rakstīta, bet sevi vairāk izjūtu kā latvieti. Архів оригіналу за 19 вересня 2016. Процитовано 18 вересня 2016.
  3. Евровидение 2015 Латвия Амината Савадаго с песней Love Injected (6 место). uchastniki.com. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 27 травня 2016.
  4. а б Амината Савадого — о «Евровидении», разбитом сердце, русских корнях и решении завязать с конкурсами. Голос-5. Специальный репортаж (рос.). Архів оригіналу за 3 листопада 2020. Процитовано 30 жовтня 2016.
  5. Roxburgh, Gordon (15 лютого 2015). Latvia has chosen their four finalists. Eurovision.tv. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 19 лютого 2015.