Рябчук Анастасія Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Анастасія Рябчук)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анастасія Рябчук
Народилася 4 липня 1984(1984-07-04) (39 років)
Львів
Місце проживання Київ
Країна Україна
Діяльність соціолог
Alma mater Національний університет «Києво-Могилянська академія»
Галузь соціологія бідності, робітничий рух
Науковий ступінь кандидат соціологічних наук
Відома завдяки: співзасновниця журналу «Спільне»
Батько Микола Рябчук
Мати Наталка Білоцерківець

Рябчук Анастасія Миколаївна (4 липня 1984, Львів) — соціолог, дослідниця праці, бідності, робітничого та трудового руху в Україні та Південній Африці. Співзасновниця журналу соціальної критики «Спільне» та видавничого проекту «Медуза». Дочка Миколи Рябчука й Наталки Білоцерківець.

Освіта[ред. | ред. код]

2001-2005 — Національний університет «Києво-Могилянська академія», кафедра соціальних наук та соціальних технологій, бакалавр соціальних наук (спеціальність — соціологія, напрям — політологія).

2005-2006 — закінчила магістратуру Кембриджського університету (магістр філософії з сучасного суспільства та глобальних трансформацій).

2006-2012 — Національний університет «Києво-Могилянська академія», кафедра соціальних наук та соціальних технологій, кандидат наук у галузі соціальної структури та соціальних відносин. Докторська програма спільного нагляду з Вищою школою з соціальних наук, Париж (стипендія французького уряду)[1]. У 2012 році захистила дисертацію на здобуття ступеня кандидата соціологічних наук. Тема дисертації: «Структурні чинники відтворення та соціальної репрезентації бездомності»[2].

2013-2018 — наукова співробітниця відділу досліджень з соціальних змін у південноафриканському дослідженні, мала декретну відпустку (лютий-червень 2014 року; вересень-грудень 2016 року), (Південно-Африканська Республіка)[3].

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

В 19992000роках працювала викладачкою німецької мови у початковій школі Риджвью. У 2000 році паралельно працювала помічницею бібліотекаря у Публічній бібліотеці Ліберті в штаті Міссурі. З 2002 року працювала кореспонденткою літературного журналу «Книжковий клуб Плюс», також публікувалася в інших видавництвах. У 20032004 роках працювала асистенткою бібліотекаря у Науковій бібліотеці Національного університету «Києво-Могилянська академія».[джерело?]

У 20042005 роках була координаторкою програм для безхатченків; брала участь у позашкільному проекті «Карітас-Україна» для дітей, які опинилися під загрозою бездомності. Працювала викладачкою словенської мови на кафедрі іноземних мов в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» з 2004 по 2005 рік. У травні 2005 року працювала помічницею у галереї у центрі сучасного мистецтва в місті Київ. У червні 2006 року працювала викладачкою французької мови (академічні програми «Оксбрідж»), Париж.[джерело?] З листопаду 2010 року по грудень 2010 року Анастасія спільно з Євгенією Бєлорусець була кураторкою та співавторкою виставки документальної фотографії «Вулиця Гоголя, 32» та серії семінарів з питань бідності, бездомності та житлових умов у Києві[4].

З травня 2008 року Рябчук є викладачкою соціології на кафедрі соціальних наук та соціальних технологій, НаУКМА.

Була співзасновницею журналу соціальної критики «Спільне» та головною редакторкою першого[5] і шостого (спільно з Тамарою Марценюк)[6] випусків журналу.

З січня 2013 року — член редакційної колегії «Debatte»: журнал для сучасної Центральної та Східної Європи (рецензований, виданий Routledge — Taylor & Francis). З 2014 по 2018 роки проводила постдокторські дослідження в Центрі суспільних змін Університету Йоганнесбурга (Південно-Африканська Республіка).

Сфера наукових інтересів Анастасії Рябчук та головні напрями дослідження — бідність, бездомність і міська маргінальність, соціальна політика, якісні методи у соціологічних дослідженнях, соціологія П'єра Бурдьє. У Центрі дослідження Голокосту і геноцидів вона займалася питанням нацистської політики щодо бездомних та «асоціалів».

Була координаторкою колективного дослідницького проекту «Праця і робітничий рух в Україні»[7][8].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Анастасія Рябчук володіє українською, англійською, французькою, російською мовами. Добре знає польську, італійську, німецьку та словенську мови. На базовому рівні володіє іспанською, португальською, сербохорватською мовами. Була подругою Богдана Сольчаника[9].

Сім'я[ред. | ред. код]

Основні публікації[ред. | ред. код]

Переклад

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]