Анджей Фредро (вишенський староста)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анджей Фредро
Країна  Річ Посполита
Діяльність дипломат
Посада вишенський старостаd
Рід Фредри

Анджей Фредро гербу Бонча (пол. Andrzej Fredro, пом. не раніше 1597) — польський шляхтич, військовик, урядник Королівства Польського (Ягайлонів). Дідич Хідновичів, Пачковичів, Тамановичів.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Батько — Пйотр, мати — дружина батька Анна з Паньова (Паньовська). Ймовірно, його іноді плутають з його сучасником — іншим Анджеєм Фредром (з Плешевичів), перемиським войським.

У 1563 році навчався в Лейпцигу. У 1576 році посідав уряд вишенського старости. Після коронації Сигізмунда ІІІ Вази йому доручили дипмісію (мав статус нижче, ніж головна дипмісія на чолі з Уханським) із завданням донести до відома турків, що новий король буде дотримуватись угод, укладених Сигізмундом І Старим. Але насправді треба було заспокоїти турків, які почали остерігатись тісніших зв'язків Корони з Австрією. Через напади козаків отримав документи 5 січня 1588, але до Константинополя прибув у квітні. Впоравшись із завданням, повертався додому в 1589 році. У цей час дійшла звістка про напад козаків на Гезлев, що спричинило певний неспокій. Після повернення став королівським придворним і служив у війську в ранзі ротмістра.

Сім'я

[ред. | ред. код]

Дружина — Оріховська. Діти: Каспер, Ян, Анджей, Маріанна (пол. Lipnicka), Юстина (Ліпська).

Джерела

[ред. | ред. код]