Арін Олег Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олег Арін (Алекс Беттлер)
Народився 10 грудня 1946(1946-12-10) (77 років)
Астрахань, РРФСР, СРСР
Країна  СРСР
 Канада
 Росія
Діяльність філософ, політолог
Alma mater Східний факультет СПбДУd
Галузь історія, міжнародні відносини, політологія, економіка, соціологія, філософія
Заклад Московський державний інститут міжнародних відносин
Наґойський університет
Науковий ступінь доктор політичних наук і доктор історичних наук
Відомий завдяки: низці законів і закономірностей в області філософії, соціології та теорії міжнародних відносин на основі переосмислення ключових термінів, перетворених в поняття і категорії.
Особ. сторінка www.olegarin.com
www.alexbattler.com

CMNS: Арін Олег Олексійович у Вікісховищі

Олег Олексійович Арін (Алекс Беттлер, Рафік Шагі-Акзамович Алієв; нар. 10 грудня 1946(19461210), Астрахань) — радянсько-канадський вчений марксистського спрямування. Сфера наукових інтересів: історія, міжнародні відносини, політологія, економіка, соціологія, філософія, природничі науки.

Олег Арін — противник сучасного капіталізму, атеїст і відомий публіцист. Є членом атеїстичних організацій «Фонд свободи від релігії» [Архівовано 21 липня 2015 у Wayback Machine.] і «Захистимо науку від релігії» [Архівовано 17 жовтня 2017 у Wayback Machine.] (США).

Біографія[ред. | ред. код]

Рафік Шагі-Акзамович Алієв народився в м. Астрахань в російсько-татарській сім'ї. Мати працювала продавцем, батько — кочегаром. Закінчив вечірню школу із золотою медаллю, один рік пропрацював на одному з оборонних заводів як вантажник, одночасно брав активну участь в діяльності військово-спортивного загону «Факел» в якості командира оперативного батальйону. У 1966 році вступив на Східний факультет Ленінградського університету ім. А. Жданова. Після закінчення університету в 1971 році вступив до аспірантури Інституту Далекого Сходу в Москві. У 1975 році захистив кандидатську, а в 1988 р. в Інституті світової економіки і міжнародних відносин РАН, СССР — докторську дисертацію за спеціальністю «Історія зовнішньої політики і міжнародних відносин»].

У 1992 р. іммігрував до Канади, де отримав канадське громадянство, офіційно змінив ім'я на Alex Battler. З 1997 р. пропрацював в ряді вищих навчальних закладів Москви в якості запрошеного професора. З 2001 р. жив в Оксфорді (Велика Британія) та Парижі (Франція). В даний час проживає в США (Нью-Йорк).

У різні роки працював на різних посадах в науково-дослідних інститутах: ІДС РАН СРСР, ІСЕМВ РАН СРСР, Інститут суспільних наук при ЦК КПРС, МДІМВ, МЗС РФ, Інститут філософії РАН, був директором Інституту економічних і міжнародних проблем освоєння океану (Владивосток).

Частина діяльності була пов'язана з викладанням в університетах та інститутах Росії (МДУ, Інститут філософії, Міжнародний незалежний еколого-політологічний університет (МНЕПУ), Японії (Нагойський університет), Канади (Університет Британської Колумбії).

З 1970 р. одружений, має двох дітей. Дружина — Валентина Беттлер, поетеса, музикант і художник, відома під творчим псевдонімом Ван Люші. Син — Герман, дочка — Уляна.

Наукові досягнення: закони і закономірності[ред. | ред. код]

Арін є автором ряду законів і закономірностей в області філософії, соціології та теорії міжнародних відносин на основі переосмислення ключових термінів, перетворених їх в поняття і категорії.

Поняття і категорії[ред. | ред. код]

Категорія сила виведена в роботі «Діалектика сили» і позначена автором терміном онтóбія (онтологічна сила) як один з атрибутів буття поряд з такими категоріями як: матерія, рух, час і простір. Атрибутний статус онтóбії дозволив Аріну висунути свою версію концепції Великого вибуху і процесу розширення Всесвіту завдяки космóбії (космічної сили), що виявляється через вакуумну частку, названу ним як Дейон, імовірно, існуючу в просторі темної матерії або енергії. В органічному світі онтóбія перетворюється в оргáбію (органічну силу), що розділяє життя / нежиття. З позиції теорії Аріна життя починається тільки з людини. Теорія онтóбії дозволяє вирішити і проблеми свідомості / думки, їх якісні відмінності і прояви.

У монографії «Суспільство: прогрес і сила (критерії та основні принципи)» Аріна були сформульовані два закони (початки) суспільного розвитку Закон громадської сили і Закон суспільних знань.

У роботі «Про любов, родину і державі» автор визначив закони любові і сім'ї, зв'язані з дією закону зростання ентропії.

У монографії «Двадцять перше століття: світ без Росії» в рамках теорії міжнародних відносин Олег Арін сформулював два закони: геоекономіки — Закон полюса; в геостратегії — Закон центру сили. Він також відновив поняття — Зовнішньополітичний потенціал держави і способи його підрахунку, а також оптимальні пропорції витрат на зовнішню політику відповідно до зовнішньополітичних цілей держави.

У монографії «Азіатсько-тихоокеанський регіон: міфи, ілюзії та реальність» Олег Арін стверджує наукову неспроможність терміна «Азіатсько-тихоокеанський регіон», на основі якого були побудовані теорії і концепції «Тихоокеанського співтовариства».

Політичні погляди[ред. | ред. код]

Арін відносить себе до послідовників марксистсько-ленінського вчення, є противником нинішньої стадії капіталізму взагалі, в Росії зокрема. Ставлення до нинішнього устрою в Росії виражено його афоризмом: «або капіталізм знищить Росію, або Росія знищить капіталізм». У своїх публіцистичних роботах критикує як правих, так і лівих, а також націонал-патріотів. Перших — за прокапіталізм, друге — за необ'єктивну оцінку дійсності, третє — за релігійність. Сам він виступає за соціалізм, адекватний реальностям XXI століття.

Вибрана бібліографія[ред. | ред. код]

У різних країнах опубліковано близько 440 наукових і публіцистичних праць, включаючи 27 книг і монографій, з міжнародної тематики, а також з філософії та соціології.