Асоціація польських караїмів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
пол. Związek Karaimów Polskich
карї. Birligi Esaw Karajłarnyn
Асоціація польських караїмів
Тип асоціація[d]
Засновано 1997
Штаб-квартира Вроцлав
Розташування Польща Польща
Керівник Маріоля Абкович
Ключові особи Маріоля Абкович
Членів ≈30
Вебсайт: karaimi.org

Асоціація польських караїмів (пол. Związek Karaimów Polskich; карї. Birligi Esaw Karajłarnyn) — організація, що діє з 1997 року в місті Вроцлав, Польща.

Метою асоціації є популяризація караїмської історії та культури й організація караїмських зустрічей та конференцій на різних рівнях[1].

Діяльність Асоціації польських караїмів фінансово підтримують Міністерство культури та національної спадщини та Міністерство внутрішніх справ та управління Польщі, воєводства в регіоні Нижньої Сілезії, управління міст Варшави, Вроцлава, Гданська[2].

Історія створення та діяльність[ред. | ред. код]

У 1997 році на установчому засіданні у Варшаві прийнято рішення про створення Асоціації польських караїмів під керівництвом Маріоли Абковича[3].

1999 року відновлено діяльність щоквартального історико-культурного журналу «Coś» (з 1988 року — «Awazymyz»), що виходив у 1980-х роках. Асоціація польських караїмів взяла на себе роль видавця. Тематичний журнал почав публікувати матеріали адресовані, у першу чергу, караїмському суспільству та усім тим, хто цікавиться караїмською тематикою, мовою та сучасним життям караїмів. Видавництво журналу отримало позитивний відгук та інтерес від караїмів Польщі, Литви, України та Росії. Почала зростати кількість кореспондентів, які бажали поділитися своїми думками, спогадами та досвідом[3].

2007 року створено науковий журнал Караїмський альманах (пол. Almanach Karaimski), який публікує праці з караїмознавства та інших наукових галузей, які на думку редакторів мають важливе значення. До друку приймаються роботи з історії, мовознавства, культурології, огляди та доповіді мовами конференцій: англійською, німецькою, французькою, а також польською, російською та турецькою мовами.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Abkowicz M. Historia // Karaimi Polsy. Архівовано з джерела 9 травня 2021. Процитовано 9 травня 2021.
  • Святыни и проблемы сохранения этнокультуры крымских караимов // Материалы научно-практической конференции. — Симферополь : Доля, 2008.
  • Яблонська Н. В. Етнічні мас-медіа караїмів Польщі // Психолінгвістика. — 2012. — Вип. 10. — С. 337-343.