Бенедикт Морель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бенедикт Морель
фр. Bénédict Morel
фр. Benedict-Auguste Morel[1]
Народився 22 листопада 1809(1809-11-22)[2][3][…]
Відень, Австрійська імперія[1]
Помер 30 березня 1873(1873-03-30)[2][3][…] (63 роки)
Руан[1]
Поховання Cimetière Saint-Severd
Країна  Франція[1]
Діяльність психіатр, лікар
Галузь психіатрія
Науковий ступінь Diplôme d'État de docteur en médecined[5] (1839)
Членство Академія наук, літератури та мистецтв Руанаd
Académie des sciences, belles-lettres et arts de Savoied
Société médico-psychologiqued
Société libre d'émulation de la Seine-Maritimed
Société d'émulation de l'Aind
Académie de Stanislasd
Paris Society of Medicined
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону
Автограф

CMNS: Бенедикт Морель у Вікісховищі

Бенедикт Огюстен Морель (фр. Bénédict Augustin Morel; 22 листопада 1809(1809листопада22), Відень, Австрійська імперія — 30 березня 1873, Сент-Іон, Третя французька республіка) — французький психіатр, який зробив великий вплив на психіатричні теорії у XIX столітті. Розробив питання про причини божевілля, а також про значення спадковості для психічних захворювань[6].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Відні під час французької воєнної кампанії проти Австрії. Його батьком був французький армійський провізіонер, мати невідома. Після юнацьких поневірянь у 1831 році оселився у Парижі, спробував себе у журналістиці, у 1839 році взявся за вивчення медицини. Друг-студент Клод Бернар, з яким Бенедикт ділив кімнату (а за деякими відомостями — й одяг, через бідність), представив його психіатру Жану-П'єру Фальре, який згодом став учителем Мореля.

Науковий внесок[ред. | ред. код]

Морель почав власні психіатричні дослідження, публікуючи статті, як наукові, так і у публіцистичному стилі. У 1856 році Морель був призначений головним лікарем психіатричного госпіталю у Сент-Іоні. Відзначали його прогресивний та гуманний підхід до пацієнтів. У 1857 році він публікує роботу «Traité des Dégénérescences» (з фр. «Лікування дегенерацій»), яка заклала, за деякими оцінками, основи майбутнього дослідження спадковості у психіатрії.

Морель дотримувався популярних у його час уявлень про успадкування набутих ознак — уявлень, що йдуть всупереч з дарвінізмом[7]:181. Він був песимістичний щодо перспектив пацієнтів, які страждають на психічні розлади. Основною причиною психозів, за Морелем, була дегенерація: виникнення нервових і психічних захворювань він розглядав як наслідок поступового погіршення природи людини, що призводить до поступового збільшення психозів у населенні[8].

Згідно з Морелем, Бог створив досконалий тип людини, проте під впливом пороків і створених культурою шкідливих професій, інфекцій цей досконалий тип став послідовно погіршуватися: у першому поколінні «дегенератів» виникає неврівноваженість, нервозність, у другому — важкі неврози, у третьому — психози; четверте покоління — потворність, розумове недорозвинення; настає бездітність та смерть роду[8].

Морель виділяв не тільки нервові та психічні, а й тілесні ознаки дегенерації, що згодом відіграло важливу роль і в психіатрії, і в кримінології (вчення Ломброзо, 1876), вплинув на діагностику психічних розладів і на методику прогнозування їх перебігу — у результаті чого тих або інших пацієнтів зараховували до невиліковно хворих, «вроджених злочинців»[8]. На думку фахівців, початок антропологічної школи кримінального права перегукується з роботами Мореля[9].

Одне з клінічних описів, складених Морелем, — історія хлопчика, який подає надії, в чотирнадцятирічному віці враженого психічним захворюванням, яке призвело до деградації розумових здібностей і втрати комунікаційних здібностей. Подібні захворювання Морель став називати раннім недоумством (фр. démence précoce), яке згодом увійшло у класифікацію шизофренії, складену Крепеліном у 1898 році як «деменція прекокс»[10], і трансформувалося у поняття простої форми шизофренії (так само як кататонія Кальбаума трансформувалася у кататонічну форму, гебефренія Геккера — у гбефренічний та хронічний маячний психоз Маньяна — у параноїдну). Це найменування зберігалося досить довго, проте до початку XX століття стало зрозуміло, що далеко не всі випадки такого «недоумства» ведуть до безповоротної деградації[10]. Як виявилося, цей розлад до того ж не завжди був раннім. Нова назва діагнозу «шизофренія» була запропонована швейцарським психіатром Ойгеном Блейлером у 1911 році, яку донині так і використовують[10].

Морелівський напрямок набув широкого поширення у німецькій школі психіатрії: Шюле, а слідом за ним Крафт-Ебінґ розділили всі психічні розлади на хвороби здорового мозку (які виникають внаслідок інфекцій, інтоксикацій) і хвороби вироджуючихся, причому до невиліковних спадкових «дегенератів» відносили переважну більшість психічних хвових. У Франції послідовниками Мореля стали Маньян, Легрен і Дежерін; Маньян, втім, відносив до дегенеративних психозів лише психози емоційні та вважав, що значну роль у виникненні психозів відіграє також і соціальне середовище[8].

Критика[ред. | ред. код]

Російський психіатр О. У. Фрезе, виступаючи проти вчення Мореля про виродження, підкреслював, що за 25 років своєї роботи у галузі психіатрії він жодного разу не бачив ідіотів, які народжувалися від психічно хворих[8].

Психіатр, психолог і патограф М. М. Богданов зазначає, що є вагомі підстави сумніватися не тільки у місці та ролі епілепсії (яка, за Морелем, є однією з останніх ланок у ланцюзі сімейного виродження) у процесі виродження, а й у існуванні самого цього процесу. Зокрема, таке виродження, як показує багато випадків, не простежується у сім'ях епілептиків[11].

Бібліографія[ред. | ред. код]

Список праць Мореля:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б Encyclopædia Britannica
  4. а б Who Named It?
  5. Annuaire prosopographique : la France savante
  6. Морель // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  7. Shorter, Edward. A historical dictionary of psychiatry. — Oxford : Oxford University Press, 2005. — ISBN 0-19-517668-5.
  8. а б в г д Юдин Т.И. Очерки истории отечественной психиатрии / Под редакцией Б.Д. Петрова. — Москва : Государственное издательство медицинской литературы «Медгиз», 1951. — 5000 с.
  9. Молчанов Б. А., Анциферова Ю. С. Антропологическая школа уголовного права в системе научных направлений XIX — начала XX в. // Научно-методический электронный журнал «Концепт». — 2013. — Т. 3. — С. 2056—2060.
  10. а б в Стоименов Й. А., Стоименова М. Й., Коева П. Й. и др. Деменция прекокс (Dementia praecox) // Психиатрический энциклопедический словарь. — К. : «МАУП», 2003. — С. 269. — ISBN 966-608-306-X.
  11. Богданов Н.Н. «Под бурей рока — твердый камень, в волненьях страсти — легкий лист…». — Независимый психиатрический журнал. — 2001. — № 2. — С. 68—77.

Посилання[ред. | ред. код]